Toekomst Leidens Ontzet: combinatie van oude waarden en nieuwe onderdelen

2

De 3 October Vereeniging wil de herdenking en viering van Leidens Ontzet best op punten vernieuwen, maar één ding staat als een paal boven water: De vaste onderdelen blijven: “De klassiekers blijven er in,” bezweert voorzitter Michiel Zonnevylle. Gisteren sprak hij tijdens een bijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis over de toekomst van het feest nu steeds meer Leidenaren ‘van buiten’ komen en de 3 oktoberviering dus niet met de paplepel ingegoten hebben gekregen.

Chris de Waard in gesprek met Michiel Zonnevylle over de toekomst van het feest en met Hilde Jansen van smartlappenkoor ‘Er Welt Een Taan’ dat niet alleen gisteren voor een vrolijke noot zorgde, maar dat ook traditiegetrouw doet op 3 oktober op de Botermarkt. Tenslotte komt ook commissaris Eric van Zuijlen van de 3 October Vereeniging nog aan het woord over een van de nieuwe culturele onderdelen: het gedicht van stadsdichter Wouter Ydema.

Hoewel alle tradities van Leidens Ontzet dus veilig zijn bij de 3 October Vereeniging, hoopt voorzitter ZOnnevylle wel een aantal wat meer culturele elementen aan het feest toe te kunnen voegen. Een eerste stap werd dit jaar gezet met een gedicht tijdens de oefening van het koraal in de Hooglandse Kerk, maar ook een verhalenwedstrijd of een klassiek concert zijn opties waarvan Zonnevylle wil bekijken of ze aan het programma kunnen worden toegevoegd.

Op de vraag of de viering zich meer moet gaan richten op hoger opgeleiden antwoordt de voorzitter stellig: “Nee, helemaal niet! Iedereen komt voor de inschrijving van de haring, de koraal… dat zijn gouden onderdelen. Daar hoef je helemaal geen discussie over te voeren.”

Rondom de discussie was er ook ruimte ook de geest te scherpen. De Leidse hoogleraar wetenschapscommunicatie Jos van den Broek stelde ingewikkelde 3-oktobervragen. Ook was er vermaak. Smartlappenkoor ‘Er welt een traan’ vertolkte Leidse meezingers als ‘Van Leiden zal ik me nooit laten scheiden’ en ‘In ben zo graag in Leiden’.

Delen

2 reacties

  1. Een VVD politicus met zijn roots in Goes en oud Burgemeester van Leiderdorp wil het leidse gevoel van echte leidenaren overbrengen en vertalen. Zo iemand wil gaan sleutelen ( ja de woordspeling zegt veel) aam de normen en waarden van een eeuwen oud feest !! Laat mij niet lachen bah!!

  2. Jos van den Broek op

    Bah? Niks bah aan. Jack verdient de zak (en mag er pas uit als hij zijn naam durft te noemen). Anoniem mopperen is zo bah!

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline