Gemeente: Qbus op 1 december leeg opleveren

9

De Stichting Muziekhuis Leiden moet concertzaal Qbus aan de Uiterstegracht op 1 december leeg opleveren. Reden: een tot 90.000 euro opgelopen huurschuld bij de gemeente. “Onmogelijk,” zegt directeur/programmeur Hans van Polanen die hoopt dat de gemeente nog iets langer voor Sinterklaas blijft spelen. “Dan kunnen de concerten overgaan naar Gebr. de Nobel en focussen we aan de Middelstegracht op de oefenruimtes en de studio.”

Audiofragment: Hans van Polanen van het Muziekhuis over de hoog opgelopen schuld bij de gemeente.

Het Muziekhuis kwam de afgelopen jaren vaker in de problemen. Een convenant met de buurt, bedoeld om overlast tegen te gaan, legt restricties op aan bijvoorbeeld de openingstijden. Het wegvallen van een loonkostensubsidie gaf volgens Van Polanen de nekslag: “We moesten niet alleen die loonkosten zelf gaan dragen, die persoon werd ook nog langdurig ziek en moest worden vervangen.”

hansvanpolanen2.JPG 

In 2007 ging de Qbus weer open na een periode van sluiting wegens geluidsoverlast. Een convenant  met de buurt moest nieuwe problemen voorkomen. In dat convenant worden niet alleen afspraken gemaakt over het tegengaan van geluidsoverlast, bezoekersgedrag en vervuiling. Ook wordt er in feite een einddatum voor de Qbus in opgenomen. “Het convenant blijft van kracht tot een nieuw grootschalig muziekcentrum gereed is.”

Dat muziekcentrum is er nu. Op 4 december wordt Gebr. de Nobel feestelijk geopend. Er is wel een groot verschil vergeleken met de uitgangspunten van het convenant. Toen werd uitgegaan van drie zalen in Gebr. de Nobel. Die derde zaal zou dan in plaats van de Qbus komen. Door bezuinigingen in de plannen voor De Nobel zijn daar uiteindelijk geen drie, maar slechts twee zalen gerealiseerd.

Over de toekomst voor het Muziekhuis wordt druk met de gemeente onderhandeld. Mogelijke uitkomst is dat de huidige Stichting Muziekhuis Leiden blijft doen wat ze nu doen. Het exploiteren van oefenruimtes en een opnamestudio aan de Middelstegracht en het organiseren van concerten. Dat laatste dan alleen niet meer in de Qbus, maar in de kleine zaal van Gebr. de Nobel. De gemeente moet dan wel de huurschuld van 90.000 euro kwijtschelden en de investeringsbijdrage van 21.000 euro per jaar schrappen. 

Dat laatste bedrag is de afbetaling van een oude verbouwing die het Muziekhuis ooit met de gemeente is overeengekomen. Volgens Van Polanen is het zeer de vraag of dat terecht was. “Die investeringsbijdrage is in feite afgedwongen. Dat had niet gemogen. Als die investeringsbijdrage met terugwerkende kracht, over een periode van vijf jaar, vervalt, hebben we het over 100.000 euro. Dan kunnen we de schuld aflossen en houden we zelfs 10.000 euro over.”

Als muziekhuis en gemeente er samen niet uitkomen dan wil cultuurwethouder Strijk de oefenruimtes verhuren aan een andere organisatie: “Misschien BplusC, maar ook een andere partij zou kunnen.”

