Directeur Christoffel Klap van Ons Doel en HOOD-voorzitter Michel Ebbens. (Foto: Buro JP)

Renovatieafspraken tussen HOOD en Ons Doel afgerond

De Leidse woningcorporatie Ons Doel heeft na ruim twee jaar onderhandelen nieuwe renovatieafspraken gemaakt met huurdersbelangenvereniging HOOD. De afspraken gaan over het belang van huurdersparticipatie, vergoedingen en communicatie van Ons Doel naar huurders toe tijdens een renovatieproces. Zowel Ons Doel als HOOD laten weten ‘ontzettend blij’ te zijn met de nieuwe afspraken.

“In dit plan staat in essentie hoe we een renovatietraject vormgeven”, vertelt Suzanne Bouwman van Ons Doel. “Onze huurders wilden bij renovaties meer duidelijkheid vooraf en met deze afspraken krijgen ze die.” “Deze renovatieafspraken sluiten aan op het Sociaal Statuut Leiden, waarin afspraken staan over bijvoorbeeld de verhuiskostenvergoeding en herhuisvesting van de huurder bij sloop en renovatie”, stelt Michel Ebbens, de voorzitter van HOOD. Volgens hem is het een essentiële toevoeging.

De renovatieafspraken waren volgens Ebbbens echt nodig, omdat de huurdersbelangenvereniging bij renovaties nog steeds veel vragen kreeg. “We willen een eenduidige lijn over vergoedingen bij renovaties. Die liepen nu soms uiteen, omdat de ene klankbordgroep mondiger was dan de andere. En dat soort verschillen in vergoedingen wil je niet”, aldus Ebbens. De nieuwe renovatieafspraken bieden huurders en Ons Doel enerzijds een eenduidige kader om per renovatieproject hele specifieke afspraken te maken en anderzijds hoeven huurders bij een renovatie over een aantal zaken niet meer te onderhandelen.

Samen
“Ons Doel en HOOD hebben dit plan echt samen gemaakt”, stelt Bouwman. “Daarom duurde het ook zo lang voordat het klaar was.” Bij het maken van het plan betrok HOOD huurders die al een renovatieproject hadden meegemaakt. “We wilden hun ervaringen meenemen”, zegt Ebbens. “We konden daardoor leren van zaken die eerder niet goed waren gegaan. En alles was bespreekbaar met Ons Doel. De communicatie was heel open. Iedereen deed water bij de wijn.”

“Zo hebben we intensieve gesprekken gehad over de draagvlakmeting”, vertelt Bouwman. “Uiteindelijk kwamen we er op uit dat we beiden wilden dat zoveel mogelijk mensen een stem uitbrengen. Want iedereen die niet stemt, wordt automatisch een ‘nee’. De angst die HOOD had, was dat als er veel nee-stemmers zijn, we mensen onder druk zouden gaan zetten om toch ja te stemmen. Dus nu hebben we afgesproken dat er anoniem gestemd wordt.”

“We hebben als huurderbelangenvereniging een goede verstandhouding met de woningcorporatie. We kunnen daardoor met elkaar meedenken”, aldus Ebbens. Bouwman: “Het gaat erom elkaar die dingen te gunnen die voor de ander belangrijk zijn. Wij kiezen ervoor als we iets nieuws gaan doen HOOD zo snel mogelijk te informeren. We werken intensief samen aan het begin, zodat uiteindelijk de vaststelling van nieuwe afspraken soepeler gaat. Zo bouw je een goede relatie met elkaar op.”

Renovatieafspraken HOOD en Ons Doel.

Economie Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×