GroenLinks had toch geen vertrouwen in VVD

Ondanks eerdere ontkenningen van voorzitter Pieter Kos van GroenLinks had zijn partij wel degelijk te weinig vertrouwen in een coalitie met de VVD. Nu de onderhandelingen zijn afgerond en Kos niets meer te verliezen heeft, speelt hij open kaart in een reactie die hij op de website van zijn partij heeft gezet: “Nadat eerder de PVDA door D66 van verdere gesprekken was uitgesloten heeft afgelopen woensdag ook GroenLinks de onderhandelingstafel verlaten. In een samenwerking met de VVD en haar zijspan CDA hebben wij onvoldoende vertrouwen dat er daadwerkelijk wordt geïnvesteerd in een sociale en groene stad.”

Ook andere partijen komen met eerste reacties op het bereikte onderhandelaarsakkoord. PvdA wethouder Marc Witteman reageert via Twitter: “Alleen wethouders krijgen hun ontslagdatum via de voorpagina van de krant aangeboden. Het blijft een geweldig vak.” Gisteravond liet D66-voorman PAul van Meenen weten dat het nieuwe college op 28 april wordt geinstalleerd. Witteman feliciteert D66, VVD, SP en CDA nog wel met het akkoord: “Wie in Leiden college met VVD en SP kan maken kan volgens mij alle problemen oplossen.”

PvdA-raadslid Robert-Jan van Ette bedrijpt niet dat de SP ‘keihard over rechts gaat’. Een felicitatie van zijn kant blijft vooralsnog uit. “Als jullie BOII (de overeenkomst met de provincie over de RGL) opzeggen en de stad financieel ruïneren lijkt me dat geen felicitatie waard.” Oud-GroenLinks raadslid Hans van Egdom komt wel met felicitaties: “met een ijzersterke oppositie.”

Bij de PvdA doet het buitenspel gezet zijn nog steeds pijn. “Het is toch godgeklaagd dat ze wel zeggen dat er een akkoord is in Leiden, maar geen mededelingen doen over de inhoud,” zo foetert oud-raaadslid Marije van den Berg: “Klaarblijkelijk is mist, stilte en nietszeggende persverklaringen de nieuwe Leidse bestuursstijl.”

VVD-fractievoorzitter Paul Laudy heeft inmiddels ook een verklaring op zijn weblog geplaatst: “in het akkoord staan goede en liberale zaken voor de komende jaren. En belangrijk, we gaan werken aan een nieuwe bestuurscultuur!”

Paul van Meenen (D66) hoopt dat tijdens de speciale raadsvergadering van 28 april alle 10 de partijen die in de Leidse raad zijn vertegenwoordigd alsnog bereid zullen zijn om het eerder bereikte bestuursakkoord te tekenen. In dit document is bepaald op welke wijze een nieuwe bestuurscultuur vorm en inhoud krijgt. Hij schrijft dat op de website van D66 Leiden. D66 heeft vandaag op het landelijk partijcongres overigens afscheid genomen van Robert Strijk. Strijk is directeur van het partijbureau van D66 en wordt op 28 april geinstalleerd als wethouder in Leiden.

Leiden Collegeonderhandelingen 2010


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×