Delen

9 reacties

 1. Het is werkelijk van de gekke dat de gemeente eist dat per 1 december het Muziekhuis leeg wordt opgeleverd. Behalve dat dit zo’n termijn praktisch onmogelijk is, staan er in december en ook in het voorjaar al verschillende concerten gepland, zowel door het Muziekhuis maar ook door de Muziekpodium X en andere partijen.
  Gemeente, waar ben je mee bezig? Het Muziekhuis is een goedlopende en een belangrijke muziekvoorziening in Leiden met een prachtige zaal waar 7 jaar geleden nog 8 ton in is geinvesteerd om het geluidsdicht te maken, met oefenruimtes die gerenoveerd zouden worden dankzij een gift van 45.000 euro van Fonds 1818, een studio met mooie apparatuur en een 1 1/2 jaar geleden helemaal opgeknapte ontmoetingsruimte op zolder. Dit wordt nu verkwanseld. Je reinste kapitaalsvernietiging maar ook voor de (pop)muziek in Leiden een funest besluit.
  Met het wurgcontract in de hand waardoor het Muziekhuis opgescheept zit met een investeringsbijdrage uit de jaren ‘90 die voor geen ander gemeentelijk pand gevraagd wordt (moet de Nobel ook een investeringsbijdrage betalen?) en een afgedwongen wurgconvenant met de buurt die het onmogelijk maakt om het Muziekhuis op een gezonde manier te exploiteren, meent de gemeente echter in haar recht te staan.

  Maar een verhuizing naar de Nobel – prima trouwens dat dit podium er is gekomen – is niet reeel. Aanvankelijk was er sprake dat de Nobel veel groter zou worden met een onafhankelijke derde zaal en ook oefenruimtes en meerdere gebruikers. Daar zouden alle (pop)muziekactiviteiten in Leiden in worden geconcentreerd. Andere podia zoals de X, Hothouse, het Muziekhuis zijn bij de start van de plannenmakerij voor de Nobel hier ook betrokken bij geweest. Maar na een jaar bleek dit plan te duur te zijn en werden deze podia bedankt voor hun inspanning. De gemeente ging alleen verder met het LVC, terecht trouwens want die zat in een oud aggenebbis pand, alhoewel met heel veel sfeer. Maar het Muziekhuis is een prima pand en er is geen enkele noodzaak om dit te sluiten alhoewel het daar uiteindelijk wel op zal uitdraaien. Wat in het Muziekhuis op een natuurlijke wijze bloeit en groeit, kan nooit naar De Nobel verplaatst worden en ook financieel zal dit weinig opleveren dit niks op, gezien de hoge exploitatiekosten van De Nobel.
  De gemeente zegt op zoek te willen gaan naar een nieuwe exploitant voor het Muziekhuis, maar die zal, als er niks aan de huur/ investeringsbijdrage en de beperkingen door het convenant verandert, met dezelfde situatie geconfronteerd worden. Of gaat er dan weer extra subsidie heen om het aantrekkelijk te maken?

  Voor De X is het dubbel zuur omdat zij geconfronteerd dreigt te worden met al weer de vierde verhuizing. Drie jaar geleden moest noodgedwongen verhuisd worden, omdat de gemeente De Burcht verkocht aan een projectontwikkelaar die onmiddellijk de huur verdubbelde de huur. Nu raakt de X mogelijk weer haar huisvesting de locatie kwijt te raken waar ze, op aandringen van diezelfde gemeente, drie jaar geleden introk en met veel plezier en in intensieve samenwerking met het Muziekhuis, vooral wereldmuziekconcerten organiseert.

  De gemeente, en vooral de afdeling Vastgoed, stelt zich op als een keiharde huisbaas, die niet bereid is om te willen praten over een een reeele huur, zonder investeringsbijdrage, die voor het Muziekhuis op te brengen is. Het liefst zien ze daar appartementen want dat levert (misschien) geld op. Er gingen en gaan miljoenen naar de Stadsgehoorzaal, Schouwburg, Lakenhal en De Nobel en dat is ook terecht. Maar 20.000 euro per jaar voor het Muziekhuis moet toch niet te veel gevraagd zijn.

  Ik hoop dan ook dat de gemeenteraad wil helpen een oplossing voor de ontstane situatie te vinden want sluiting van het Muziekhuis is dom en kortzichtig.
  Ferry Rigault
  (bestuurslid De X)

 2. ach mens, ga toch koken! op

  Goed dat de gemeente een eind maakt aan deze overgesoepsidieerde onzin waarbij een kennelijk niet exploitabel poppulp podiumpje tot in lengte van dagen een huurschuld dacht op te kunnen bouwen op kosten van de gemeenschap. Misschien moet mens zich bij de X/Qbus eens gaan heroriënteren op andere werkzaamheden/een andere baan?

