Partij voor de Dieren wil toe naar gemeentevuurwerk

20

De Leidse Partij voor de Dieren wil toe naar een gemeentelijk georganiseerd vuurwerk. Omdat vuurwerk jaarlijks voor velen euro’s aan schade zorgt en slecht is voor mens, dier en milieu wil de partij een goed beeld hebben van de situatie in Leiden. Een lokaal vuurwerkbod in parken en langs oevers zou een goede eerste stap zijn.

In Nieuws071 sprak Willem de Gelder met Dick de Vos van de Partij voor de Dieren over zijn idee voor een gemeentelijke vuurwerkshow.

Dick de Vos, de fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren, wil eerst van de gemeente cijfers zien over de vuurwerkoverlast: “Afgelopen jaarwisseling is er strenger gehandhaafd op het afsteken van vuurwerk, maar toch waren er weer veel knallen te horen buiten de toegelaten periode. Maar hoeveel bekeuringen zijn er uitgedeeld en hoe hoog bedraagt de schade aan openbare voorzieningen en particuliere eigendommen?” De Vos stelt dat de ‘Algemene Plaatselijke Verordening’ ruimte biedt om een lokaal vuurwerkverbod in te stellen op alle plaatsen waar vuurwerk gevaar, schade of overlast oplevert. De Partij voor de Dieren wil dan ook voorstellen om een vuurwerkverbod in parken en langs oevers in te stellen, waar de schade aan bodem en water het grootst zou zijn.

Delen

20 reacties

 1. Dan wil PvdD er ook naartoe dat mensen met de jaarwisseling niet meer de straat op gaan om hun buren de hand te schudden en dat iedereen binnen blijft. dat hèt sociale moment van het jaar, dè gelegenheid om buren de hand te schudden verdwijnt uit de Nederlandse cultuur. ik heb in diverse landen oud&nieuw gevierd en nergens is het zo gezellig als hier. Dat komt door het magische moment van 00.00 uur dat iedereen elkaar op straat tegenkomt. met een verbod op vuurwerk is de impact zo groot, dat dit unieke Nederlandse gebeuren daarmee verdwijnt. Immers, niet iedereen is in de gelegenheid om naar een gemeentelijk georganiseerde vuurwerkshow te gaan, zoals ouderen en gezinnen. Dit feest hoort niet alleen voor hen te zijn die vrij van verplichtingen de stad in kunnen maar voor iedereen! Ik vind het heel bijzonder dat dit feest in bijna elke straat plaatsvindt. Als PvdD zijn zin krijgt, dan zit ik als alleenstaande moeder voortaan in mijn uppie binnen met oud en nieuw en met mij vele anderen. Dan blijft iedereen in zichzelf gekeerd ipv sociaal te zijn. Ik vraag me af of er wel aan deze consequentie is gedacht. Ik zou het bijzonder treurig vinden als een lange traditie en gezelligheid hiermee verloren gaat. Er kunnen ook andere maatregelen genomen worden om overlast in te dammen zoals een minimum leeftijd, beperktere periode, niet onder invloed afsteken etc

 2. Piet van der Duijn op

  Volgens Margreet kunnen dus alleen Nederlanders Nieuwjaar goed vieren. Dat is bekrompen onzin van haar. Maar primitieve mensen houden van vuur en lawaai, door hun nog primitievere voorouders bedoeld om boze geesten en demonen te verjagen. Goed nadenken en even verder kijken zit er bij hun nog niet in.

 3. eva van duijn op

  Margreet, wat zeur je verschrikkelijk. Vuurwerk is duur, milieuverontreinigend en gevaarlijk. Er zijn weer wat ogen en vingers minder sinds 31 december… Dieren zijn bang en ieder jaar verdwijnen er weer een paar honderd, volledig in paniek. uurwerk geeft een enorme puinhoop. Het is nergens goed voor. Dus weg met dat vuurwerk! Het feest houden we er natuurlijk wel gewoon in, inclusief gelukkig nieuwjaar wensen en samen het glas heffen op straat. En dan zonder nare ongelukken.

 4. Estefania Pampin Zuidmeer op

  @Margreet, wat een onzin! Ik heb net in Spanje oudejaarsavond gevierd, op straat, in een kleine plaats waar iedereen de straat op ging om het samen te vieren. Daar wordt het heel gezellig op straat zonder vuurwerk en met 12 druiven gevierd. Is normaal daar, dus waarom zouden we het hier niet kunnen?

