Fondsen, de politiek, DcO zelf en inwoners van Oegstgeest moeten de komende jaren de benodigde tonnen bijeen brengen voor de modernisering. (Foto's: Chris de Waard, video: Hans Stauttener).

Dorpscentrum Oegstgeest op zoek naar 750.000 euro voor verbouwing

Het Dorpscentrum Oegstgeest gaat verbouwen. De plannen daarvoor werden vrijdagmiddag tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst bekend gemaakt. Het gebouw is niet alleen toe aan groot onderhoud, het bestuur van het dorpscentrum ook dat het gebouw meer dan nu een centrum wordt voor ontmoeten en verbinden. Daartoe wordt de hal van het gebouw omgevormd tot een centrale ontmoetingsplek.

Voorzitter Pieter Hellinga en architect Marcel van Dijk vertellen over de plannen die er voor het Dorpscentrum Oegstgeest zijn gemaakt.

De kosten voor de plannen bedragen zo’n 750.000 euro, een bedrag dat uit fondsen, particuliere donaties en vanuit de gemeente bij elkaar zal moeten worden gebracht.

IJsbrand Terpstra in gesprek met voorzitter Pieter Hellinga van het DcO.

Drie jaar na de opening heeft het dorpscentrum bewezen dat er genoeg vraag is naar zaalhuur en een plek om bij elkaar te komen. Het lukt de stichting nu namelijk om het gebouw op eigen kracht open te houden, zonder financiële steun van de gemeente. Voorzitter van het bestuur Pieter Hellinga is daar erg trots op. “Drie jaar geleden begonnen we met de rekensom dat het eigenlijk niet meer kon. En toen hebben we met een grote groep mensen gezegd: dat gaat ons niet overkomen.”

IJsbrand Terpstra in gesprek met architect Marcel van Dijk over het plan dat hij maakte voor het DcO.

Verbouwing
Het ruim vijftig jaar oude gebouw is nu echter wel toe aan een grondige verbouwing. Op die manier kan er energie worden bespaard en krijgt het gebouw weer een eigentijdse uitstraling. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst in het dorpscentrum presenteerde architect Marcel van Dijk de gemaakte plannen. “Het gebouw krijgt twee assen, zodat de zalen meer met elkaar worden verbonden.” Voorzitter Hellinga voegde daar lachend aan toe: “Het kruispunt van die assen wordt dan het centrum van Oegstgeest.”

Architectenbureau Marcel van Dijk maakte een presentatie voor het toekomstige Dorpscentrum Oegstgeest.

Geld
De verbouwing gaat ongeveer 750.000 euro kosten, een bedrag dat het dorpscentrum bij na lange na niet zelf op kan brengen. Hellinga deed tijdens de presentatie daarom een beroep op de inwoners van Oegstgeest. “Tegenover fondsen staan we pas echt sterk, als we kunnen laten zien dat de Oegstgeester dorpsgemeenschap ons steunt”, zei hij. Het geld dat hij via crowdfunding in het dorp op gaat halen moet de basis vormen voor subsidies vanuit diverse fondsen. Gesprekken daarover lopen al, vertelde Hellinga vrijdagmiddag.

(tekst gaat verder onder de foto’s)

Het dorpscentrum heeft ook bij de gemeente aangeklopt voor een subsidie, maar die wees dat in november af. “De subsidieregeling is niet bedoeld voor renovatieprojecten, maar voor een bijdrage in activiteiten”, zei wethouder Jan Nieuwenhuis (Financiën) daar afgelopen week over. “Daarnaast zijn er dan ook nog wel andere instellingen die wensen hebben voor hun vastgoed.” Diverse partijen vinden de functie van het dorpscentrum echter belangrijk genoeg om nogmaals naar de aanvraag te kijken. In de gemeenteraad zal een aantal partijen daarom aan gaan sturen op het verstrekken van de benodigde 30.000 euro.

Lift
Binnenkort zal als eerste worden gestart met het verplaatsen van de lift naar het trappenhuis. Daar zal de lift in een glazen schacht worden geplaatst die het trappenhuis een unieke uitstraling moet geven. Daarna zal worden gestart met het openbreken van de ruimtes rondom de centrale hal. De gehele verbouwing zal jaren gaan duren en in fases worden uitgevoerd.

Maatschappij Oegstgeest Politiek dorpscentrum oegstgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×