Ant Brandenburg en Marije van den Berg over de invloed van burgers op het democratische proces. (Foto: Lieuwe van Slooten).

Actiecomité Merenwijk: "het proces moet helder zijn"

Het actiecomité van de Merenwijk is fel tegen de bouwplannen van de gemeente en wil de buurt groen houden. “We willen geen flats en behoud van het dorpsgevoel in onze wijk”, zei Ant Brandenburg, voorzitter van het wijkcomité in Politiek071.

Online startte het actiecomité Hart voor de Merenwijk een petitie, ze demonstreerden en schreven meerdere brieven naar de gemeente. Brandenburg: “het is niet helder wat er nu gaat gebeuren.”

Maar hoeveel invloed heeft zo’n burgerinitiatief eigenlijk? In een democratie kan nooit iedereen helemaal tevreden worden gesteld. Marije van den Berg, die zich veel bezighoudt met lokale democratie, ziet er de kracht wel van in. “Niets doen heeft in ieder geval geen zin.”

Het proces
“Het gaat bij democratische besluiten ook om de vraag of het proces legitiem is geweest”, vertelt Van den Berg. Als ze de verhalen van Brandenburg hoort, is het proces rondom de bouw in de Merenwijk niet helemaal zoals het zou moeten zijn wat betreft transparantie en zeggenschap. “Ik zou willen dat volksvertegenwoordigers hierin meer vereisten voor zichzelf stellen.”

Ant Brandenburg en Marije van den Berg in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

Formatie
Momenteel is het nog onduidelijk wat er gaat gebeuren in de Merenwijk. De Leidse partijen zitten nog middenin de formatie, die zich achter gesloten deuren afspeelt. “Het is erg stil nu”, merkt Brandenburg. Om nu echt actie te ondernemen raadt Van den Berg dan ook af. “Je weet niet waar ze nu zitten in de onderhandelingen.”

Tijd
Wanneer de coalitievormingen rond zijn, weet niemand, maar als het aan Van den Berg ligt dan nemen de partijen daar genoeg tijd voor. “Niet alles hoeft hoeft in twee weken besloten te worden.” Sterker nog: “als het proces goed is, dan kan dit besluit bijvoorbeeld ook genomen worden in november of december.”

Leiden Politiek vernieuwing kopermolen


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×