Ingang LUMC
De ingang van het LUMC. (Foto: Chris de Waard)

Topman LUMC zou geen tegenspraak dulden, medewerkers eisen vertrek

Anonieme medewerkers van het LUMC eisen het vertrek van topman Douwe Biesma. Dat hebben de medewerkers gedaan in een brief, waaruit het Leidsch Dagblad publiceert. De briefschrijvers noemen Biesma een ‘driftkikker’ en hij zou geen tegenspraak dulden.

De anonieme brief zou verstuurd zijn door een ‘representatieve groep van afdelingshoofden en directeuren van het LUMC’. Diezelfde afdelingshoofden en directeuren liggen onder vuur na onthullingen van Omroep West en Follow the Money over fraude met Europees subsidiegeld.

De brief is voor de kerstdagen onder meer verstuurd aan de Raad van Toezicht (RvT) van het Leidse ziekenhuis. Op het interne intranet van het LUMC wordt hier ook melding van gemaakt. Voorzitter Jacques van den Broek van de RvT meldt daar: ‘Voor het LUMC staat een cultuur van respect, toetsbaarheid en transparantie voorop. Een cultuur en een werkomgeving waarin mensen zich gehoord voelen. De Raad van Toezicht (…) steunt de Raad van Bestuur en de stappen die hierin gezet worden.’

De Raad van Bestuur heeft, nadat de fraude met Europese subsidies bekend werd, onderzoek laten doen naar de vraag hoe dit kon gebeuren. In dat onderzoek is ook gekeken naar de sfeer en de manier van werken binnen het universitaire ziekenhuis. De manier van werken zou mede de oorzaak zijn van de fraude.

Hogendoorn ‘geofferd’
In de anonieme brief staat volgens het Leidsch Dagblad dat de briefschrijvers het vertrek van decaan en vice-voorzitter van de Raad van Bestuur Pancras Hogendoorn hekelen. Die legde, officieel tijdelijk, zijn functie neer nadat Omroep West en Follow the Money berichtten over het feit dat hij al een jaar voordat het LUMC door Europa op de vingers werd getikt, een gesprek had met de klokkenluider die de fraude aan het licht bracht. Hij deed niets, de Raad van Bestuur ook niet. Ook een intern rapport uit 2019 bleef zonder actie.

Op de avond voor de publicatie van Omroep West en Follow the Money legde Hogendoorn zijn functie neer. De briefschrijvers zeggen volgens de krant dat Hogendoorn is ‘geofferd’ terwijl de topman van het universitaire ziekenhuis blijft zitten. Ze willen nu dat hij wordt geschorst en stellen voor dat een ander lid van de Raad van Bestuur de positie overneemt. Dat is Frida van den Maagdenberg, die eerder ook al interne bijeenkomsten over deze kwestie leidde binnen het ziekenhuis.

De Raad van Toezicht van het LUMC wil niet inhoudelijk ingaan op de inhoud van de anonieme brief. Wel zegt de voorzitter op intranet: “Elk signaal is relevant. Wel zullen we naar aanleiding hiervan serieus het gesprek aangaan binnen de organisatie.”
Naar aanleiding van de publicaties van Omroep West en Follow the Money is in november een extra onderzoek gestart binnen het LUMC naar de fraude met subsidies. Dat onderzoek is nog niet afgerond.

Advertentie

Leiden Percuros


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×