Een zaal met podium, oefenruimtes, een studio waar bandjes opnames kunnen maken. Het Muziekhuis tussen de Middelstegracht en de Uiterstegracht heeft het allemaal onder één dak. Nog wel. Het doek dreigt nu echt te vallen. Al jaren verkeert het Muziekhuis in financieel zwaar weer, maar nu is de (huur)schuld zo hoog opgelopen dat de gemeente er geen heil meer in ziet. Met pijn in het hart kan cultuurwethouder Robert Strijk dan ook niet anders dan concluderen dat het nu echt einde oefening lijkt te zijn: “Wie niet betaalt, die moet er uit”.
Audiofragment: Cultuurwethouder Strijk over de financiële problemen bij het muziekhuis en Qbus.
Strijk geeft het Muziekhuis nog enkele weken respijt. Daar heeft het bestuur van de stichting om gevraagd. Ze proberen in een ultieme poging om de 90.000 euro die er openstaat aan achterstallige huur ergens vandaan te halen. Lukt dat niet, dan valt het doek en verkast een deel van de optredens waarschijnlijk naar de nieuwe poptempel Gebr. de Nobel die over exact één maand de feestelijke opening viert. Wat er met de oefenruimtes gaat gebeuren is nog niet duidelijk.
volgens directeur Hans van Polanen van het Muziekhuis liggen de zaken ingewikkelder dan nu wordt voorgesteld: “Het Muziekhuis betaalt behalve 60.000 euro huur per jaar ook nog eens 20.000 aan investeringsbijdrage over een verbouwing uit het verre verleden.” (De gemeente stak toen zo’n 800.000 euro in het pand om het te isoleren, red.) De politieke agenda luidt echter dat alle subsidiegelden met betrekking tot poppodia richting de Broeders te gaan.” Van Polanen doelt daarmee op Popcentrum Gebr. de Nobel dat op 4 december de deuren opent. “Het muziekhuis neemt een unieke plaats in Leiden in. Het geheel is meer dan de som der delen. Je kunt er van de wieg tot het graf actief en passief van muziek genieten.”
De problemen bij het Muziekhuis zijn niet nieuw. In 2012 meldde toenmalig cultuur-wethouder De Haan al soortgelijke problemen. Ook toen was er een huurachterstand. Volgens het Muziekhuis zijnde problemen een aantal jaren geleden ontstaan toen er onder druk van de gemeente een convenant moest worden gesloten met de buurt. Omwonenden waren de (geluids)ovelast zat en dat leidde tot afspraken over een lager geluidsniveau en een inperking van de openingstijden. Die afspraken bleken al snel zo erg te knellen dat de exploitatie op langere termijn niet meer rond was te krijgen.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907