ROC Leiden heeft grote geldproblemen

De vastgoed-deal van het ROC Leiden die door het vorige bestuur gesloten is, heeft de onderwijsinstelling in grote geldproblemen gebracht. De 15 miljoen euro aan kredieten zullen namelijk eind deze maand aflopen. De kredieten zijn vorig jaar afgesloten bij de Bank Nederlandse Gemeenten en de Deutsche Gemeenten.

Inmiddels zijn ze al twee keer verlengd met een maand. Ook is er een juridische strijd ontstaan over een kleine acht miljoen euro die zou moeten komen uit de verkoop van een locatie aan woningcorporatie Ymere.

Nieuwbouw

Van enkele tientallen kleinere locaties is het ROC naar twee grote gebouwen getrokken, die in eigen beheer gebouwd zijn. In 2011 werd het pand Lammenschans opgeleverd, in 2013 het pand bij het Centraal Station. Voor de nieuwbouw ging het ROC in zee met investeringsmaatschappij Green Real Estate (van textielondernemer Jan Zeeman) en Bank Nederlandse Gemeenten.

Terugkopen
Het ROC heeft een terugkoopplicht rond het pand bij station Lammenschans van ongeveer 73 miljoen euro. Hier heeft de onderwijsinstelling 20 jaar voor, maar ze moeten hiervoor wel elk jaar rond de 3 miljoen euro huur betalen. Nu de kredieten wegvallen zal dit erg moeilijk worden.

Garantie
ROC Leiden verzorgt met zo’n zeshonderd medewerkers onderwijs aan ruim 9.200 leerlingen. Volgens bestuursvoorzitter Jeroen Knigge zal het ROC niet omvallen, zegt hij in een interview met het Onderwijsblad. “We hebben de garantie van de bank dat ze ons niet zullen laten vallen.”

Advertentie

Leiden ROC locaties


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×