Jeff Gardeniers stapte onlangs op als wethouder in Leiderdorp, nadat hij geen vertrouwen meer voelde vanuit de rest van het college. (Foto: IJsbrand Terpstra).

Gardeniers: "Ik voelde dat ik niet meer helemaal werd geloofd"

Ruim zestien jaar was Jeff Gardeniers (CDA) actief in de Leiderdorpse politiek. Sinds 2002 eerst als raadslid en daarna afwisselend als wethouder en fractievoorzitter. Aan die carrière kwam recent echter een einde, nadat Gardeniers besloot op te stappen als wethouder. “Ik voelde dat ik niet meer helemaal werd geloofd”, zegt de politicus. “En als je geloofwaardigheid een breekpunt kan zijn, dan trek je je conclusies.”

Aanleiding voor de onrust in het Leiderdorpse college was een mail die Gardeniers ‘in vertrouwen aan vier personen had doorgestuurd’. “In die mail stond een datum met betrekking tot de Menswording”, zegt hij daar nu over. “Ik hoopte met het doorsturen de reuring in mijn partij (het CDA, red.) een halt toe te roepen en wat rust in de tent te brengen.” De mail bleef echter niet bij die vier geadresseerden, wat leidde tot een vertrouwensbreuk in het college. “Het blijft mijn beslissing, en dus ook mijn fout.”

Oud-wethouder Jeff Gardeniers in gesprek met IJsbrand Terpstra

“Het college was onaangenaam verrast”, verwoordt Gardeniers die vertrouwensbreuk. Er volgenden extra vergaderingen en veel gesprekken, maar nog voordat zijn collega’s een definitief oordeel hadden geveld, besloot Gardeniers zelf te vertrekken. “Er was een duidelijke twijfel. En dat alleen is al voldoende om te zeggen: tot hier en niet verder.” Gardeniers ontkent overigens dat er eerder al een slechte sfeer was binnen het college. “De sfeer was goed, dat was niet het probleem.”

Eerst probleem, dan oplossing
De oud-wethouder blikt tevreden terug op zijn tijd als bestuurder. “Er zijn vaak verschillende meningen. Die dan toch proberen bij elkaar te brengen is een uitdaging, dat vond ik heel leuk.” Opvallend genoeg vond Gardeniers de politieke kant van zijn functie de minst interessante. “Het ging mij vooral om het doen, het met mensen omgaan. De politieke kant vind ik nog steeds wat minder, dat je eerst met een probleem moet komen voordat je met oplossingen komt bijvoorbeeld. Dat was een valkuil waar ik nog wel eens ben ingetrapt.”

‘Zeg nooit nooit
Toch sluit Gardeniers niet uit dat hij op termijn terugkeert als bestuurder. “Ik ben wel zevenenzestig, maar ik voel me zo af en toe nog begin vijftig.” Tot april wil hij zich wel eerst bezinnen op zijn verdere toekomst, waarin hij nu weer wat meer op zijn eigen bedrijf is en graag meer tijd aan zijn (klein)kinderen besteedt. Vanaf april liggen de opties voor een nieuwe politieke functie ergens in het land, waarvoor de eerste vragen inmiddels al zijn binnengekomen bij Gardeniers, weer open. “Zeg nooit nooit.”

Opvolger
Vanavond wordt het vertrek van Gardeniers in de Leiderdorpse gemeenteraad besproken en wordt ook zijn opvolger Daan Binnendijk geïnstalleerd. Die bestuurder zal functie van Gardeniers overnemen en uitbreiden van 0,8 naar 1 fte. “Ik ben heel blij dat Daan Binnendijk ‘ja’ heeft gezegd tegen deze positie”, aldus Gardeniers. “Ik ken hem al jaren en het is een zeer positieve man met zeer veel ervaring. Ik denk dat Leiderdorp daar een hele goede aan heeft.”

Leiderdorp Politiek gardeniers


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×