 5. @alle die geen vuurwerk meer willen:

  Allemaal naar Spanje op vakantie gaan met Oud & Nieuw. Heel gezellig daar volgens Estefania Pampin Zuidmeer zonder vuurwerk. Hier kunnen we het misschien wel maar willen we het niet, immers het is een deel van onze traditie om vuurwerk af te steken. Het zit in ONZE cultuur ingebakken (vergeet je maar even gemakshalve Estefania), hoe primitief je het ook mag vinden.

  Waar hebben we het over? Een dag vuurwerk afsteken in het jaar. Ik steek mijn siervuurwerk in een kwartiertje tot 20 minuten de lucht in waar buren volop van staan te genieten en waar ik verder niemand kwaad mee doe.

  Het enige kritiek waarin ik me kan vinden is dat de harde knallen, door illegaal vuurwerk voor veel overlast zorgen. Abnormaal vuurwerk die in Nederland op de markt niet verkocht wordt. Wij hebben de beschikking over degelijk consumentenvuurwerk.

 6. Beste Leidenaar,het tast ernstig het milieu aan dat gelijk staat met een jaar uitstoot van fijnstof op een oudejaarsavond. Vergeet ook niet hoeveel mensen hun oogjes en handen weer kwijt zijn geraakt,wat toch eenieder jaar weer gebeurd.Levens verwoest voor de rest van hun leven. En dan nog de vele vernielingen die gepleegd worden. Ik en vele medebewoners vluchten al vele jaren op oudejaarsdag ons huis uit,zo ’n verschrikkelijke kolere herrie is het de hele dag door. Dus hoop dat het echt verboden gaat worden.Jammer voor u want u doet er idd weinig kwaad mee op de wijze hoe u met vuurwerk om gaat. Deed iedereen het maar zo, dan is het idd veel plezieriger!

 7. Spanje heeft stierengevechten als traditie, wij hebben consumentenvuurwerk.
  Beide dienen zo snel mogelijk verboden te worden!

 8. Kan 1 van deze wijze mensen mij uitleggen. Waar in onze cultuur of traditie beschreven staat het nut van vuurwerk??? Ik had namelijk altijd begrepen dat vuurwerk uit de aziatische cultuur stamt om boze geesten te verdrijven. Nergens in mijn geschiedenis lessen heb ik ooit gehoord dat wij dit ook hebben in het westen. Tuurlijk je had heksen verbranding, maar dat kan ik geen vuurwerk noemen.

 9. @geraldien: ik zal niet ontkennen dat er veel mensen zijn die hinder ondervinden. Maar die hinder wordt vooral veroorzaakt door illegaal vuurwerk uit omringende landen en oost-blok landen. Het consumenten vuurwerk in Nederland veroorzaakt nauwelijks tot geen letsel bij normaal gebruik.

  Ook ik heb een ergernis namelijk dat veel mensen hun afgestoken vuurwerk niet opruimen.

  Dit weegt echter niet op tegen het plezier dat ik met familie, vrienden en buren heb rond de jaarwisseling.

 10. Ach ja, het is de PvdD weer naar de bol gestegen , zoals gewoonlijk…
  Of zullen we zeggen dat t de na-kater van de champoepel is? 😛
  Voor de mensen die t consumentenvuurwerk willen verbieden: jullie zijn een stelletje azijnzeikers en jullie moeten 31-12 en 01-01 lekker op een hutje op de hei gaan zitten, hebben jullie er ook geen last meer van…

 11. Dus mensen die last hebben van vuurwerk moeten maar wegwezen naar een plek waar geen vuurwerk is? Dat is de omgekeerde wereld. Wie vuurwerk wil afsteken moet maar wegwezen naar een plek waar anderen er geen last van hebben, dat lijkt mij beter.

  Een georganiseerd vuurwerk per wijk lijkt me een nog beter idee. Helaas zijn er nu nog te weinig vuurwerk-professionals om dit te verzorgen, maar hier ligt een kans voor de vuurwerkfanatici om zich te laten opleiden tot gediplomeerd vuurwerk-professional. De overheid kan hun opleiding betalen uit het geld dat we besparen als we van de jaarlijkse vuurwerkoverlast en vernielingen zijn verlost.

  Helaas vinden velen het afsteken van vuurwerk geen overheidstaak, maar het opruimen van de troep is dat helaas wel! Want wie maakt nog zijn stoep schoon op 1 januari?

