Er komt ook een woontoren waar in totaal 300 studenten komen te wonen. (Foto: Universiteit Leiden Vastgoed)

Oegstgeest en universiteit kiezen ontwikkelaar voor Nieuw-Rhijngeest Zuid

De Universiteit Leiden en de gemeente Oegstgeest hebben Dura Vermeer gekozen als ontwikkelaar in Nieuw-Rhijngeest Zuid. Op dit Oegstgeester deel van het Bio Science Park komen in totaal 800 woningen, waaronder 300 voor studenten.

De gemeente en de universiteit gingen vorig jaar al via een tender op zoek naar een ontwikkelaar voor de nieuwbouw in het gebied. Daar is nu dus Dura Vermeer uitgekomen. In het gebied, waarvan de grond in handen is van de universiteit, worden 125 sociale huurwoningen, 225 huurwoningen in het middensegment en 150 woningen in de vrije sector gebouwd. Er komt ook een woontoren waar in totaal 300 studenten komen te wonen. De studentenhuisvesting wordt ontwikkeld door DUWO en niet door Dura Vermeer.

Groen
De gemeente en de universiteit roemen het voorstel van de Dura Vermeer door de combinatie van groen en bebouwing. De beoordelingscommissie van het plan noemt het onder meer ‘gedurfd’, en de ruimtelijke uitwerking ’tot de verbeelding sprekend’. Wethouder Elfred Bus van Oegstgeest: “We zijn blij dat we nu deze volgende stap zetten naar de realisatie van meer dan 300 betaalbare woningen in een prettige omgeving gericht op ontmoeting, groen en water. Dit past goed bij Oegstgeest als fijne woongemeente.”

Lang proces
Over de bouw in het gebied is veel te doen geweest. De eerste plannen voor het gebied stammen uit 2008, maar door de economische crisis kwam er pas in 2018 een concreet plan. Dit plan werd door de gemeenteraad afgewezen. Een nieuw plan uit 2020 leidde wel tot tevredenheid van de gemeenteraad en werd goedgekeurd. Dit plan werd vervolgens door omwonenden onsuccesvol aangevochten bij de Raad van State. Over de ontwikkeling schreef Sleutelstad in samenwerking met de Oegstgeester Courant en met een financiële bijdrage van het Leids Mediafonds een artikelenreeks.

Nu er een ontwikkelaar gekozen is houdt niets de bouw van de woningen meer tegen.  De komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt. Naar verwachting zal de bouw van de woningen begin 2027 beginnen.

Advertentie

Leiden Maatschappij Oegstgeest Politiek Science Nieuw-Rhijngeest Zuid


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×