Gemeente Leiden zet stop op verkamering

Het komende jaar verleent de gemeente Leiden geen zogenaamde onttrekkingsvergunningen meer. Zo’n vergunning is nodig om een woning te kunnen opsplitsen in apart te verhuren kamers. Met de maatregel komt er een voorlopig einde aan het verkameren in de stad.

“Verkamering helpt om de woningnood onder studenten te verminderen, maar leidt op diverse plekken in de stad ook tot forse overlast”, zo schrijft het stadsbestuur aan de gemeenteraad. “Omwonenden klagen onder meer over geluidsoverlast en grote aantallen fietsen op de stoep van verkamerde huizen”.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Spijker over de verkameringsstop.

Wethouder Fleur Spijker van Duurzame Verstedelijking wil het komende jaar onderzoeken onder welk voorwaarden verkamering nog wel kan. “We gaan kijken hoe groot de problemen zijn en in welke wijken de problemen precies spelen. Vervolgens wordt er in overleg met de betreffende buurten gezocht naar oplossingen.”

Door de tijdelijke stop op verdere opsplitsing van woningen wordt voorkomen dat het probleem groter wordt, terwijl het nieuwe beleid wordt geformuleerd. doordat er nieuw beleid komt, is er volgens Spijker zolang dat proces loopt ook geen ruimte om verkamerde panden waarvoor geen vergunning is afgegeven alsnog te legaliseren. Normaal gesproken moet de gemeente bij constatering van illegale verkamering onderzoeken of legalisatie mogelijk is.

Leiden Maatschappij Politiek Verkamering


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×