PvdD pleit voor beperken vuurwerk

18

Net als vorig jaar zou de Partij voor de dieren graag zien dat er een totaal verbod op vuurwerk komt. De partij wil nu beginnen met een eerste inperking en vraagt of het college bereid is de verkoopperiode van vuurwerk in te korten en ook de periode dat het afgestoken mag worden te beperken. Verder wil de PvdD weten of burgemeester en wethouders bereid zijn een vuurwerkverbod in te stellen voor parken en groenstroken, zodat de dieren daar worden ontzien. Ook vraagt de PvdD of het college de burgers wil laten voorlichten over de nadelen van vuurwerk voor mensen, dieren en milieu.

Tenslotte vraagt de partij hoe het gedoogbeleid van de gemeente ten aanzien van vuurwerk te rijmen is met de wens om biodiversiteitshoofdstad van Europa te worden.

Delen

18 reacties

 1. Voorstel:

  2 dagen vuurwerk en de rest van het GEEN!!!
  Het lijkt hier in Lieden wel het hele jaar door oud en nieuw.
  Dan heb ik het niet over legaal vuurwerk.
  Een soort van oorlogsgebied.

 2. Houdt de PvdD dan nooit op?
  Vorig jaar was t al nee, dus verwacht sowieso nu geen plotselinge ja…
  PvdD kan zich beter bezig houden met zinnigere zaken als dierenmishandeling, dat nu ook een steeds grotere piek begint te kennen…
  Laten ze daar eerst eens wat aan doen en dan pas zeuren over een al dan niet vuurwerkverbod, dan kom je in mijn ogen al een stuk geloofwaardiger over…

 3. "Een soort oorlogsgebied", ja, 99 Luftballons, haha.

  Mooi siervuurwerk bij het stadhuis om 00.00, naast de ijsbaan? Vergeet niet: Wim-Lex vroeg Maxima op het ijs. Naderhand was er warme chocomel.

 4. Ik ben tegen een totaal verbod op vuurwerk, maar zoals het nu is…. ze zijn nu al weer bezig… dit vind ik het ook belachelijk! Gewoon 1 dag in het jaar vanaf 15 uur ‘s-middags(voor de kleintjes) tot 1.00 uur ‘s-nachts en daarna weer basta! Ik ben voorstander van streng toezien door Politie en dat buurtbewoners ook eens wat meer gaan bellen als ze "illegaal" vuurwerk horen of zien. Zo als het nu gaat is het ook belachelijk en dat geldt niet alleen voor huisdieren!

 5. @KillRdevil

  De Partij voor de Dieren pleit ditmaal niet voor een algeheel verbod, maar voor een inperking in tijd en plaats.

  Vuurwerk is geen feest voor iedereen. Van vuurwerk hebben een aantal mensen een (kortdurend) plezier. Dat weegt volgens de Partij voor de Dieren niet op tegen de last die anderen, mensen en dieren, hebben van het vuurwerk. Uit onderzoek van Peil.nl blijkt dat maar liefst 48% van de Nederlanders voor een verbod op consumentenvuurwerk is, terwijl 45% tegen is.7% is neutraal. Uit het onderzoek blijkt ook nog eens dat 31 procent van de ondervraagden zich onveilig voelt op straat wanneer vuurwerk afgestoken wordt.

  Vuurwerk levert enstige schade aan milieu en volksgezondheid.
  Volgens onderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) raakt de lucht in de Nieuwjaarsnacht verontreinigd met roet, zwaveldioxide, stikstofoxiden en stofdeeltjes. Water en grond raken verontreinigd met giftige metalen zoals koper, antimoon, strontium en barium. In oktober 2011 heeft Natuur en Milieu geconcludeerd dat Nederland het smerigste land van Europa is. Het rapport van natuur en Milieu stelt voorts dat de gezondheidsschade door luchtverontreiniging de samenleving veel geld kost en leidt tot verhoging van ziektekostenpremies en belastingen. Zie http://www.ecogroen.com/vuurwerk-erg-slechte-voor-het-milieu/
  Dit geldt al helemaal voor mensen met een chronische longziekte, zoals astma en COPD. Zij kunnen extra klachten kunnen krijgen door het fijnstof. Het advies van het Astmafonds is dan ook om binnen te blijven en ramen en deuren zo goed mogelijk gesloten te houden.

