Nieuw Leids college te rechts? Informateurs vinden van niet

8

De drie partijen D66, GroenLinks en VVD moeten het gaan doen. Dat zeggen de informateurs Fleur Spijker (D66) en Rob van Lint (GroenLinks) na gesprekken met alle fracties. “We hebben 9 intensieve, maar openhartige gesprekken gevoerd. Op basis van de inhoud hebben we gekeken naar de beste coalitiemogelijkheid”, licht Rob van Lint toe tijdens de uitzending van Politiek071.

Toen bekend werd dat de VVD zal aansluiten bij de twee grootste partijen D66 en GroenLinks, riep dat zeker aan de linkerkant van het politieke spectrum veel negatieve reacties op. Het zou de meest rechtse coalitiemogelijkheid zijn en links zou volledig buitenspel gezet zijn. Informateur Fleur Spijker was het niet met die kritiek eens. “Ik vind het bijzonder dat er nog in links en rechts wordt gesproken. We hebben voornamelijk gekeken naar de karakters van deze drie partijen. En die zijn allemaal progressief, veranderingsgezind en optimistisch.”

Akkoord op hoofdlijnen
Nu de informatie af is begint fase 2, de formatie. De drie partijen moeten afspraken gaan maken over de belangrijke thema’s. Nog niet alles zal echter al op papier gezet worden. Het moet namelijk een akkoord op hoofdlijnen worden. Dat adviseren de informateurs. “Zodoende laat je voldoende ruimte voor de dynamiek in de raad”, licht Spijker toe.

Informateurs Fleur Spijker en Rob van Lint vertelde in Politiek071 over het resultaat van hun gesprekken met de fracties

Delen
Sligro Proef het Najaar!

8 reacties

  • Een Leids burger op

   Het probleem met te rechts of te links is hoe men D66 ziet.
   VVD is zonder meer rechts en sLinksGroen zoals de naam al aangeeft links. D66 vind ik persoonlijk meer liberaal dan sociaal maar die partij waait altijd met 66 keer ronddraaiende winden mee……

   • Sociaal liberaal zeggen ze zelf. Betekent dat als je een bijstandsuitkering hebt het je eigen verantwoordelijk is om daar uit te komen. Ook als je helemaal onder de kankertumoren zit. Anderen noemen dat sociaal Darwinisme of sociaal kannibalisme.

    • Een Leids burger op

     Dat zijn goede vragen voor D66, Patrick. Voor mij is D66 slechts een liberale partij met slechts een vleugje sociaal als ze het zo uitkomt.

 1. Walter doe het niet!
  VVD66 is een giftige combinatie! Het kost je de kop net als in 2010.
  Wet John Steegh en (Den)helderziende frac Pieter Kos gingen toen voluit rechtsaf
  op dossiers als OVP en Rijnlandroute. Witteman’s onderhands gearrangeerde VVD Morspoortgarage was de druppel, maar veel te laat. Leiden zei duidelijk: GL loop naar de maan!
  Walter nooit doen!

Over de auteur

Lieuwe van Slooten

Je bent nu offline