Fractievoorzitter Elfred Bus deed zondagmiddag een oproep om snel met een nieuwe wethouder te komen. (Foto/video: Chris de Waard).

D66: 'Je moet niet weggaan voordat er een woord gewisseld is'

Oppositiepartij D66 wil discussies in de raad niet uitstellen door het aftreden van wethouder Huri Sahin. Dat zei fractievoorzitter Elfred Bus zondagmiddag tijdens zijn nieuwjaarsbijeenkomst op de Oegstgeester Golfclub, waar hij ook kritisch was over de beslissing van de oud-wethouder van Progressief Oegstgeest. “Als je wethouder bent namens een partij die zich tijdens de campagne verkocht als strijdbaar voor sociaal en duurzaam, dan moet je niet weggaan voordat er een woord gewisseld is.”

Nieuwjaarsreceptie van de afdeling Rijnland van D66 (Katwijk en Oegstgeest) met dus een dubbele toespraak. Eerst fractievoorzitter Ralf Boland uit Katwijk en daarna de fractievoorzitter van Oegstgeest Elfred Bus

Oegstgeest heeft sinds donderdagavond nog maar twee wethouders, nadat Huri Sahin (Progressief Oegstgeest) haar taken per direct neerlegde. Bus neemt het Sahin kwalijk dat ze de discussie over het percentage sociale huurwoningen bij nieuwbouw niet eerst heeft afgewacht. “Je laat ons nu achter met de suggestie van ‘daar in Oegstgeest gaan ze nooit snappen wat sociaal en duurzaam is, dus ik ga maar weg voordat ik geprobeerd heb om dat uit te knokken’.”

Ander geluid aan tafel
Bus liet ook merken dat hij zich zorgen maakt over de thema’s waar zowel D66 als Progressief Oegstgeest zich hard voor maken. “Nu er een college is met alleen nog maar een wethouder van CDA en VVD, dan gaat er toch wel een ander geluid over tafel dan dat wij graag zouden zien.” Daarom deed de oppositiepartij ook een oproep aan PrO om snel met een nieuwe wethouderskandidaat te komen.

Fractievoorzitter van D66 Elfred Bus in gesprek met IJsbrand Terpstra

Die oproep was niet aan dovemansoren gericht, want een paar uur later kwam de vacature al online. “Dit proces zal een stuk sneller moeten gaan dat de procedure die we eerder hebben gehad”, legt PrO-fractievoorzitter Melanie van Driel uit, “want je wilt daar natuurlijk zo kort mogelijk een leemte laten.” Dat gaat volgens Van Driel dan vooral over de werkdruk voor de overige wethouders, want over het coalitieakkoord maakt ze zich geen zorgen. “Dat is de de belangrijkste basis (voor besluitvorming, red.) en daar is iedereen uiteraard erg bekend mee.”

Fractievoorzitter van Progressief Oegstgeest Melanie van Driel in gesprek met IJsbrand Terpstra

Meningsverschil
Opvallend is het meningsverschil dat er tussen Huri Sahin en haar partij lijkt te zijn. “Ik dacht: er zal zeker discussie zijn maar er is ruimte om eruit te komen”, zegt Van Driel over het collegevoorstel waardoor Sahin opstapte, “maar zij (Sahin, red.) heeft aangegeven die ruimte niet te zien.” Van Driel vindt het lastig om in te schatten waarom Sahin precies is opgestapt. “Ik denk dat het daar op die dag zelf ook veel te snel voor is gegaan. Ik ben alleen maar bezig geweest om ervoor te zorgen dat we die avond een constructieve bijeenkomst konden hebben.”

Vanavond wordt de commissievergadering Ruimte voortgezet en zullen de coalitiepartijen de rest van de raad op de hoogte brengen over de stand van zaken. In de vergadering zal het dan ook gaan over het percentage sociale huurwoningen bij nieuwbouw, waar Sahin zich niet in kon vinden. Zowel Van Driel als Bus vinden het belangrijk dat die discussie alsnog gevoerd wordt. Bus: “Als ik één ding heel belangrijk vind, is dat we dat dossier nu niet gaan pauzeren.”

Advertentie

Oegstgeest Politiek sahin


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×