  Voor dieren betekent vuurwerk helemaal een verschrikking. Slapende dieren worden in hun slaapplaatsen opgeschrikt en in het holst van de nacht verdreven, opgejaagd, angstig, niet gewend om in het donker actief te zijn en minder georiënteerd zijn dan bij daglicht.Nachtdieren worden opgeschrikt en verjaagd tijdens hun nachtelijke voedselzoek- activiteiten.
  Wie weet hoe katten en honden in de stress schieten van vuurwerk kan zich er een voorstelling van maken hoe erg het voor de dieren buiten is.

  Verder zijn er allerlei sociaal-ethische aspecten.
  Bij de productie van vuurwerk, die vooral in derde wereldlanden plaatsvindt, vallen jaarlijks vele doden en gewonden door ongelukken doordat mensen, zonder voldoende bescherming, moeten werken met allerlei chemische stoffen. Als gemeenschap zouden we ons het lot van deze mensen moeten aantrekken.

  De hoeveelheid afgestoken vuurwerk is de laatste decennia enorm toegenomen. Van 5,1 miljoen kilo in 1990, naar 16,9 miljoen in 2009. In en om Leiden is momenteel een grote hoeveelheid illegaal vuurwerk in omloop. De laatste weken worden regelmatig grote knallen gehoord, om van de vuurwerkbom in Voorschoten maar te zwijgen.

  Kortom, reden genoeg om vuurwerk op de agenda te zetten en te houden.

 6. Piet Pekelharing op

  ”Nachtdieren worden opgeschrikt en verjaagd tijdens hun nachtelijke voedselzoek- activiteiten. ”

  Dick, je vergeet nog het feit dat vleermuizen die in hun winterslaap worden gestoord (bijvoorbeeld door vuurwerk) zeer geringe overlevingskansen hebben. Het ontwaken en opwarmen kost veel energie en vergt daardoor veel van hun (vet)reserves.

 7. Als de gemiddelde vleermuis met oud en nieuw het zelfde doet als de gemiddelde inwoner van Leiden dan hoeft de vleermuis zich over de vetreserves geen zorgen te maken.

 8. Een georganiseerd vuurwerk per wijk, scheelt vingers en ogen. Dit allemaal ver van vleermuizen en goed georganiseerd, zodat alle huisdieren binnen zijn. Wie meer knallen wil kan in diverse buitenlanden terecht.

 9. @Dick de Vos:

  U hoeft mij niets te zeggen over honden en katten die in de stress schieten van vuurwerk, heb zelf 10 katten en 2 honden…
  Deze krijgen vanaf 30-12 gewoon een huis+tuin kalmeringsmiddel (te koop bij elke dierenwinkel!!) en de meesten reageren er gelukkig goed op…
  Ook zal er altijd iemand bij ze aanwezig zijn, zodat ze tot kalmte gemaand kunnen worden, voordat ze de boel af gaan breken, dit doe ik al ruim 3 jaar zo.
  Nog nooit problemen mee gehad, t is maar net hoe de dieren opgevoed worden…

 10. Piet Pekelharing op

  @Theo, een vleermuis kan zich met Oud en Nieuw niet volproppen met oliebollen (die overigens bijzonder lekker zijn).

  Een vleermuis eet vooral insecten. Die zijn in de winter nergens te vinden. Als een vleermuis in zijn winterslaap gestoord wordt, kan hij zijn vetreserves dus niet aanvullen. Daar het ontwaken en vooral het op temperatuur proberen te raken veel energie vergt, zal zo’n beestje het niet overleven als hij/zij een paar keer moet ontwaken.

 11. als je het over cultuur van nederland hebt, dan heb je het ook over het feestelijke en knallende oud en nieuw. dat verander je niet door een verbod, je jaagt de mensen alleen in het harnas.

  het feit alleen al dat mensen halve maandsalarissen besteden aan vuurwerk zegt genoeg over de waardering van het vuurwerkgedeelte van oud en nieuw.
  de schattige hondjes komen er wel over heen.

 12. Mn Slurf in mn onderbroek voel ik ook trillen wanneer er een harde knal plaatsvind vinddie ookniet zo lekkr

 13. @piet pekelharing

  theo die man is geschift kijk alleen naar zn foto en naar zn van internet gekopieerde tekstjes ik ken die man persoonlijk theo die spoort echt voor geen ene meter beetje dieren lopen beschermen terwijlje zelf vorig jaar stomdronken je leuter in een koe ophet weiland in leiderdorp probeerde te douwen viespeuk

Over de auteur

Je bent nu offline