Gemeente Leiden zet stop op verkamering

21

Het komende jaar verleent de gemeente Leiden geen zogenaamde onttrekkingsvergunningen meer. Zo’n vergunning is nodig om een woning te kunnen opsplitsen in apart te verhuren kamers. Met de maatregel komt er een voorlopig einde aan het verkameren in de stad.

“Verkamering helpt om de woningnood onder studenten te verminderen, maar leidt op diverse plekken in de stad ook tot forse overlast”, zo schrijft het stadsbestuur aan de gemeenteraad. “Omwonenden klagen onder meer over geluidsoverlast en grote aantallen fietsen op de stoep van verkamerde huizen”.

Chris de Waard in gesprek met wethouder Spijker over de verkameringsstop.

Wethouder Fleur Spijker van Duurzame Verstedelijking wil het komende jaar onderzoeken onder welk voorwaarden verkamering nog wel kan. “We gaan kijken hoe groot de problemen zijn en in welke wijken de problemen precies spelen. Vervolgens wordt er in overleg met de betreffende buurten gezocht naar oplossingen.”

Door de tijdelijke stop op verdere opsplitsing van woningen wordt voorkomen dat het probleem groter wordt, terwijl het nieuwe beleid wordt geformuleerd. doordat er nieuw beleid komt, is er volgens Spijker zolang dat proces loopt ook geen ruimte om verkamerde panden waarvoor geen vergunning is afgegeven alsnog te legaliseren. Normaal gesproken moet de gemeente bij constatering van illegale verkamering onderzoeken of legalisatie mogelijk is.

Delen

21 reacties

 1. Marcellus_B op

  Een volkomen debiele maatregel om eigen onkunde en laksheid te verbloemen. De ontegenzeggelijk slechte toestanden die her en der in de stad zijn ontstaan, zijn hoofdzakelijk ontstaan door een gebrek aan handhaving op de regelgeving vanuit zowel bestemmingsplan als bouwbesluit.
  Zo er al een onttrekkingsvergunning werd aangevraagd kreeg de indiener bij het verlenen slechts te horen dat er waarschijnlijk ook een omgevingsvergunning aangevraagd moest worden voor de bouwkundige werken in en aan het pand. Ondanks de duidelijke noodzaak tot deze werken (beperking geluidsoverlast, technische installaties, vluchtwegen, etc.) is daar nooit op gecontroleerd door de gemeente en kon iedereen en zijn ouwe moer zijn of haar gang gaan.
  .
  Maar ala de maatregel is genomen, dus het komende jaar even kracht achter de controle en handhaving zetten en we kunnen binnen 6 maanden van de slechte en illegale toestanden af zijn.

  • Schudthethoofd op

   Als kamerbewoners zich als normale burgers zouden gedragen, niet om middernacht nog op een piano lopen te rossen, geen feestjes op de stoep houden tot 6 uur in de ochtend of luidkeels voor je deur hun soa’s lopen te bespreken, geen vuilniszakken of zwerfafval lieten slingeren, geen afgetrapte fietsen tegen een boom zouden flikkeren, maar in plaats daarvan rekening zouden houden met buren, excuses zouden aanbieden voor overlast en betrokken zouden zijn bij hun buurt en woonomgeving zou ik geen problemen hebben met legale of zelfs illegale verkamering. Mijn straat is totaal verkamerd en door huisbazen volgestopt met psychiatrische patiënten zonder begeleiding, studenten zonder fatsoen, zelfcorrigerend vermogen of omgevingsbewustzijn, arbeidsmigranten die denken dat in NL alles mag en post-pubers die alle remmingen missen nu ze niet meer onder het juk van hun ouders gebukt gaan. Bij twee huizen gaat het goed. Dus kamertekort? Zolang jij je misdraagt, hoef ik je niet in mijn stad of straat. En vind ik die stop op verkamering uitstekend.

   • Een inwoner van Leiden op

    Helemaal mee eens. In het centrum idem dito. En als de gemeente behalve die stop ook nog eens iets zou doen aan die overlast….

    • Een Leids burger op

     Bij verkamering is het juist zo dat er TEveel mensen wonen op een TE klein oppervlak voor meestal ook nog eens een TE hoge huurprijs. Geen wonder dus dat overlast dan gaat plaatsvinden. Daarom is die stop prima! Want die bijna ongelimiteerde verkamering kan anders ook in andere wijken gaan plaatsvinden.

 2. Fijn toch zo’n nieuw College met bestuurders die ook iets moeten doen om hun baan te rechtvaardigen.

 3. Ik ervaar geen problemen in onze straat met de studenten. Ik maak me wel zorgen over dat alle huizen opgekocht worden en als huurhuizen de markt opkomen. Cohesie in de straat verdwijnt langzaam wanneer er geen eigenaren meer wonen. Huurders wonen er vaak korter en hebben minder neiding tot integratie met buurtbewoners.

