Woensdag wordt duidelijk of de klus van Lenferink in Arnhem nog even doorloopt of dat hij van zijn pensioen kan gaan genieten. (Foto: Chris de Waard)

Extra vergadering Provinciale Staten Gelderland over rapport KPMG

Provinciale Staten van de provincie Gelderland komen woensdag bijeen voor een extra vergadering. Ze buigen zich dan over het rapport dat KPMG opstelde naar aanleiding van klachten over grensoverschrijdend gedrag van Commissaris van de Koning John Berends.

De Gelderse politiek besloot tot een onderzoek en schakelde daarvoor KPMG in. Berends legde vervolgens zijn taken neer om ruimte te maken voor een onafhankelijk onderzoek. Op 2 oktober 2023 werd hij tijdelijk opgevolgd door Henri Lenferink die toen net een maand en een dag met pensioen was als burgemeester van Leiden. Lenferink werd daarvoor gevraagd door minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken.

KPMG heeft het onderzoek naar het handelen van Berends nu afgerond en het is nu aan de Staten om conclusies aan het rapport te verbinden. Er zal daarbij een geanonimiseerde versie van het rapport beschikbaar gesteld worden.

Of er woensdag al direct conclusies aan het rapport worden verbonden, is niet op voorhand te zeggen. Als Berends wordt vrijgepleit en terug kan keren dan zit de klus voor Lenferink er per direct op. Zo niet dan blijft hij aan tot er een nieuwe Commissaris voor de Koning in Gelderland is gevonden. Die procedure zal de nodige tijd in beslag nemen. Lenferink blijft sowieso niet zelf aan als commissaris. “Ik zie er ook wel naar uit om nu echt van mijn pensioen te gaan genieten”, vertelde hij vorige maand aan Sleutelstad op de avond dat hij tot erelid van de 3 October Vereeniging werd benoemd.

Leiden Maatschappij Politiek Regio Commissaris van de Koning Lenferink


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×