Provincie wil kwartje van Kok voor RijnGouweLijn

Het plan van het CDA om het zogenaamde kwartje van Kok te gebruiken om openbaar vervoerprojecten te financieren kan op instemming rekenen van de provincie Zuid-Holland. Marnix Norder, gedeputeerde voor onder meer verkeer en vervoer: “Dit is voor de Tweede Kamer het moment om te laten zien hoe serieus zij lightrail een kans willen geven. Jarenlang wordt er al geroepen dat er betere regionale openbaarvervoerverbindingen moeten komen. Er wordt druk gelegd op de regio’s om initiatieven te nemen, maar het geld is steeds het struikelblok.”

De discussie over het kwartje van Kok komt niet zomaar uit de lucht vallen. Vandaag praat de Tweede Kamer over het MIT, de meerjareninvesteringen infrastructuur en transport. Een van die lightrailverbindingen die in het MIT genoemd staan is de RijnGouweLijn. Deze lijn moet Gouda, via Alphen aan den Rijn en Leiden met de kust verbinden. Dwars door het Groene Hart, deels over bestaand spoor, deels over nieuw spoor.

Als eerste project in Nederland rijden de Lightrail voertuigen tussen de ‘gewone’ NS-treinen door. Omdat hier nog geen ervaring mee is opgedaan, start er begin volgend jaar een proef om hiermee ervaringen op te doen. Zuid-Holland is dus heel ver met de ontwikkeling. Norder: “Samen met gemeenten en bedrijfsleven hebben wij de afgelopen jaren hard gewerkt om de RijnGouweLijn van de grond te krijgen. Alle partijen hebben hun nek uitgestoken. Er is aan hard geld inmiddels honderd miljoen euro beschikbaar. Maar in het MIT is nog veel te weinig geld uitgetrokken voor lightrail.”

Norder begrijpt dat ook de Tweede Kamer keuzes moet maken bij de toewijzing van de beschikbare financiële middelen. Een kwartje, ook al is dat een kwartje van Kok, kun je maar een keer uitgeven. “Maar als je ooit de RijnGouwelijn wilt realiseren is het nu het juiste moment om in te stappen.” Het voorstel van het CDA kan daarom op warme steun rekenen van de Zuid-Hollandse gedeputeerde. Een rekenvoorbeeldje. Norder: “Een half jaar het kwartje van Kok is de RijnGouwelijn. Daarmee wordt de bereikbaarheid van de woonkernen in het Groene Hart op een aanvaardbaar niveau gebracht zonder dat daarvoor nieuwe wegen nodig zijn. De RijnGouweLijn komt er, daar ben ik van overtuigd. Het Kabinet en de Tweede Kamer vinden het een goed plan. Dan moeten ze nu ook maar eens besluiten om de financiële randvoorwaarden te creëren.”

In een brief aan CDA-fractievoorzitter M. Verhagen daagt Norder het Tweede-Kamerlid uit, een deel van het “Kwartje van Kok” aan de RijnGouwelijn te besteden. “Dan zorg ik dat die lijn er in 2007 ligt!” aldus Norder in zijn brief.

Advertentie

Leiden RijnGouwelijn


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×