Fractievoorzitter Paul Laudy voert net als vier jaar geleden de lijst van de VVD Leiden aan. Bereikbaarheid en een degelijk financieel beleid, gekoppeld aan een zo klein mogelijke overheid zijn de punten waarmee hij de komende weken campagne zal voeren. (Archieffoto: Chris de Waard).

VVD wil een vijfde van de Leidse subsidies schrappen

Met een fikse bezuiniging van 20% wil de VVD Leiden de komende collegeperiode vele miljoenen besparen op de 47 miljoen die Leiden jaarlijks uitgeeft aan subsidies. Niet alleen kleine organisaties meoten er wat lijsttrekker Paul Laudy betreft aan geloven, ook de grote instellingen zoals de bibliotheek kunnen hun borst nat maken als de liberalen hun zin krijgen. “We moeten af van de vanzelfsprekendheid waarmee we elk jaar al dat belastinggeld van de Leidenaren aan dezelfde clubs geven die daar vervolgens dingen mee doen waarvan we niet eens meer weten of we het nog wel willen en of het effectief is,” aldus Laudy.

Audiofragment: VVD-lijsttrekker Paul Laudy in gesprek met Chris de Waard over de belangrijkste punten uit het VVD verkiezingsprogramma.

De VVD wil op twee manieren korten op de Leidse subsidies: enerzijds door harde keuzes te maken en subsidies te schrappen voor zaken die niet meer tot de verantwoordelijkheid  van de lokale overheid behoren. Als voorbeeld noemt Laudy daarbij steevast het fictieve ‘panfluitensemble’. Dergelijke activiteiten in de hobbysfeer moeten mensen in zijn ogen voortaan maar zelf betalen. Naast het schrappen van talloze kleinere subsidiebedragen wil de VVD ook de subsidies van de grote instellingen doorlichten. Een organisatie als de bibliotheek kan prima moderniseren en daarmee meteen 20% besparen.

Naast minder uitgeven door te snoeien in de subsidies wil de VVD ook de lasten stevig verlagen. Leiden zit volgens Laudy met de OZB inmiddels zo’n 40% boven het landelijke gemiddelde. Daarom wil de VVD dat percentage de komende jaren met 30% verlagen.

Een derde speerpunt waarmee de VVD de verkiezingen ingaat blijft beereikbaarheid van Leiden. Hoewel er de afgelopen jaren een aantal grote besluiten zijn genomen, bijvoorbeeld de aanleg van de RijnlandRoute en de bouw van twee ondergrondse parkeergarages, waarschuwt Laudy dat nog niet al die wensen al helemaal zijn verzilverd: “De garages zijn er nog niet en ook een oostelijke ringweg is nog steeds hard nodig.”

Advertentie

Leiden Gemeenteraadsverkiezingen 2014


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×