Fleur Spijker en Rob van Lint in Politiek071. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Nieuw Leids college te rechts? Informateurs vinden van niet

De drie partijen D66, GroenLinks en VVD moeten het gaan doen. Dat zeggen de informateurs Fleur Spijker (D66) en Rob van Lint (GroenLinks) na gesprekken met alle fracties. “We hebben 9 intensieve, maar openhartige gesprekken gevoerd. Op basis van de inhoud hebben we gekeken naar de beste coalitiemogelijkheid”, licht Rob van Lint toe tijdens de uitzending van Politiek071.

Toen bekend werd dat de VVD zal aansluiten bij de twee grootste partijen D66 en GroenLinks, riep dat zeker aan de linkerkant van het politieke spectrum veel negatieve reacties op. Het zou de meest rechtse coalitiemogelijkheid zijn en links zou volledig buitenspel gezet zijn. Informateur Fleur Spijker was het niet met die kritiek eens. “Ik vind het bijzonder dat er nog in links en rechts wordt gesproken. We hebben voornamelijk gekeken naar de karakters van deze drie partijen. En die zijn allemaal progressief, veranderingsgezind en optimistisch.”

Akkoord op hoofdlijnen
Nu de informatie af is begint fase 2, de formatie. De drie partijen moeten afspraken gaan maken over de belangrijke thema’s. Nog niet alles zal echter al op papier gezet worden. Het moet namelijk een akkoord op hoofdlijnen worden. Dat adviseren de informateurs. “Zodoende laat je voldoende ruimte voor de dynamiek in de raad”, licht Spijker toe.

Informateurs Fleur Spijker en Rob van Lint vertelde in Politiek071 over het resultaat van hun gesprekken met de fracties

Leiden Politiek formatie2018leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×