Actiecomité Merenwijk: “het proces moet helder zijn”

5

Het actiecomité van de Merenwijk is fel tegen de bouwplannen van de gemeente en wil de buurt groen houden. “We willen geen flats en behoud van het dorpsgevoel in onze wijk”, zei Ant Brandenburg, voorzitter van het wijkcomité in Politiek071.

Online startte het actiecomité Hart voor de Merenwijk een petitie, ze demonstreerden en schreven meerdere brieven naar de gemeente. Brandenburg: “het is niet helder wat er nu gaat gebeuren.”

Maar hoeveel invloed heeft zo’n burgerinitiatief eigenlijk? In een democratie kan nooit iedereen helemaal tevreden worden gesteld. Marije van den Berg, die zich veel bezighoudt met lokale democratie, ziet er de kracht wel van in. “Niets doen heeft in ieder geval geen zin.”

Het proces
“Het gaat bij democratische besluiten ook om de vraag of het proces legitiem is geweest”, vertelt Van den Berg. Als ze de verhalen van Brandenburg hoort, is het proces rondom de bouw in de Merenwijk niet helemaal zoals het zou moeten zijn wat betreft transparantie en zeggenschap. “Ik zou willen dat volksvertegenwoordigers hierin meer vereisten voor zichzelf stellen.”

Ant Brandenburg en Marije van den Berg in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

Formatie
Momenteel is het nog onduidelijk wat er gaat gebeuren in de Merenwijk. De Leidse partijen zitten nog middenin de formatie, die zich achter gesloten deuren afspeelt. “Het is erg stil nu”, merkt Brandenburg. Om nu echt actie te ondernemen raadt Van den Berg dan ook af. “Je weet niet waar ze nu zitten in de onderhandelingen.”

Tijd
Wanneer de coalitievormingen rond zijn, weet niemand, maar als het aan Van den Berg ligt dan nemen de partijen daar genoeg tijd voor. “Niet alles hoeft hoeft in twee weken besloten te worden.” Sterker nog: “als het proces goed is, dan kan dit besluit bijvoorbeeld ook genomen worden in november of december.”

Delen
Zirkzee slaapadviesdagen

5 reacties

 1. Bianca Polane

  Gaat dit nou nog steeds om die grote woon toren .? Mensen demonstreren etc helpt toch niet de plannen zijn er dus gaan er echt wel komen hebben we niet veel
  Over te zeggen

 2. Een Leids burger op

  Volgens d'(on)eerlijke vlinder “is het proces rondom de bouw in de Merenwijk niet helemaal zoals het zou moeten zijn”
  https://sleutelstad.nl/2008/11/25/zoek-een-plaats-voor-een-nieuwe-boom/
  Dat zal best, maar stel dat het proces wèl goed zou zijn verlopen zouden de bewoners daar dan gezegd hebben “Hiep hiep hoera, fijn zo’n woontoren”?
  Vast niet hoor, eerlijk gezegd.
  “We willen geen flats” zegt de voorzitter van het wijkcomité. NIMBY gedrag?….

 3. Leiden-Noord op

  Dorps gevoel?! Volgens mij woont de mevrouw in kwestie in de verkeerde gemeente! Hoop dat de torens alsnog gebouwd worden, wat mij betreft is op het winkel centrum in combinatie met een parkeergarage de beste optie. 100 meter is ook prima, het betreft hier niet het oude karakteristieke Centrum van Leiden so why not!

Over de auteur

Lieuwe van Slooten

Je bent nu offline