 4. Eric van 't Groenewout op

  Mevrouw Spijker begrijpt er niets van. Verkamering helpt namelijk helemaal niet om de kamernood op te lossen. Integendeel. Het probleem is verergerd. Door de verkamering worden starters de stad uitgejaagd. De studio’s en zelfstandige wooneenheden die de huisjesmelkers op de markt brengen, zijn idioot duur (een zolderkamer bij mij op de Morskade doet €900,- per maand!) en er zijn maar heel weinig studenten die dat kunnen betalen. De kamernood onder studenten is ondanks ruim 10 jaar massale verkamering nog altijd hoog: circa 3000 studenten zoeken een goede en betaalbare kamer. Dat is evenveel als er vóór de verkameringwals op zoek was naar geschikte woonruimte. Het probleem is natuurlijk inmiddels veel erger: studenten die in die veel te dure kamers wonen, zijn ook op zoek naar betere en beter betaalbare woonruimte. Verkamering vrijgeven was een politiek onzindelijke keuze. Het is een aantasting van het particulier woningbezit, het is het kapotmaken van woonwijken (dat worden steeds meer verblijfwijken), het is het grootschalig ruïneren van starterswoningen (de waanzin van de afgelopen jaren heeft een hoge prijs: veel te veel starters en jonge gezinnen zijn door de verkamering de stad uitgejaagd), het heeft een sterk prijsopdrijvend karakter, het verstoort inderdaad het buurtgevoel, het leidt aantoonbaar tot continu overlast en ik ben het hartgrondig met Johan Volkers eens: op heel veel plekken moet verkamering worden teruggedrongen. Dus niet alleen een stop, maar ook ontkameren. En vooral: laat dit college werk maken van campussen die zijn toegerust om in de komende jaren minstens 5000 studenten én werkende jongeren te herbergen. Wat nu is afgekondigd moet geen goedkope truc zijn om na een jaar te roepen: zie je wel, nog meer studenten zijn zonder kamer, dus er moet juist wél worden verkamerd. De enige oplossing: meer campussen, meer starterswoningen en ontkameren van al die eengezinswoningen die nu per woonlaag zijn verkamerd. Heb je in een kleine woning in de Krugerstraat opeens 8 volwassenen naast je (waarvan niemand studeert, dat terzijde). Verkamering in Leiden was een betere investering dan de bitcoin voor een verkeerd soort huisjesmelkers. Het is ook oer- en oerstom om in tijden van schaarste (woningnood), de oplossing van dat probleem in handen te leggen van marktpartijen die geen enkel belang hebben bij de oplossing van dat probleem! Het heeft alleen hun verdienmodel behoorlijk verbeterd. Maar wij – de samenleving – betalen daarvoor een hele hoge prijs.

  • Of mevrouw Spijker ergens iets van begrijpt weet ik niet. Maar dit zou onheilspellend kunnen zijn: “We gaan kijken hoe groot de problemen zijn en in welke wijken de problemen precies spelen” in combinatie met het door haar genoemde nieuwe beleid. Dat nieuwe (wan)beleid zou namelijk wel eens kunnen inhouden dat verkamering straks wel wordt toegestaan in wijken en buurten waar de verkameringsproblemen nu nog afwezig zijn. Die kunnen zich vervolgens ook daar gaan voordoen. En wat dan? Of is Spijker dan al weer weg?
   .
   Meer campussen lijkt mij inderdaad noodzakelijk. Het treurige in dit verband is het gebrek aan verantwoordelijkheidsbesef bij de universiteit: zoveel mogelijk studenten aantrekken, maar universitaire grond duur verkopen aan een projectontwikkelaar in plaats van die te bestemmen voor hoognodige studentenhuizen/-flats. De gemeente had wellicht nog ingrijpen, maar vond het blijkbaar wel goed zo.

 5. Een Leids burger op

  Ontkameren zal moeilijk zijn als er legaal al een vergunning is afgegeven.
  Maar een stop van verkamering is in elk geval een goed begin. Dan is de overlast gemakkelijker te bestrijden want anders blijft het dweilen met de
  D66-verkaneringskraan open.

  • Eric van 't Groenewout op

   Er zijn legio panden zonder vergunning verkamerd. De reden is simpel: in Leiden is geen handhaving. Mocht er dan toch inspectie zijn, dan geeft de gemeente de overtreder een zeer ruime termijn om de verkamering te legaliseren.
   Misdaad loont in Leiden. Ziet u het voor zich: u rijdt zonder rijbewijs en de politie zegt ‘geeft niet, we geven u een jaar de tijd om alsnog een rijbewijs te halen’. Dát is de staande praktijk in Leiden.
   Onlangs zag ik een meer dan stuitende correspondentie tussen een buurtbewoner en de gemeente. De heer V. van de gemeente wist duidelijk niet waarover hij het had. Er werd een illegale verkamering gemeld en de onwil om in actie te komen sprak boekdelen.
   Nog een reden voor de huisjesmelkersmafia om geen vergunning aan te vragen: je creëert een wooneenheid te veel, en als dan uiteindelijk na inspectie de zaak moet worden gelegaliseerd, kun je nog een jaar lang – met alle procedures heb je die ruimte – die extra huuropbrengsten beuren zonder dat je er ook maar een cent boete over hoeft te betalen. Inderdaad, misdaad loont in Leiden.
   Er moet een hele strenge regelgeving komen die verkameren min of meer onmogelijk maakt. Het heeft de problemen op de huizenmarkt aantoonbaar verergerd, het heeft vele Leidenaren de stad uitgejaagd, het heeft de huren omhoog gestuwd, het zorgt voor veel overlast en met name de al wat oudere bewoners van de volkswijken hebben er genoeg van om hun wijken pand voor pand te zien verloederen. Waar woningcorporaties helaas gedwongen zijn om fikse aantallen sociale huurwoningen te verkopen, zie je tegelijkertijd de opmars van het fenomeen asociale huur de kop opsteken. En Duwo wordt weggeconcurreerd: bij het opkopen van eventueel geschikte panden, stelt een huisjesmelker nu eenmaal hogere huurprijzen vast dan Duwo wil doen (om de huurtoeslag voor studenten niet in gevaar te brengen). Dankzij D66 kunnen bij ongewijzigd straks alleen nog maar miljonairskinderen in Leiden studeren…
   Maar ik krijg wat van dat welzijnswerkewsjargon van mevrouw Spijker: ““We gaan kijken hoe groot de problemen zijn en in welke wijken de problemen precies spelen. Vervolgens wordt er in overleg met de betreffende buurten gezocht naar oplossingen.” Zij is via anderen uitgenodigd om te komen kijken en is nooit langs geweest. En ja, de problemen zijn torenhoog. Was wat eerder in actie gekomen, dan zaten we nu niet met al die problemen!
   Ga in overleg met de desbetreffende buurten (ja, na 10 jaar wegkijken werd dat wel eens tijd!) en kom tot de conclusie dat vrijwel elk verkamerd pand in Transvaal al dan niet incidenteel overlast veroorzaakt. De enige juiste maatregel: vergunningen intrekken en ontkameren. Leiden moet weer leefbaar worden, de studenten verdienen betere kamers voor lagere huren in een passende omgeving (campus!) en starters en senioren moeten niet langer de stad worden uitgejaagd.
   Rond de verkiezingen hielden verschillende partijen lange tijd de boot af: verkamering zou immers worden geëvalueerd en dat rapport zou er in mei liggen. Wie heeft het gezien?

   • Met de opmerking “in Leiden is geen handhaving” slaat u de Leidse spijker op zijn harde kop. Handhaving, op welk gebied ook, vinden onze bestuurders en raadsleden niet interessant. Misschien denken ze er niet mee te kunnen scoren of gooien ze het geld liever in een parkeerkelder of naar het Singelpoeppark. Maar wat heb je nu aan wet- en regelgeving die niet wordt gehandhaafd?

  • Marcellus_B op

   ‘Ontkameren zal moeilijk zijn als er legaal al een vergunning is afgegeven.’
   Dat ligt er maar net aan welke vergunning er is afgegeven. Wanneer het alleen een onttrekkingsvergunning is, dan hoeft het pand nog niet geschikt te zijn volgens de regels van het Bouwbesluit2012. Eventueel te bekijken via het openbare bouwregister. Een officieel verzoek tot handhaving doen is dan een optie voor belanghebbenden. Zeker ook wanneer er inderdaad illegaal verkamerd is. Aangezien er voor een jaar geen onttrekkingsvergunning meer zal worden verleend kan er dan ook niet gelegaliseerd worden.

 6. Een inwoner van Leiden op

  Niet alleen de panden in Transvaal geven overlast, ook in het centrum is het kommer en kwel. Daar wordt ook geen actie op ondernomen. En inderdaad…starters komen hier niet aan de bak en ouderen die al bijna hun hele leven in Leiden wonen worden weggejaagd. Je kunt bij de gemeente melding blijven maken van allerlei misstanden op welk gebied dan ook; er wordt niets mee gedaan.

 7. Een Leids burger op

  Als er inderdaad zonder vergunning verkamerd is het nog erger dan ik al dacht en moet er inderdaad gewoon daarop ook gaan handhaven. En dat geldt uiteraard ook als het verkamerde pand bouwtechnisch niet in orde is.(geluidsisolatie e.d.). Daar kan Spijker mee beginnen.
  Legaliseren moet een uitzondering zijn, geen regel zoals tot nu blijkbaar.
  Maar legaliseren kan nu even niet meer want ” er is volgens Spijker zolang dat proces loopt ook geen ruimte om verkamerde panden waarvoor geen vergunning is afgegeven alsnog te legaliseren.”

 8. Eric van 't Groenewout op

  De gemeente Leiden gaat gewoon door met verkameren. Het werkt zelfs mee aan een bestemmingsplanwijziging om op de Haagweg een studentenwoning te vestigen. Omwonenden hebben massaal bezwaar aangetekend: er zijn meer dan zestig negatieve zienswijzen ingediend.
  Wat betreft de reactie van Bart van Kasteel: er is een tekort aan circa 3000 betaalbare kamers in Leiden. Als verkameren iets doet, is het niet betaalbare woonruimte creëren. Uiteraard kun je nog eens 750 eengezinswoningen in 4 kamers voor studenten opdelen, maar daarmee jaag je ook 750 gezinnen de stad uit.
  Die kamers zijn per stuk tegenwoordig al duurder dan je vroeger – en dat is nog maar een paar jaar geleden – voor het gehele pand moest betalen. Dat is de grote denkfout die D66 en andere partijen indertijd hebben gemaakt: “we gaan verkameren helemaal vrijgeven en dan komen er overal betaalbare kamers en zijn alle studenten tevreden”. Die kamers werden niet betaalbaar, wat er aan kamers/studio’s/zelfstandige wooneenheden dan wel per woonlaag gesplitste woonruimte op de markt kwam, werd noodgedwongen ook door arbeidsmigranten en starters gebruikt. De concurrentie om de schaarse vierkante meters woonruimte is geëxplodeerd en de prijzen ook. Afgaande op Spijkers warrige mededelingen, vrees ik dat inderdaad wordt gewerkt aan een regelgeving die impliceert dat wij als bewoners van Leiden moeten vrezen voor ons woonklimaat. Spijker zou eens haar licht moeten opsteken bij Jan Terlouw. Hij kan haar uitleggen dat “marktwerking” averechts uitpakt in sectoren waar sprake is van schaarste. Gemeente én universiteit én stichting werkende jongeren moeten nu eens komen met een heldere toekomstvisie én plan van aanpak.
  Als de broodprijs in Nederland zou worden verhoogd naar een tientje voor een halfje bruin staat iedereen (terecht) op z;n achterste benen, Maar dat is wel wat er dankzij de verkamering met de huurprijzen in Leiden is gebeurd. Spijker heeft kennelijk een onthutsend gebrek aan realiteitszin. De problemen met verkamering spelen al jarenlang. Al die tijd heeft zij de andere kant opgekeken. Van zo’n wethouder verwacht ik helemaal, maar dan ook helemaal niets.
  De oplossing: betaalbare woonruimte voor studenten en werkende jongeren op campussen (in eengezinswoningen in vml. arbeidersbuurtjes studenten ophokken werkt echt verstorend), een verkameringsverbod op nieuwbouw, nieuwbouw mag alleen worden gekocht door mensen die er ook zelf gaan wonen, er moet een speculatiebeding voor nieuwbouw komen (zoals er allang voor woonboten is) om te voorkomen dat gesubsidieerde nieuwbouw al na een jaartje voor ‘marktconforme’ bedragen van de hand wordt gedaan, er moet een verbod komen op het aankopen van woningen door fondsen (momenteel wordt er soms al in de tekenfase een gehele straat opgekocht, waarbij het rendement voor de investeerders wordt opgeblazen door de torenhoge huurbedragen) en er moet meer sociale woningbouw komen.
  Ik wens de omwonenden van het te verkameren pand aan de Haagweg veel sterkte en ik hoop dat de gemeenteraad nu ook eens echt doorpakt: er moet een blijvend verbod op verkamering komen. “Verkamering helpt om de woningnood onder studenten te verminderen”: het is een aantoonbare leugen. Het heeft niet gewerkt, het zal nooit werken. De tijden zijn veranderd. Ooit waren er slechts een paar honderd studenten in leiden en met hospita’s kwam je een heel eind. Het gaat nu om tienduizenden studenten (en dat aantal groeit): je zult als universiteit én gemeente een daartoe geëigende infrastructuur moeten creëren. En dat kun je net zo min aan ‘de markt’ overlaten als de bouw van collegezalen en faculteitsgebouwen. Het is te idioot voor woorden dat de universiteit wel dure grond in de stad verkoopt voor woningbouw in het particuliere topsegment, maar amper investeert in huisvesting voor studenten en staf.

 9. Maanden geleden hebben omwonenden de gemeente gemeld dat een pand van een loonbedrijf (dat op grote schaal in Leiden pandjes verkamert) illegaal is gesplitst. Tot dusverre is er geen controle uitgevoerd.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline