Hans van Polanen hoopt door te kunnen met het Muziekhuis. Alleen de concerten verhuizen dan naar Gebr. de Nobel. (Archieffoto: Emile van Aelst).

Gemeente: Qbus op 1 december leeg opleveren

De Stichting Muziekhuis Leiden moet concertzaal Qbus aan de Uiterstegracht op 1 december leeg opleveren. Reden: een tot 90.000 euro opgelopen huurschuld bij de gemeente. “Onmogelijk,” zegt directeur/programmeur Hans van Polanen die hoopt dat de gemeente nog iets langer voor Sinterklaas blijft spelen. “Dan kunnen de concerten overgaan naar Gebr. de Nobel en focussen we aan de Middelstegracht op de oefenruimtes en de studio.”

Audiofragment: Hans van Polanen van het Muziekhuis over de hoog opgelopen schuld bij de gemeente.

Het Muziekhuis kwam de afgelopen jaren vaker in de problemen. Een convenant met de buurt, bedoeld om overlast tegen te gaan, legt restricties op aan bijvoorbeeld de openingstijden. Het wegvallen van een loonkostensubsidie gaf volgens Van Polanen de nekslag: “We moesten niet alleen die loonkosten zelf gaan dragen, die persoon werd ook nog langdurig ziek en moest worden vervangen.”

hansvanpolanen2.JPG 

In 2007 ging de Qbus weer open na een periode van sluiting wegens geluidsoverlast. Een convenant  met de buurt moest nieuwe problemen voorkomen. In dat convenant worden niet alleen afspraken gemaakt over het tegengaan van geluidsoverlast, bezoekersgedrag en vervuiling. Ook wordt er in feite een einddatum voor de Qbus in opgenomen. “Het convenant blijft van kracht tot een nieuw grootschalig muziekcentrum gereed is.”

Dat muziekcentrum is er nu. Op 4 december wordt Gebr. de Nobel feestelijk geopend. Er is wel een groot verschil vergeleken met de uitgangspunten van het convenant. Toen werd uitgegaan van drie zalen in Gebr. de Nobel. Die derde zaal zou dan in plaats van de Qbus komen. Door bezuinigingen in de plannen voor De Nobel zijn daar uiteindelijk geen drie, maar slechts twee zalen gerealiseerd.

Over de toekomst voor het Muziekhuis wordt druk met de gemeente onderhandeld. Mogelijke uitkomst is dat de huidige Stichting Muziekhuis Leiden blijft doen wat ze nu doen. Het exploiteren van oefenruimtes en een opnamestudio aan de Middelstegracht en het organiseren van concerten. Dat laatste dan alleen niet meer in de Qbus, maar in de kleine zaal van Gebr. de Nobel. De gemeente moet dan wel de huurschuld van 90.000 euro kwijtschelden en de investeringsbijdrage van 21.000 euro per jaar schrappen. 

Dat laatste bedrag is de afbetaling van een oude verbouwing die het Muziekhuis ooit met de gemeente is overeengekomen. Volgens Van Polanen is het zeer de vraag of dat terecht was. “Die investeringsbijdrage is in feite afgedwongen. Dat had niet gemogen. Als die investeringsbijdrage met terugwerkende kracht, over een periode van vijf jaar, vervalt, hebben we het over 100.000 euro. Dan kunnen we de schuld aflossen en houden we zelfs 10.000 euro over.”

Als muziekhuis en gemeente er samen niet uitkomen dan wil cultuurwethouder Strijk de oefenruimtes verhuren aan een andere organisatie: “Misschien BplusC, maar ook een andere partij zou kunnen.”

Cultuur Leiden Politiek muziekhuis123


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×