De Morsweg afgelopen weekend. De containers aan het begin van de straat zijn volgepropt met kratten. Gewoon huisvuil paste er niet meer bij en dat werd naast de container geplaatst. "Ik zag zaterdag een veegwagentje van de gemeente langs rijden. Met de nadruk op 'langs'," aldus de wijksecretaris. (Foto's: Wijkvereniging Transvaal Leiden).  

Wijkbestuur Transvaal luidt afvalalarm

Het bestuur van de Wijkvereniging Transvaal Leiden is boos op wethouder Laudy. “Het is bar en boos gesteld met het dumpen van afval in onze wijk. De laatste ondergrondse containers worden maar niet geplaatst en de bovengrondse raken steeds overvol. De meeuwen hebben vrij spel”, zo stelt het wijkbestuur in een mail op poten aan de wethouder die over het beheer van de openbare ruimte gaat.

20160704_093011Ook baalt Transvaal stevig van de enorme hoeveelheden grofvuil die naast de boven- en ondergrondse containers worden gedumpt. “Dat was altijd al zo, maar is sinds invoering van het betaald grofvuil ophalen alleen maar erger geworden”, zo schrijft secretaris Ingeborg Hansen van de wijkvereniging aan Laudy.

Volgens wethouder Laudy valt het wel mee met het zwerfvuil en moeten inwoners gewoon even wennen.

“Ik lees in een interview op Sleutelstad dat u het ophalen niet weer gratis wilt maken omdat burgers er nog aan moeten wennen, en er strenger gehandhaafd zal worden. Met alle respect, maar hier is op zijn zachtst gezegd sprake van ‘wishful thinking’ om maar eens een mooie Engels term te gebruiken.”

Het wijkbestuur wijst erop dat er in Transvaal veel studenten wonen. Ook zijn er veel verkamerde panden. “En dus gaat helaas het grootste deel van de inwoners hier echt niet aan wennen.” Volgens de wijkvereniging was er altijd al een probleem met zwerfafval omdat veel mensen niet de moeite namen om de gemeente te bellen. “En nu bellen er nog minder mensen. Dat gaat echt niet verbeteren.”

Laudy zei eerder op Sleutelstad wel strenger te willen gaan controleren op het illegaal aanbieden van afval. Daar heeft de wijkvereniging echter geen enkel vertrouwen in. Hansen: “Hoe gaat u dat doen? Bij elk afvalpunt camera’s ophangen? Want om te bekeuren moet er op heterdaad betrapt worden. Hoe ziet u dat voor zich? En zelfs al u die heterdaad-regel kunt afschaffen, hoe gaat u onderzoeken wie die bank naast de container neergezet heeft?”

De wijkvereniging laat Laudy verder weten zich achter de lopende petitie over grofvuil te scharen. De herinvoering van één grofvuil-ophaaldag per maand lijkt het wijkbestuur geen slecht idee. “Het zal de gemeente wel iets meer geld kosten, maar ik zie dat als de prijs die de gemeente betaalt voor haar beleid ten aanzien van verkamering.”

Leiden Politiek kraakwagen


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×