Vorige week sprak LPL-fractievoorzitter Hugo Langenberg al over de toekomstplannen voor de Menswording-locatie tijdens de presentatie in het gemeentehuis. (Foto: J.P. Kranenburg).

LPL: "Projectontwikkelaar Menswording moet zich bezinnen op omgang met burgers"

Omwonenden zien de vorige week maandag gepresenteerde plannen voor de Menswording-locatie in Leiderdorp niet zitten. Op de plek van de kerk aan het Heelblaadjespad wil projectontwikkelaar Pluis Groep 21 woningen realiseren. De Lokale Partij Leiderdorp (LPL) vindt echter dat er onvoldoende naar omwonenden wordt geluisterd. “Ik denk dat de projectontwikkelaar er goed aan doet om zich nog eens te bezinnen over hoe hij omgaat met de burgers.”

In Politiek071 lichtte fractievoorzitter Hugo Langenberg (LPL) zijn kritische houding toe. “Het is door hun grote betrokkenheid heel duidelijk te zien dat burgers behoefte hebben aan inspraak”, zegt Langenberg, die zich goed kan vinden in de bezwaren van de bewoners. “Wij stellen als eis dat er geen groot, hoog gebouw komt. Bij twee à drie verdiepingen zal het dan wel blijven.” Ook is het belangrijk om goede parkeervoorzieningen te realiseren, vindt Langenberg, ‘zodat daar een veilige situatie blijft bestaan’.

Fractievoorzitter van de LPL Hugo Langenberg in gesprek met IJsbrand Terpstra in Politiek071

Fietsers
De angst zit bij bewoners en politiek in het feit dat het nieuwe complex te hoog wordt en dat de verkeersveiligheid rondom de Menswording-locatie in het geding komt. “Het is op een doorgaande route van veel schoolkinderen, dat is niet veilig”, zegt Langenberg, die doelt op een mogelijke versmalling van de weg en dus de ruimte van fietsers. In combinatie met de extra auto’s die het complex met zich meebrengt – en dus extra parkeerdruk – levert dat een ongewenste situatie op, vinden critici.

Ondanks dat het college voorstander is van de plannen van de Pluis Groep en collegepartij LPL tegen, ziet Langenberg daarin geen tegenstelling. “Het college wil daar graag woningen bouwen, dat willen wij ook.” Het gaat volgens Langenberg echter vooral over de manier waarop. De gemeenteraad mag de komende weken aangeven of de nu voorgestelde manier de juiste is. “Als dat niet kan, dan komt de ontwikkelaar met een ander plan”, blikt Langenberg alvast vooruit.

E-mail ‘niet leuk en verstandig’
Het dossier kreeg vorige week overigens een flinke politieke lading, nadat Jeff Gardeniers aftrad als wethouder. Reden van zijn vertrek was een vertrouwensbreuk binnen het college, nadat hij een mail van de projectontwikkelaar aan het college, doorstuurde naar de fractie van het CDA. In die mail kwam de Pluis Groep hard uit de hoek, wat niet bij iedereen even goed is gevallen.

De manier waarop de Pluis Groep zich richting de gemeente Leiderdorp opstelt ‘is op z’n zachtst gezegd niet leuk en niet verstandig’, zegt Langenberg over de mail aan het college. “Ik denk dat de projectontwikkelaar er goed aan doet om zich nog eens te bezinnen over hoe hij met de burgers omgaat. Zoals dat tot nu toe gegaan is, heeft de projectontwikkelaar zich niet op een handige manier opgesteld.” Volgens Langenberg zou die focus op participatie en bewoners veel kunnen schelen. “De wijk zal daardoor veel meer meewerken aan de totstandkoming van een woningbouwproject.”

Geen groen licht
Aanstaande maandag wordt er over de toekomst van de Menswording-locatie gesproken in het Politiek Forum. Een week later zal de gemeenteraad beslissen of het college verder kan gaan met de voorliggende plannen van de Pluis Groep. Naar verwachting krijgt het college dat groene licht niet en zal de projectontwikkelaar terug moeten naar de tekentafel. Langenberg: “Ik heb begrepen dat de meeste fracties wel woningbouw willen, maar dan wel op een meer gepaste manier.”

Advertentie

Leiderdorp Politiek gardeniers


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×