Julius Terpstra (voorzitter CDJA en kandidaat-raadslid voor het CDA Leiden), Michel Rog (Tweede Kamerlid CDA) en Carel Stolker (Rector Magnificus van de Universiteit Leiden) in debat over de kenniseconomie. (Foto's: Emile van Aelst).

Universiteit twijfelt over nut wethouder kenniseconomie

Rector Magnificus Carel Stolker van de Universiteit Leiden weet nog niet of hij wel voorstander is van een wethouder met een aparte portefeuille kenniseconomie. Kandidaat raadslid Julius Terpstra van het CDA stelde dat afgelopen woensdagavond voor bij een onderwijsdebat dat het CDA Leiden organiseerde tijdens de nieuwjaarsreceptie van de partij.

Audiofragment: Carel Stolker en Julius Terpstra in gesprek met Chris de Waard over de Leidse kenniseconomie.

Stolker kan zich voorstellen dat het voordelen heeft om voor alle zaken bij een wethouder terecht te kunnen, maar wijst erop dat het wel om een heel breed scala aan onderwerpen gaat, variërend van onderwijs tot studentenhuisvesting: “Ik weet niet helemaal zeker of dat werkt. Een voordeel van verschillende wethouders is juist dat je ze allemaal aan je bindt als het gaat om zaken die de universiteit aangaan”. Helemaal afschieten doet Stolker het plan van Terpstra niet: “Ik zou het best willen proberen hoor.”

Ook de uitbreiding van de Universiteit Leiden in Den Haag kwam weer aan de orde. De vrees blijft bij sommigen bestaan dat de universiteit Leiden de rug zal toekeren om zich in Den Haag te vestigen. “Dat zal onder mijn rectoraat nooit gebeuren,” probeerde Stolker de aanwezigen gerust te stellen. De kans dat de universiteit de Sleutelstad verruilt voor de Hofstad lijkt inderdaad nihil. In Leiden wordt er voor honderden miljoenen geinvesteerd in een nieuwe Betacampus op het Bio Science Park Leiden en een campus voor Geesteswetenschappen langs de Witte Singel.

De trek naar Den Haag heeft twee redenen, zo legt Stolker uit: “Strategische, omdat er nu eenmaal studenten zijn die niet in Leiden, maar wel in Den Haag willen studeren en ook omdat Den Haag zo’n beetje het enige regeringscentrum in de wereld is zonder universiteit. Als je er dan 12 kilometer vandaan zit, zou je wel dom zijn om daar niet aanwezig te willen zijn. Ook al omdat de kans groot is dat vroeg of laat een grote Amerikaanse of Britse universiteit in Den Haag neerstrijkt. Dan wil ik daar zitten om met ze samen te werken.” De tweede reden voor de uitbreiding naar Den Haag is domweg ruimtegebrek. Leiden is gewoon te klein om alle studenten en opleidingen van de groeidne Universiteit Leiden te huisvesten.

Tenslotte haalt de universiteit de banden met Leiden op nog een manier stevig aan. Elk jaar worden er talloze congressen georganiseerd door de universiteit en nu is afgesproken om te kijken of die zoveel mogelijk in Leiden gehouden kunnen worden in plaats van in Noordwijk, Amsterdam of Den Haag. Dat kan nu, omdat de hotelcapaciteit de afgelopen jaren fors is uitgebreid. Ook zijn er inmiddels meerdere aansprekende congreslocaties in de stad. Een congresganger geeft per dag zo’n 300 euro uit, dus dat is goed nieuws voor de Leidse economie.

Advertentie

Leiden Gemeenteraadsverkiezingen 2014


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×