Rogier Dick (links) en Jennifer Zuiderduin van handboogschietvereniging Attila
Rogier Dick en Jennifer Zuiderduin van handboogschietvereniging Attila. (Foto: Gerry van Bakel)

Handboogschieten bij Attila: makkelijk te leren, moeilijk te beheersen

De Leidse regio kent tientallen sportverenigingen. De een bekender dan de ander, maar allemaal leveren ze een bijdrage aan de gezondheid en het sociale welzijn van hun leden. Sleutelstad Sport zet elke week een vereniging in de spotlights. De vereniging van deze week is de Oegstgeestse handboogschietvereniging Attila.

De roofzuchtige Hunnen hadden de reputatie zeer vaardig vanaf hun paarden te kunnen boogschieten. Reden voor het Oegstgeestse Attila hun handboogschietvereniging te vernoemen naar de leider van dit Middeleeuwse volk. Naast het sierlijke wapen gaat elke vergelijking gelukkig mank: de leden schieten op ronde doelen (blazoenen) en beesten van foam, en niet te paard maar in hun eigen indoorhal. Attila heeft twaalf banen van achttien meter lang, met de te raken targets geplakt op een achterwand van stro.

Rogier Dick en Jennifer Zuiderduin vertellen over handboogschietvereniging Attila in Sleutelstad Sport.

Cosplayen
Jennifer Zuiderduin is zo’n tien jaar lid intussen. “Ik doe aan rolspelen en wilde met mijn karakter cosplayen op Castlefest, een jaarlijks Middeleeuws fantasyfestival in Lisse. Die heeft een boog, dus daar wilde ik mee leren schieten. Ik ben bij Attila een cursus gaan doen en gebleven.” Secretaris Rogier Dick is met zijn gezin lid. Hij begon, zoals iedereen die lid wordt, met een cursus. “Je begint dan vanaf acht meter”, legt hij uit. “Als dat lukt, loop je langzaam verder naar achteren. In het begin is het redelijk makkelijk. Van ‘niks’ naar ‘iets’ lukt best snel. Maar van ‘iets’ vervolgens goed worden, dat heeft tijd nodig.”

Met ongeveer 160 leden is Attila een van de grote handboogschietverenigingen van Nederland. De club bestaat uit recreatieve schutters, maar er zijn er ook genoeg die wedstrijdschieten. Bijvoorbeeld via bondscompetities, waarbij teams van verschillende verenigingen het tegen elkaar opnemen. De recreanten kunnen het tegen elkaar opnemen via interne competities of zogeheten verschietingen. “Die zijn vooral een excuus om gezellig bij elkaar te komen”, zegt Rogier. ” Verder hebben we twee keer per week een clubavond en organiseren we bijvoorbeeld jaarlijks een barbecue.”

Eigen boog maken
Naast leren schieten of meedoen aan wedstrijden kun je bij Attila ook zelf je eigen pijl en boog leren vervaardigen. Er bestaan verschillende soorten, legt Jennifer uit. “Van oudsher was het om het oneerbiedig te zeggen niet meer dan een stok met een touw ertussen. Maar als je wat moderners wil heb je de recurveboog, die op Olympisch niveau wordt gebruikt. Deze heeft een vizier en een stabilisator. Als je nog moderner gaat, kom je uit op de compoundboog, die katrollen heeft die voor balans zorgen, waardoor je langer kunt blijven mikken.”

Tot slot: is het niet gevaarlijk? “Je moet natuurlijk niet direct voor een boog gaan staan, maar je hebt in tegenstelling tot een kruisboog geen wapenvergunning nodig”, vertelt Rogier. Om de veiligheid te kunnen waarborgen, kun je vanaf je twaalfde lid worden. “Het blijft toch in essentie een wapen”, zegt Jennifer.

Nieuwsgierig verder naar Attila? Neem een kijkje op hun website.

Sleutelstad Sport is elke maandag van 19.00 tot 21.00 uur te beluisteren en te zien op Unity met het nieuws van Sleutelstad.

Leiden Sport Sleutelstad Sport Vereniging van de week


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×