Universiteit Leiden 'gevangen' in WSD-complex: Alleen campus biedt uitkomst

DSC06816“Het is haast ondenkbaar dat de universiteit Leiden de binnenstad verruilt voor een andere locatie. Ook als er geen overeenstemming komt over de sloop van 58 sociale huurwoningen in het Witte Singel Doelen Complex. Niet alleen omdat het de plek is waar het meer dan 400 jaar geleden allemaal begon, maar ook door de universiteitsbibliotheek die aan de Witte Singel is gevestigd. In de modernisering daarvan is de afgelopen jaren voor miljoenen in geïnvesteerd.”

Chris de Waard in gesprek met directeur Michel Leenders van het vastgoedbedrijf van de universiteit over de plannen voor een campus aan de Witte Singel.

Dat hield directeur Michel Leenders (rechts op de foto) van het vastgoedbedrijf van de Universiteit Leiden gisteravond voor aan de leden van de raadscommissie Stedelijke Vernieuwing waar niet alleen bewoners hun zorgen kwamen uiten over de mogelijk sloop van hun huizen, maar waar ook de universiteit een toelichting gaf op de uitbreidingsplannen.

In het gebied staan sinds de jaren ’80 niet alleen universitaire gebouwen. Woningcorporatie De Sleutels verhuurt er 58 woningen aan mensen die daar, zo blijkt uit onderzoek, in overgrote meerderheid met heel veel plezier wonen.

De universiteitsgebouwen op het WSD-complex vormen samen de faculteit Geesteswetenschappen. Sinds 2011 zit daar een flinke groei in. De faculteit staat goed aangeschreven en trekt niet alleen steeds meer studenten, maar ook meer bezoekers en instituten. Uitbreiding is daarom nu al noodzakelijk en draagt er bovendien aan bij dat de Humanities Campus, zoals de universiteit het tegenwoordig noemt, bij de wereldtop blijft horen.

In dat woordje campus zit ook het pijnpunt in de uitbreidingsplannen die de universiteit heeft aan weerszijde van de Witte Singel. Vorige maand besloot het College van Bestuur van de universiteit dat alleen een campus-model voldoet om alle ambities te kunnen realiseren die de universiteit met de faculteit heeft. En om zo’n campus te kunnen bouwen, heeft de universiteit het terrein nodig waar nu nog de 58 sociale huurwoningen staan.

“Er is niet echt een tweede optie”, legt Leenders uit: “Er zijn misschien wel tientallen varianten denkbaar voor de nieuwbouw, maar geen enkele levert een campus op.” De universiteit heeft haar zinnen gezet op zo’n campus. Net zoals Cambridge of Oxford heeft. Leenders: “Als dat niet kan, stort de wereld niet in, maar we kunnen dan minder groeien en zullen waarschijnlijk niet meer aan de top mee kunnen draaien.”

Dat laatste is voor de gemeente Leiden heel belangrijk. Leiden als kennisstad op de kaart zetten en houden is zelfs onderdeel van het collegeprogramma uit 2014. Burgemeester en Wethouders steunen de plannen van de universiteit dan ook. Wel onder de voorwaarde dat de te slopen woningen tijdig elders in Leiden worden gecompenseerd door nieuwbouw. Zo’n locatie heeft de universiteit overigens al op het ook. Op het terrein van het LUMC is naast het Poortgebouw woningbouw voorzien en die plek lijkt het universiteitsbestuur geschikt voor de huidige bewoners van het Doelencomplex.

Sleutels-directeur Gerda van den Berg gaat de komende weken met de huurders in gesprek over de campusplannen van de universiteit. Een standpunt heeft de corporatie nog niet ingenomen.

In januari bespreekt de Leidse raad de plannen van de universiteit inhoudelijk. Ook woningcorporatie De Sleutels gaat de komende weken in gesprek met de huurders van het complex. Directeur Gerda van den Berg wil pas daarna een standpunt bepalen. “Maar de huurders bepalen het uiteindelijk. Er zal een draagvlakmeting moeten komen. Als niet 70% van de bewoners instemt met sloop, gaat het niet door.”

Leiden Politiek Science Humanities Campus


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×