Henny Keereweer en Hilde Jansen, de nummers twee en vijf op de Pvda-lijst, voeren campagne op de Haarlemmerstraat. Op de achtergrond de kraam van het CDA. Die partij begon vandaag met de campagne 'Leiden kan Anders'. (Foto: Chris de Waard).

Linkse samenwerking definitief van de baan

Er komt definitief geen samenwerking tussen GroenLinks, de Partij van de Arbeid en de Socialistische Partij. Een laatste poging van GroenLinks, de initiator van de linkse samenwerking, heeft gisteravond niet geleid tot nieuwe inzichten bij de twee andere partijen.

“Jammer genoeg komt het dus in ieder geval tot de verkiezingen niet tot zo’n samenwerking”, vindt GroenLinks-fractievoorzitter Gerard van Hees. Zijn partij nam als enige in het verkiezingsprogramma een voorkeur voor een links college op. “Dat betekent overigens niet dat we andere opties uitsluiten, maar we hebben wel onze eerste voorkeur kenbaar gemaakt,” vertelt Van Hees zaterdagmiddag op de Haarlemmerstraat, terwijl ondertussen links en rechts van hem de PvdA en het CDA om de gunst van de kiezer strijden door het uitdelen van ballonnen, soep, rozen en pennen.

Lijsttrekker Marije van den Berg van de PvdA deelt ballonnen en verkiezingsprogramma’s uit aan het winkelend publiek. Ondertussen legt ze het standpunt van haar partij over de door GroenLinks voorgestelde samenwerking op links nog eens uit. “De PvdA wil na de verkiezingen graag zoveel mogelijk punten uit het verkiezingsprogramma verwezenlijken. In deze periode is dat goed gelukt, terwijl we met onder andere de VVD in het college zitten. Leiden is de derde stad van Nederland als het gaat om armoedebestrijding. Dat kan dus ook met de VVD. We gaan ons daarom niet vooraf vastleggen op een links college, als dat kiezers dat op 7 maart überhaupt mogelijk maken.”

Zoals GroenLinks deelname aan een ander dan een links college niet uitsluit, zo wil ook de PvdA alle mogelijkheden openhouden. “Bovendien gaat het er in deze campagneperiode natuurlijk ook juist om de verschillen tussen partijen zichtbaar te maken. Ook daar past zo’n nauwe samenwerking vooraf niet goed bij,” vervolgt Van den Berg die hoopt dat de PvdA na de verkiezingen weer aan het college zal deelnemen: “We zijn al jaren de grootste partij in Leiden, maar dat betekent niet dat je altijd je zin krijgt. Soms moet je ook compromissen willen sluiten of je verlies nemen. Ik weet niet of een partij als de SP dat ook wil.”

Van den Berg loopt even vooruit op de verkiezingsuitslag als ze stelt dat ze graag een collegeprogramma op hoofdlijnen zou zien. “Dat is vooral een kwestie van vertrouwen. Je kunt nu niet op alle punten vier jaar vooruit kijken. Als partijen elkaar niet vertrouwen, volgt automatisch de behoefte om alles tot in de details vast te leggen in een collegeprogramma. Je ziet dat ook in het huidige college. De pijnpunten worden vooruitgeschoven en nu, zo vlak voor de verkiezingen, zie je dat het gaat wrikken. Het collegeprogramma is in beton gegoten, maar na een paar jaar treedt er betonrot op.”

Van den Berg wil dat de PvdA duidelijke keuzes maakt. “Je bent ergens voor of tegen en daar moet je dan voor gaan en niet, zoals bijvoorbeeld D66 doet, vluchten in het zoveelste onderzoek.”

De PvdA gaat de verkiezingen tegemoet onder de slogan: “Leiden, sterk en sociaal”. Speerpunten zijn werkgelegenheid, armoedebestrijding en integratie. Zo wil de partij dat er 4500 arbeidsplaatsen bijkomen en dat de jeugdwerkloosheid voortvarend wordt aangepakt.

Leiden Gemeenteraadsverkiezingen 2006


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×