Het Indoor Sportcentrum dat de verouderde Vijf Meihal moet gaan vervangen. (Impressies: Gemeente Leiden).

3000 stoeltjes Indoor Sportcentrum blijven mogelijk

Het nieuwe Indoor Sportcentrum in Leiden krijgt in de toekomst mogelijk toch drieduizend zitplaatsen. In het huidige ontwerp is een optie voor uitbreiding opgenomen. Daar is dan wel twee miljoen euro extra en een oplossing voor het parkeerprobleem voor nodig. Zolang er geen gebruik wordt gemaakt van de uitbreidingsoptie, telt de nieuwe hal 2435 zitplaatsen.

Reanne van Kleef sprak met sportwethouder Paul Dirkse over onder andere het aantal stoeltjes, de verenigingsruimtes, duurzaamheid en de nieuwe naam van het nieuwe Indoor Sportcentrum.

“De gemeenteraad heeft mij de opdracht gegeven de tweeduizend stoeltjes variant uit te werken”, vertelt sportwethouder Paul Dirkse. “Daar is voor gekozen omdat we in het verleden niet tot een private financiering voor drieduizend stoeltjes konden komen. Inmiddels weten we dat er in het ontwerp binnen de gestelde kaders ruimte is voor 2435 stoeltjes. Technisch is het in dit ontwerp mogelijk om het gebouw op termijn uit te breiden naar drieduizend stoelen.” De uitbreiding naar drieduizend zitplaatsen is een vurige wens van het bestuur van Zorg en Zekerheid Leiden Basketball.

De nieuwe hal komt op het huidige hoofdveld van FC Boshuizen aan de Boshuizerkade te staan. Het multifunctionele sportcomplex krijgt op meerdere verdiepingen sportvloeren en op de begane grond komt een transparante plint met ruimte voor horeca en bezoekersruimtes.

Verenigingsruimtes
Bij het ontwerp van het nieuwe combibad is onlangs uitvoerig bediscussieerd of verenigingen wel of niet een eigen verenigingsruimte krijgen met een eigen horeca gelegenheid. Daar is gekozen voor een model waar een horecapachter ‘de bar’ beheert en de verenigingen een ruimte krijgen toegewezen die ze zelf mogen indelen, maar die ook door anderen mag worden gebruikt als de vereniging er zelf niet in zit. Ook in het nieuwe Indoor Sportcentrum wordt voor dit model gekozen.

Dirkse: “We vinden het belangrijk dat de horeca efficiënt kan worden beheerd. Daarvoor gaan we ook hier opzoek naar een professionele partij die ondersteunend is aan de sport. De verenigingen krijgen dus ook hier geen eigen horeca gelegenheid.”

Super duurzaam
Ook aan duurzaamheid is gedacht bij het ontwerp. Het grote oppervlak aan zonnepanelen op het dak zorgt ervoor dat er zelfs meer energie wordt opgewekt dan wordt gebruikt. Daarmee wordt de hal energie neutraal en worden de meerkosten in 12 jaar terugverdiend.

Naam
Hoewel de naam ‘Aad van der Luit Hal’ wel eens rondgaat, is er nog geen naam voor het nieuwe sportcentrum. “We hebben nog geen besluit over de nieuwe naam genomen”, zegt Dirkse. “Ja misschien is een prijsvraag wel een leuk idee. Creatieve ideeën zijn altijd welkom.”

Planning
Het voorlopige besluit wordt in maart besproken. Ondertussen gaat het uitwerken van de plannen verder en is het de bedoeling dat voor de zomer het definitieve besluit wordt genomen. daarna wordt het bestemmingsplan aangepast en wordt er een aanbesteding gedaan. Eind 2020 gaan vervolgens de shoppen de grond in en in het eerste kwartaal van 2022 moet het nieuwe Indoor Sportcentrum de deuren openen.

Het is nog niet duidelijk wat er met de huidige Vijf Meihal gaat gebeuren. Zo lang het nieuwe centrum nog niet open is, blijft de Vijf Meihal in ieder geval nog in gebruik.

 

Advertentie

Leiden Politiek Sport Indoor Sportcentrum


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×