CDA en D66 zien geen basis meer voor huidige college

“De Christenunie heeft de afgelopen vier jaar de illusie bij de Leidse burger gevoed dat aanleg van de RGL buitenom een eenvoudige en goedkope zaak zou zijn. Nu dit door het laatste onderzoek opnieuw een grove onjuistheid blijkt te zijn valt de legitimatie onder de collegedeelname van de CU weg,” dat zegt D66-fractievoorzitter Paul van Meenen nu blijkt dat alle buitenom-varianten voor de RijnGouweLijn afgeserveerd zijn, omdat de torenhoge kosten voor zo’n tracé die optie onmogelijk maken. Ook het CDA ziet geen toekomst meer voor het college van Pvda, SP, GroenLinks en de ChristenUnie. Volgens CDA-raadslid Abraham Flippo is dit het begin van het einde van het college.

Wethouder John Steegh (GroenLinks) maakte afgelopen dinsdag bekend dat alleen een RGL door de binnenstad nog een optie is. Leiden kan zich daarom in een referendum uitspreken voor of tegen dat tracé. Het college spreekt volgens Steegh geen voorkeur uit, omdat de gemeente zich bij het referendum opstelt als procesbegeleider. Duidelijk is echter wel, aldus Paul van Meenen, dat niet alleen de raad, maar ook het college tot op het bot verdeeld is.

De fracties van de SP en de ChristenUnie hebben al aangekondigd geen meerwaarde te zien in het binnenstad-tracé en zullen daarom campagne gaan voeren tegen de komst van de RijnGouweLijn. De Pvda en GroenLinks blijven voorstander.

Voor D66 is niet alleen de RGL reden om fel van leer te trekken tegen de deelname van, met name, de ChristenUnie in het college. Paul van Meenen: “De Christenunie heeft, heel knap, vanuit een volstrekte minderheidspositie de stad en vele kiezers op het verkeerde been gezet door de illusie te wekken dat buitenom een abc-tje was. Daarmee heeft zij de verkiezingen gewonnen, een wethouder kunnen leveren, en heeft zij zich inmiddels als coalitiepartij al uitgesproken tegen een referendum over de bebouwing van de Oostvlietpolder en worden winkels van goedwillende ondernemers op zondag zonder pardon gesloten. De Christenunie heeft haar huidige positie onder valse voorwendselen verkregen en daarmee voor mij haar moreel recht op collegedeelname verloren”.

Advertentie

Leiden RijnGouwelijn


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×