ROC Leiden heeft grote geldproblemen

7

De vastgoed-deal van het ROC Leiden die door het vorige bestuur gesloten is, heeft de onderwijsinstelling in grote geldproblemen gebracht. De 15 miljoen euro aan kredieten zullen namelijk eind deze maand aflopen. De kredieten zijn vorig jaar afgesloten bij de Bank Nederlandse Gemeenten en de Deutsche Gemeenten.

Inmiddels zijn ze al twee keer verlengd met een maand. Ook is er een juridische strijd ontstaan over een kleine acht miljoen euro die zou moeten komen uit de verkoop van een locatie aan woningcorporatie Ymere.

Nieuwbouw

Van enkele tientallen kleinere locaties is het ROC naar twee grote gebouwen getrokken, die in eigen beheer gebouwd zijn. In 2011 werd het pand Lammenschans opgeleverd, in 2013 het pand bij het Centraal Station. Voor de nieuwbouw ging het ROC in zee met investeringsmaatschappij Green Real Estate (van textielondernemer Jan Zeeman) en Bank Nederlandse Gemeenten.

Terugkopen
Het ROC heeft een terugkoopplicht rond het pand bij station Lammenschans van ongeveer 73 miljoen euro. Hier heeft de onderwijsinstelling 20 jaar voor, maar ze moeten hiervoor wel elk jaar rond de 3 miljoen euro huur betalen. Nu de kredieten wegvallen zal dit erg moeilijk worden.

Garantie
ROC Leiden verzorgt met zo’n zeshonderd medewerkers onderwijs aan ruim 9.200 leerlingen. Volgens bestuursvoorzitter Jeroen Knigge zal het ROC niet omvallen, zegt hij in een interview met het Onderwijsblad. “We hebben de garantie van de bank dat ze ons niet zullen laten vallen.”

Delen

7 reacties

 1. Een simpel rekensommetje laat zien dat dit al niet klopt:

  Terugkopen
  Het ROC heeft een terugkoopplicht rond het pand bij station Lammenschans van ongeveer 73 miljoen euro. Hier heeft de onderwijsinstelling 20 jaar voor, maar ze moeten hiervoor wel elk jaar 3 miljoen euro huur betalen. Nu de kredieten wegvallen zal dit erg moeilijk worden.

  20×3 = 60… niet 73. En dan is de rente niet eens meegeteld.

 2. Wakker Nederland op

  Incompetente LUL Jeroen Knigge. In het bedrijfsleven was zo’n knuppeltje allang door de raad van commissarissen opgeruimd. Maar dit soort prutsers wordt meestal gedoogd door de politiek. Heel fijn, vooral nu dit ten koste gaat van het onderwijs waar het ROC eigenlijk voor bedoeld is.

 3. De situatie bij het Leidse ROC staat niet op zichzelf, maar past in een Nederlandse trend. Het moest allemaal groter en nog groter in het onderwijs in Nederland. Scholen en andere onderwijsinstellingen fuseerden tot enorme onderwijsfabrieken. Het werd echter niet beter, maar wel steeds megalomaner. De waan van de dag regeert vaak en managers kregen het voor het zeggen in plaats van onderwijsdeskundigen en de leerkrachten. Er kwamen dure prestigieuze gebouwen, de beloningen en andere arbeidsvoorwaarden voor de top rezen de pan uit, leerlingen werden met veel dure reclame naar pretopleidingen gelokt, maar voor goede docenten en goed onderwijs was niet meer genoeg geld. Het technisch beroepsonderwijs verdween voor een groot deel; dat is namelijk arbeids- in investeringsintensief. Het wordt tijd voor een goede minister van onderwijs die orde op zaken stelt, strenge kwaliteitseisen invoert, pretopleidingen verbiedt, en onderwijsinstellingen minder vrijheid toestaat. Zo’n bewindspersoon is er echter niet.

 4. Dat krijg je er nou van, wanneer je megalomane onderwijs bestuurders hun gang laat gaan met onroerend goed transacties, waar ze geen verstand van hebben. Ik ben benieuwd wie de tekorten uiteindelijk gaat betalen.

Over de auteur

Je bent nu offline