Weggestuurd CDA-raadslid Esmeé van Herk blijft in Voorschotense gemeenteraad

10

Het door het CDA Voorschoten uit de fractie gezette raadslid Esmée van Herk blijft raadslid. Daarmee kan het CDA naar haar zetel fluiten en moet de partij het de komende jaren met drie raadszetels doen. Die worden bezet door fractievoorzitter René Zoetemelk en de raadsleden Cees Bremmer en Mark van Oostrum.

Dat Van Herk haar zetel houdt, valt slecht bij het CDA, maar Van Herk wijst erop dat ze in haar eentje een kwart van alle stemmen binnenhaalde bij de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. “Ik was goed voor twee zetels dus ik heb natuurlijk ook een verantwoordelijkheid naar die 553 mensen die op me gestemd hebben. Ik heb de afgelopen weken goed nagedacht en ik ben gewoon nog niet klaar met de politiek”.

CDA-fractievoorzitter René Zoetemelk wil nog niet inhoudelijk reageren: “We hebben kennis genomen van de beslissing van Esmée. Het CDA komt volgende week met een reactie,” is alles wat hij er nu over kwijt wil.

Hoe de partij van Van Herk gaat heten, weet ze nog niet precies, maar gebruikelijk is dat voor de duidelijkheid richting de kiezers bij afsplitsingen de eigen naam wordt gebruikt voor zo’n nieuwe lijst. Dat zou dan dus de Lijst van Herk of Groep van Herk worden. Dat is overigens geen verplichting. De naamgeving is niet in de Kieswet geregeld en een raadslid wordt op persoonlijke titel verkozen en benoemd en mag bij afsplitsing zelf de naam bepalen. Afspraken met de eigen partij (voor afscheiding), zelfs als ze notarieel zijn vastgelegd, zijn strijdig met de Kieswet en daardoor nietig.

Delen

10 reacties

 1. Eus de Watergeus op

  Als van Herk een kwart van de CDA-stemmen heeft getrokken en het CDA heeft 4 zetels, dan is zij dus goed voor 1 zetel en niet 2. Zou het de zelfoverschatting zijn die haar genekt heeft?

 2. Chris de Waard
  Chris de Waard op

  Het heeft te maken met het systeem van voorkeurstemmen. In Nederland wordt een kandidaat met voorkeurstemmen gekozen als hij/zij ten minste een aantal van 25% van de kiesdeler aan stemmen gehaald heeft, en de laagstgeplaatste kandidaat die een zetel zou zijn toegewezen minder voorkeurstemmen heeft. Tot 1998 gold een norm van 50% van de kiesdeler.

  • Eus de Watergeus op

   Voorkeursstemmen hebben te maken met de volgorde van de kieslijst en kan er toe leiden dat een laaggeplaatste kandidaat toch in het college komt, maar dat was hier niet aan de orde. Van Herk is goed voor één zetel, meer niet.

   • René Dentener op

    Citaat “Ik was goed voor twee zetels”(…)?
    De kiesdeler lag op 593 bij een totaal van 12458 geldig uitgebrachte stemmen. Het CDA kreeg 2356 stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen maart. Goed voor in ieder geval 3 raadszetels en na de (ingewikkelde methode van de) verdeling van de restzetels kwam daar nog een vierde zetel bij. Strikt genomen was Van Herk met 553 voorkeurstemmen dus niet eens goed voor een volle raadszetel als je de kiesdeler als maatstaf hanteert…
    En inderdaad bepalen voorkeurstemmen slechts de hogere plaatsing op de kieslijst.

    • Wordt ook tijd dat het systeem van die voorkeurstemmen helemaal verdwijnt uit het kiesstelsel. In feite stem je in Nederland op een partij en niet op personen zoals in andere kanden als GB waar ze een districtenstelsel kennen.
     Voorts ben ik al jaren van mening dat de kiesdrempel hier omhoog moet met de wildgroei aan splinters door de egotripperij van kandidaten.

     • Een Leids burger op

      Zie ook: https://www.voorschoten.nl/portal-voorschoten/nieuws_288/item/uitslag-gemeenteraadsverkiezing-in-voorschoten_16405.html
      En dan proces-verbaal van de verkiezingsuitslag van de gemeenteraad.pdf vooral pag.27 en 28.
      .
      Daaruit blijkt dus dat mevr. van Herk met voorkeurstemmen VOOR HET CDA is gekozen. (meer dan 25% van de kiesdeler die ongeveer 593 is).
      Ze was door het CDA op no.3 geplaatst en komt daarmee nu gezien haar aantal stemmen eigenlijk op no.2.
      .
      Toch vind ik het wel goed dat er een systeem van voorkeurstemmen is: daarmee heb je als kiezer nog wel enige invloed op de plaatst van de door de partij
      bepaalde kieslijst en daardoor ook wie er wel|niet in de raad komt.
      .
      Waar ik mij aan erger is het gemak waarmee men maar een eigen partij begint (afsplisting bij onenigheid)) terwijl men wel voor een bepaalde partij(in dit geval het CDA) op de lijst stond.

 3. Een Leids burger op

  Citaat uit eerdere berichtgeving:¨Van Herk werd in maart met ruim voldoende voorkeurstemmen in de raad gekozen. Ze wist 553 kiezers achter zich te krijgen.¨
  https://sleutelstad.nl/2018/07/06/cda-voorschoten-zet-raadslid-esmee-van-herk-uit-fractie/
  Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er een breuk ontstaat met de partij waarvoor je op de kieslijst stond. (In dit geval het CDA dus).
  Helaas is het zo dat het dan mogelijk is om je dan af te splitsen en zelfstandig verder te gaan. Zoiets heeft destijds in Leiden ook plaatsgevonden toen bijvoorbeeld Tomas Kok LL verliet en de groep Kok ging vormen. Wanneer je een eigen partij wil beginnen moet je bijvoorbeeld net als Kersten doen van PS. Persoonlijk vind ik dan, ook met voldoende voorkeursstemmen, dat je je zetel moet teruggeven aan de partij waarvoor je op de kieslijst stond

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline