De manier waarop we in de toekomst Leidens Ontzet staat niet ter discussie, maar erover praten is altijd leuk en levert soms nieuwe inzichten op. (Foto's/video: Chris de Waard).

Toekomst Leidens Ontzet: combinatie van oude waarden en nieuwe onderdelen

De 3 October Vereeniging wil de herdenking en viering van Leidens Ontzet best op punten vernieuwen, maar één ding staat als een paal boven water: De vaste onderdelen blijven: “De klassiekers blijven er in,” bezweert voorzitter Michiel Zonnevylle. Gisteren sprak hij tijdens een bijeenkomst in de Burgerzaal van het stadhuis over de toekomst van het feest nu steeds meer Leidenaren ‘van buiten’ komen en de 3 oktoberviering dus niet met de paplepel ingegoten hebben gekregen.

Chris de Waard in gesprek met Michiel Zonnevylle over de toekomst van het feest en met Hilde Jansen van smartlappenkoor ‘Er Welt Een Taan’ dat niet alleen gisteren voor een vrolijke noot zorgde, maar dat ook traditiegetrouw doet op 3 oktober op de Botermarkt. Tenslotte komt ook commissaris Eric van Zuijlen van de 3 October Vereeniging nog aan het woord over een van de nieuwe culturele onderdelen: het gedicht van stadsdichter Wouter Ydema.

Hoewel alle tradities van Leidens Ontzet dus veilig zijn bij de 3 October Vereeniging, hoopt voorzitter ZOnnevylle wel een aantal wat meer culturele elementen aan het feest toe te kunnen voegen. Een eerste stap werd dit jaar gezet met een gedicht tijdens de oefening van het koraal in de Hooglandse Kerk, maar ook een verhalenwedstrijd of een klassiek concert zijn opties waarvan Zonnevylle wil bekijken of ze aan het programma kunnen worden toegevoegd.

Op de vraag of de viering zich meer moet gaan richten op hoger opgeleiden antwoordt de voorzitter stellig: “Nee, helemaal niet! Iedereen komt voor de inschrijving van de haring, de koraal… dat zijn gouden onderdelen. Daar hoef je helemaal geen discussie over te voeren.”

Rondom de discussie was er ook ruimte ook de geest te scherpen. De Leidse hoogleraar wetenschapscommunicatie Jos van den Broek stelde ingewikkelde 3-oktobervragen. Ook was er vermaak. Smartlappenkoor ‘Er welt een traan’ vertolkte Leidse meezingers als ‘Van Leiden zal ik me nooit laten scheiden’ en ‘In ben zo graag in Leiden’.

Cultuur Leiden 3 Oktober 2015


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×