Leiden loopt voorop als het gaat om de aanpak van ondermijning. “We hebben echt een voorbeeldfunctie en worden regelmatig geconsulteerd door andere gemeentes”, zegt burgemeester Van der Velden niet zonder trots. Samen met teamcoördinator aanpak ondermijning Sanne van Baaren gaf hij vanmorgen een toelichting op de Leidse aanpak in 2023.
Die Leidse intensieve aanpak bestaat nu vijf jaar. In 2019 stelde de gemeenteraad voor het eerst geld beschikbaar om een eigen afdeling op te zetten die ondermijning tegengaat. In de afgelopen periode is niet alleen veel bereikt, zo vertellen Van Baarle en Van der Velden. Er gaat ook een preventieve werking van uit. “We zien bijvoorbeeld dat er ‘Bibob-telefoontjes’ binnen komen bij de gemeente.” Er wordt dan geïnformeerd of Leiden een streng beleid heeft om ondermijning tegen te gaan. Een belangrijk instrument daarbij is zo’n Bibob-toets. Via die ‘Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur’ onderzoekt de gemeente bijvoorbeeld hoe de aanvrager van een horecavergunning aan het benodigde vermogen komt. Dat geldt ook voor omvangrijke vastgoedtransacties.
Burgemeester Van der Velden gaf woensdagmorgen een toelichting op de Leidse aanpak van ondermijning.
“Sommige investeerders laten zich in Leiden niet meer zien en anderen proberen het niet eens. Leiden is een stad waar je terecht kunt met net geld en niet met verkeerd geld kunt investeren”, zegt Van der Velden. Ook als er nog geen aanleiding is om een Bibob-onderzoek in te stellen, maakt Leiden gebruik van preventieve maatregelen. “We nemen dan bijvoorbeeld een aantal integriteitsartikelen op in een vastgoedovereenkomst”, vertelt de burgemeester. “Daar gaat echt een goede werking van uit.”
Er werden via verschillende kanalen 123 signalen afgegeven over vermenging van de onderwereld met de bovenwereld. Criminelen maken dan voor illegale activiteiten gebruik van legale bedrijven en diensten. Van de binnengekomen tips was een groot deel anoniem. 97 keer kwam zo’n melding binnen via Meld Misdaan Anoniem. De overige signalen via de politie, maar ook via gemeentelijke afdelingen als Burgerzaken, bouwtoezicht en het Team Veiligheid. In 33 gevallen leidde de signalen daadwerkelijk tot een onderzoek. Het ging daarbij om zaken als malafide bedrijvigheid, witwassen, mensenhandel, georganiseerde drugscriminaliteit en vastgoedfraude.
Leiden Maatschappij Politiek Ondermijning
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907