Meederheid Kamer tegen snelle sluiting Valkenburg

Een meerderheid van de Tweede Kamer blijft zich verzetten tegen een snelle sluiting van het marinevliegkamp Valkenburg. VVD, CDA en LPF wensen zich vooralsnog niet neer te leggen bij de conclusie van een nader onderzoek van Defensie.

Uit dat onderzoek blijkt dat er geen levensvatbare alternatieven bestaan voor het afstoten van het vliegveld per 1 januari 2007. Minister Kamp stuurde donderdag het onderzoek naar de Kamer. De bewindsman wil met de sluiting van Valkenburg en de verkoop van tien Orion patrouillevliegtuigen aan Duitsland een wezenlijk deel van de hem opgelegde bezuinigingen financieren. Morrelen aan zijn besluit betekent dat de minister elders moet snijden in programma’s die volgens hem wezenlijker zijn voor de toekomst van de krijgsmacht.

Sluiting van het vliegkamp levert Kamp tussen 2004 en 2013 ruim een half miljard euro op, nog afgezien van de opbrengst van de verkoop van de Orions. Volgens de bewindsman is Duitsland wel bereid tot samenwerking met Nederland in een pool van patrouillevliegtuigen, maar weigert Berlijn daarvoor uit te wijken naar Valkenburg.

Kamp benadrukt in zijn brief aan de Kamer dat het aanhouden van de Orions neerkomt op verspilling van Nederlands belastinggeld. Voor de belangrijkste taken, het patrouilleren langs de Nederlandse kust en de verkenningstaken in Nederlandse Antillen en Aruba, zijn veel goedkopere commerciële alternatieven voor handen. PvdA steunt het voornemen van Kamp en kan zich vinden in de conclusies van het onderzoek.

Advertentie

Leiden Vliegkamp Valkenburg


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×