Gemeente breekt met ontwikkelaar Hotel Rapenburg

2

De gemeente zegt de overeenkomst op met ontwikkelaar Hillgate Properties die aan het Rapenburg 48 een vijfsterren hotel zou realiseren. Hillgate heeft nog steeds geen geldige bouwvergunning aangevraagd, ook al heeft de gemeente de termijn daaervoor al meerdere keren verlengd. “Je moet je wel aan de afspraken houden,” zei wethouder Van Woensel afgelopen avond in de raadscommissie waar D66 om een update vroeg van de situatie rond de komst van het hotel. Van Woensel wil verder nog niet concreet ingaan op de redenen om met Hillgate te breken. Er is een brief gestuurd aan de ontwikkelaar, maar de gemeente heeft nog geen bevestiging dat die al is ontvangen. Pas daarna wil de wethouder verder inhoudelijk op de zaak ingaan. In elk geval beloofde hij dat er volgende maand een brief naar de raad gaat met suggesties voor de ontwikkelingen van het gebouw.

Hillgate heeft naar verluidt het bouwplan ingrijpend aangepast, waardoor het niet meer vergund kan worden. Zo wil de ontwikkelaar meer slopen, ook van de monumentale delen van het gebouw. Dat zou met name ingrijpende gevolgen hebben aan de achterzijde aan het Pieterskerkhof.

Delen

2 reacties

  1. De ruimte op deze foto was vroeger onze gymnastiekzaal. De meeste Leidenaren weten misschien niet meer dat dit fraaie pand vroeger een katholieke jongensschool was. Toen ik in de eerste klas zat verhuisden we in 1950 van het Rapenburg naar de Franchimontlaan, een houten school die later volgens zeggen afbrandde. Wel moesten we tot en met de vijfde klas teruglopen voor gymnastieklessen naar deze zaal terwijl er achter ons aan de Franchimontlaan een splinternieuwe zaal gebouwd was maar die was bestemd voor de ‘openbare’ lagere school. Als katholieken mochten we ons zeker niet mengen met die ‘heidenen.’ Niet te geloven vandaag maar het was nu eenmaal zo in de jaren 50. Het lijkt er trouwens op dat de geschiedenis zich aan het herhalen is met de moslims in Nederland.

  2. Jammer! Kijk eens in Groningen wat ze daar met het Prinsenhof hebben gerealiseerd: modern hotel, prachtig design, oude pand in stijl gerenoveerd en samen gevoegd met naaste panden, valet parking , je auto wordt elders geparkeerd ( in Leiden zou dit dus de Haag weg kunnen zijn)

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de Leidse gemeentepolitiek en bericht daar over.

Je bent nu offline