 12. @killRdevil,
  Ik heb persoonlijk niks tegen mooi siervuurwerk. Ik stelde net in mijn vorige reactie een vraag. Waar ik wel een probleem mee heb dat is het knalvuurwerk wat door jongeren zonder enig besef van gevaar wordt gehanteerd en hierbij doel ik meer op wat ze andere aandoen. Wat ze hun zelf aandoen dat kan mijn geen zorg schelen, maar dan ook geen steun meer bieden vanuit de overheid als je door hiermee onverantwoord omgaat je hand eraf knalt. Dit noemen we dan niet de zorg van de overheid. Maar vaak zijn het de onschuldige voorbijgangers of de dieren die door dit tuig wordt belaagd. En daarom zeg ik siervuurwerk prima, maar die granaten verbieden.

 13. @Frankieboy evenmin kun je stellen dat mensen die vuurwerk tijdens de jaarwisseling willen afsteken (op een degelijke manier) moeten wegwezen naar een plek waar ‘anderen’ geen last hebben. Dit zou betekenen dat als een straat met ongeveer 200 inwoners één klager zou hebben ze maar ergens naar een weiland zouden moeten verkassen. Het enige waarin ik je kan volgen is de troep. Wellicht zou er een extra ‘schoonmaak’ tax moeten komen op vuurwerk voor de personen die hun troep na het afsteken niet opruimen.

  @Dennis vuurwerk komt inderdaad uit Azië. Men gebruikte vuurwerk om religieuze redenen, het verjagen van boze geesten maar ook op feesten werd vuurwerk afgestoken omdat men in staat was sierlijk met vuur om te gaan en hiermee een feest te ondersteunen of afsluiten. Al in de middeleeuwen werd er op deze manier ook vuurwerk in Europa gebruikt. Dan mag je toch stellen dat het onderhand in onze cultuur gebakken zit.

 14. Het probleem ligt naar mijn inzien vooral in het illegale circuit: het moet altijd maar hard, harder, hardst…
  Vooral onder de jeugd is dit een veelvuldig terugkerend probleem, het is voornamelijk de jeugd die (mijn inziens) te gemakkelijk aan die illegale troep komt, met alle gevolgen van dien…
  Ik denk dat het een stuk aantrekkelijker wordt om het illegale vuurwerk uit de roulatie te halen, als de leeftijdgebonden verplichting (nu 16, straks mogelijk zelfs 18!!) omlaag gaat en de prijs ook enigszins gedrukt (broodje kanonslagen, soms al €4,95!!) wordt, waardoor deze handel weer in trek komt…
  Maar het inkorten van de levering zou misschien ook kunnen leiden tot minder overlast, nu is t al 4 dagen voor oud en nieuw verkrijgbaar, dit kan makkelijk terug worden gebracht naar 2 of hooguit 3 dagen…
  Om ongelukken te voorkomen, lijkt t mij ook verstandig de mensen die vuurwerk hebben afgestoken te verplichten hun rommel op te ruimen, dit zou ook makkelijk kunnen…

  Overigens heb ik dit jaar geen vuurwerk afgestoken, maar voorgaande jaren wel en altijd netjes mijn rommel opgeruimd, dus ik mag aannemen aan de goede kant van t verhaal te zitten haha…

 15. Als ik ga repeteren met mijn band dan huur ik daarvoor een oefenruimte. Eigenlijk wil ik met drummer, gitarist en versterker repeteren in mijn huiskamer, da’s makkelijker en goedkoper. Maar omdat de buren dat niet fijn vinden doe ik dat niet.

  Ik houd dus rekening met de buurt, maar waarom mag de buurt wel op 31 december zijn knalvuurwerk voor mijn huis afsteken?

 16. Misschien dat men bij de VVD toch een algeheel vuurwerkverbod gaat overwegen nu er afgelopen vrijdagmiddag een ‘aanslag’ is gepleegd op een nietsvermoedende partijprominent die zijn hond uitliet in het Plantsoen: http://goo.gl/15R5I Ook triest trouwens voor die getraumatiseerde eenden, dat moet vooral Piet Pekelharing veel verdriet doen.

 17. @D. Bakel: dat is een lovenswaardige houding.
  Ik denk dat de vandaag bekendgemaakte cijfers over het aantal vuurwerkslachtoffers (meer dan 200 waarvan 23 mensen blind aan één of beide ogen, waaronder 2 kinderen die zelf geen vuurwerk afstaken) de discussie verder aanwakkert. Het aantal slachtoffers is zo groot dat voortgaan op de huidige wijze onverantwoord is. Vuurwerk met de slagkracht van een handgranaat: het heeft weinig zin om smalend op de Amerikanen met hun vrije wapenbezit te wijzen, zolang wij hier een feestje vieren waarbij jaarlijks een paar honderd mensen naar het ziekenhuis moeten.

Over de auteur

Je bent nu offline