Het Witte Singel-Doelencomplex met onderaan de universiteitsbibliotheek. (Foto: Google maps).

Sociale woningbouw weg om uitbreiding universiteit

De plannen voor een nieuwe faculteit Geesteswetenschappen van de Leidse universiteit hebben een nieuwe fase bereikt nu het College van Burgemeester en Wethouders uitgangspunten voor herontwikkeling hebben vastgesteld. De uitbreiding van de nieuwe ‘Humanities Faculty’ is nodig om het groeiend aantal studenten te kunnen herbergen. Bij de herontwikkeling van het gebied zal rekening gehouden met de wensen om dit onderdeel van de binnenstad een passend onderdeel te laten zijn van het Singelpark. Het nieuwe complex krijgt een opener karakter en zal ook groener zijn.

De groei van de faculteit heeft mogelijk ook gevolgen voor de 58 sociale woningen die op het Doeleneiland staan. De universiteit wil dat de huizen van de Sleutels plaatsmaken voor universiteitsgebouwen. De Sleutels is eigenaar van de woningen maar deze staan op grond van de gemeente. De gemeente stelt als eis dat bij sloop het aantal sociale woningen elders in de stad moet worden gecompenseerd. Het Witte Singel Doelencomplex ligt tussen de Maliebaan en de Doelengracht. Naar verwachting zal alleen het Universiteitsbibliotheekblok (en het historische Arsenaal) blijven staan.

De gemeente ziet in de herontwikkeling een mogelijkheid om de kwaliteit van het gebied te verhogen en beter in te passen in dit deel van de historische binnenstad. Het academische karakter. vol met aan de universiteit verbonden musea, krijgt hierdoor een extra impuls waardoor het gebied nog aantrekkelijker wordt voor studenten, docenten, bewoners en bezoekers.

De gemeente heeft nu aangegeven welke eisen zij stelt voor herontwikkeling en nu is het aan de universiteit om binnen de gestelde eisen te komen met plannen. Naar verwachting zal in 2025 de nieuwe faculteit worden opgeleverd.

Nieuws Politiek Science Humanities Campus


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×