PvdA wil handhaving tegen illegaal verkamerd pand Pieterskerkgracht

Een woonhuis op de hoek van de Pieterskerkgracht en de Langebrug is vorig jaar zonder vergunning verkamerd. De PvdA Leiden wil dat wethouder Fleur Spijker handhavend gaat optreden en een einde maakt aan de illegale bewoning. PvdA-fractievoorzitter Gijs Holla: “Dat betekent dus terugverbouwen naar woonhuis”.

De huidige eigenaar van het pand kocht de woning vorig jaar september, maar was al langer in onderhandeling over die aankoop. Vooruitlopend op de daadwerkelijke overdracht vroeg hij in juni 2018 bij de gemeente een zogeheten ‘onttrekkingsvergunning’ aan om het pand te verbouwen van woning naar los te verhuren kamers. Het college verleende de vergunning. Een maand later, in juli 2018, werd vervolgens een verkamerstop van een jaar afgekondigd.

Nadat omwonenden bezwaar maakten tegen de verkamering bleek dat het college de vergunning nooit had mogen verlenen. Een onttrekkingsvergunning kan uitsluitend worden aangevraagd door de pandeigenaar en dat was de aanvrager op dat moment nog niet. De bezwaarcommissie heeft het college nu teruggefloten en constateert bovendien dat het pand dus zonder de benodigde vergunning in gebruik is voor kamerbewoning.

Het college lijkt vooralsnog te vinden dat het feit dat de aanvrager enkele maanden later alsnog eigenaar van het pand werd voldoende tegemoet komt aan de bedoeling van de wet. Daar is de bezwaarcommissie het dus niet mee eens: “Het staat niet voor niets zo in de wet”. En dus is de situatie volgens de bezwaarcommissie nu zo dat de aanvraag niet rechtsgeldig was en er dus feitelijk geen aanvraag is. Het college kon daardoor ook geen besluit nemen over die aanvraag en ook het bezwaar tegen het besluit is niet mogelijk, nu er juridisch gezien geen besluit is genomen.

PvdA-voorman Holla wil nu dat het college zich bij het advies van de bezwaarcommissie neerlegt en ervoor zorgt dat het pand in de oude staat wordt hersteld.

Leiden Maatschappij Politiek Verkamering


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×