Het terrein naast de Hema waar Chinees-Indisch restaurant Panda stond en waar tiny houses zijn gepland. Het is omgeven met kunstinnige doeken. (Foto: Louis Smit)

Herontwikkeling Kopermolen start met sloop van chinees Panda

Met de sloop van het pand van het bekende Chinees-Indische restaurant Panda en een kunstzinnige en kleurrijke afzetting van het bouwterrein is de herontwikkeling van winkelcentrum de Kopermolen in de Merenwijk van start gegaan. Op de plek waar Panda zat komen straks tiny houses.

“Zo, daar kun je nu niet meer terecht voor een loempia”, zegt een man die lachend het kale terrein naast de Hema passeert waar Panda was gevestigd. Tientallen jaren was het voor Merenwijkse begrippen een culinair icoon en veel wijkbewoners hebben er hun smaak voor Aziatisch eten gevormd. Panda bestaat nog, maar is nu een afhaalchinees elders in de Kopermolen.

De gekleurde doeken, gespannen op de hekken rond de bouwplaats, zijn ontworpen door Karin van Iterson. Zij is ook de maakster van de zogenoemde Wall of fame in de Kopermolen. Van winkelcentrumeigenaar Van der Vorm Vastgoed kreeg ze de opdracht om kaalslag en puin te camoufleren en het terrein een wat aangenamere aanblik te geven.

Honderd meter
“In totaal zijn het 33 doeken, samen vormen ze een illustratie van 108 meter lang. Leuk detail is dat alles opgebouwd is uit cirkelvormen”, vertelt Karin. “Vanuit diverse thema’s veranderen deze vormen steeds. Bijvoorbeeld ‘wonen en winkelen’ waarbij je huisjes en ontwikkeling ziet, ‘bloeien en groeien’ met bloemvormen die tot bloei komen, ‘verbinden’ waarbij hartjesvormen overgaan in een koord.”

Op de doeken zijn her en der QR-codes aangebracht. Die brengen je bij meer informatie over de herontwikkeling van de Kopermolen en de bouwwerkzaamheden. Ook kun je je langs die weg inschrijven voor een nieuwsbrief.

Oordopjes
Jeroen Bakker is namens Van der Vorm Vastgoed belast met de taak om het sociale hart van de Kopermolen te laten kloppen. Hij wijst op een ludieke actie die is bedoeld om omwonenden van het winkelcentrum tegemoet te komen bij de overlast van de komende tijd. Onder het motto ‘voor wat hoort wat’ kregen zij een setje speciale Kopermolen-oordopjes. “Ook enkele winkels in het centrum verstrekken ze gratis aan klanten. Het is een verzamelobject geworden”, zegt Bakker.

  • De nieuwe locatie van Panda, nu een afhaalchinees.
    De nieuwe locatie van Panda, nu een afhaalchinees.
Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×