 3. Het muziekhuis zou t zoveelste cultuurstukje van Leiden zijn dat zou gaan verdwijnen. Vernieuwing kan te ver gaan. Het oude LVP, het muziekhuis en de Q-bus horen bij een stad. Ooit geklaagd door wel 1 buurman, het begin van weer een langzaam doodbloedend cultureel erfgoed. Leidse ambtenaren, sta nou eens op voor ons mooie stadje!!!

 4. een Leids burger op

  Maar ik sluit me toch aan bij het betoog van ’t kookmens.
  Hoe naar dat dan ook is voor de mensen van de Q-bus.

  Het is maar zeer de vraag of bij kwijtschelding van de huurschuld e.d. de Q-bus dan behouden zou kunnen blijven en er na verloop van tijd toch niet weer hetzelfde probleem zich zou gaan voordoen…….
  Je kunt niet alles maar blijven subsidiëren.

  Bovendien zou de exploitatie van dat nobele poptempeltje de Leidse burgers ook nog wel eens "wat" kunnen gaan kosten. Maar laat ik nu al niet te ver voor de (pop)muziek uitlopen……

 5. Aan een Leids Burger en het kokende mens wil ik voorstellen om dan maar eerst de Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal te sluiten aangezien die de grootste subsidieslurpers zijn van cultureel Leiden!

 6. een Leids burger op

  Maar uh Laura, hebben de Leidse Schouwburg en de Stadsgehoorzaal dan ook zo’n grote huurschuld van 90.000 euro?……..
  Iedere andere verhuurder had het nooit zóver laten komen.
  Alleen de gemeente is zo "gek" geweest.(lees: heeft kennelijk veel geduld gehad.) Je kunt niet blijven dweilen met de subsidiekraan open.

  Bovendien denk ik wat aan culturele activiteiten in bijvoorbeeld de Stadsgehoorzaal plaatsvindt toch belangrijker is dan wat de Q-bus doet.

 7. ach mens, ga toch koken! op

  De gemeenteraad en het college zouden zich ook eens de moeite moeten getroosten wat er nu eigenlijk gebeurd is met de subsidie die het vrouwenopvanghuis Rosa Manus de afgelopen jaren heeft gehad. Mij werd laatst door een raadslid van de commissie onderwijs en samenleving ingefluisterd, dat een verstrekte subsidie van pakweg €1.2 miljoen door deze instelling goeddeels is besteed aan een dure verbouwing en uitbreiding van het pand waarin zij zijn gehuisvest. Dat is denk ik niet waar die van gemeentewege verstrekte subsidie voor bedoeld was. Want je zou toch willen dat die terecht kwam aan de hulpbehoevende vrouwen die opvang nodig hebben en niet aan overbodige extra dure overhead in de vorm van luxe huisvesting voor managers. Om maar eens wat te noemen…

 8. Marcel Boeré op

  Beste mensen uit Leiden en vooral diegenen die over cultureel bestuur in Leiden gaan,

  Ik lees hierboven op de website van Sleutelstad ‘Leiden doneert een miljoen aan Naturalis’. Natuurlijk, dat is ook broodnodig. Maar waarom om een aanzienlijk kleiner bedrag een centrum sluiten waar heel veel mensen in Leiden gedurende hun vrije tijd graag vertoeven. Het is het zoveelste bewijs dat Leiden, stad van ontdekkingen, blijkbaar niet wil investeren in het ontdekken en de ontwikkeling van talenten op het gebied van muziek zelf maken en produceren. Ja, we hebben natuurlijk Armin van Buuren en dat is meer dan mooie reclame voor de stad, maar het is ook broodnodig om amateurmuzikanten op te leiden of althans, een podium te geven waar zij zich vertrouwd voelen, en dat is gewoon de (kleinschalige) Qbus. Het is kapitaalvernietiging om een degelijke broedplaats en centrum vol met hoog getalenteerde technici op het gebied van geluid, licht en acoustiek, te sluiten en is in mijn optiek nog een nét iets dommer besluit dan de van der Klauw toren afbreken, was getekend Marcel Boeré http://www.leidenvirtueel.nl

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 107.5 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline