Raad maakt ‘groene keuze’ voor Park Roomburg met misschien uitbreiding hockey

14

Niet alleen het Park Roomburg zelf, maar ook de directe omgeving van het park moet worden vergroend. Dat wil een meerderheid van de Leidse gemeenteraad die het college via een door GroenLinks, CDA, D66 en de Partij Sleutelstad ingediend amendement de opdracht geeft om breder te kijken dan alleen het park zelf.

Chris de Waard sprak na afloop van de raadsbehandeling met de verschillende betrokkenen.

Wethouder Dirkse gaat nu een inrichtingsplan maken voor het hele gebied tussen de Lorentzkade, Burggravenlaan, Meijerskade en de Kanaalweg om te komen tot een wijksportpark. Of daarin ruimte is voor een extra hockeyveld staat niet vooraf vast. Wel dat de biodiversiteit van het totale gebied moet toenemen, evenals de klimaatadaptatie en de mogelijkheid voor ongebonden sport. Verder moeten de tennisvereniging en de speeltuin behouden blijven. De speeltuin niet per se op dezelfde plek. De financiering tenslotte, moet niet alleen komen uit het sportbudget van de gemeente en de mogelijkheden voor cofinanciering moeten worden onderzocht.


De raad moest vanavond een beslissing nemen over de plannen die het college maakte op basis van een haalbaarheidsonderzoek dat eerder werd gedaan naar het opnieuw inrichten van het Roomburgerpark, waarbij ook een extra hockeyveld zou worden aangelegd. “Het college heeft robuust werk geleverd en het aangedurfd om een voorkeursscenario aan u voor te leggen,” zei wethouder Dirkse vanavond bij de bespreking van alle voorstellen die door verschillende partijen werden gedaan. De nu aangenomen wijzigingsvoorstellen noemt hij uitdagend maar uitvoerbaar.

Een lastige vindt hij de opdracht om ook de parkbeleving mee te nemen in het nu op te stellen herinrichtingsplan. “Hoe gaan we die vaststellen,” zo vroeg hij zich af om er direct ook een voorstel aan te koppelen. “Dat moeten we dan doen met een nieuwe groep mensen, evenwichtig van samenstelling.”

Voorstanders van een groen park maakten gisteren met een drone deze beelden om aan te geven hoeveel ruimte een extra hockeyveld in het park in zou nemen. (Linkje).

Minimumvariant onderzocht
Een oproep van de CDA om ook een minimumvariant te onderzoeken werd ook gesteund door een meerderheid van de raad. in het voorstel dat aan dat verzoek ten gronddslag ligt, komt er een extra hockkeyveld op de plek waar nu een kunstgras trapveldje ligt.

Sportpark Cronesteinkade
De aanleg van een vijfde multifunctioneel sportveld op het terrein van korfbalclub Trigon is van de baan. Het sportpark wordt in de huidige vorm behouden en het voortbestaan van stadstuinderij Het Zoete Land wordt binnen het huidige sportpark verankerd.

Delen

14 reacties

 1. Dhr Barnie op

  Prima compromis! Meer groen & een extra hockeyveld. Iedereen happy en de wijk eromheen krijgt een enorme boost!

  • A. Scheffer op

   Super!! De inrichting gaat beginnen, de handen worden ineen geslagen: Spandoeken opvouwen en aan de slag met elkaar!

 2. Van Puffelen op

  Het is een gotspe dat de gemeenteraad haar oren laat hangen naar overjarige personen die met oneigenlijke ‘groen’ argumenten hun nimby gedrag proberen te verbloemen. Een park dat hoofdzakelijk door jongeren wordt gebruikt als hangplek en waar de ‘milieu-activisten’ nauwelijks te zien zijn.

  Het is een soort ruimtelijk materialisme door een groep mensen die geheel onnadenkend decennia lang alles heeft vervuild wat er te vervuilen viel en zich nu ineens Roomser dan de paus voordoen. 

  Teleurstellend dat de raad dat niet door heeft en daarmee de meest florerende sportvereniging in de stad niet een helpende hand durft te reiken om de nood te lenigen.

  • Dhr Barnie op

   Ger, het voetbavitaal plan is een prima initiatief geweest. Dirkse heeft de noodlijdende clubs juist uit de brand geholpen. Roomburg is een club met bijna 1400 leden en knalt al ruim 20 jaar uit haar jasje. Nee verkopen tegen kinderen die willen hockeyen is geen optie meer en mede een verantwoordelijkheid van de gemeente Leiden.

   • Mevrouw HockeyenGroen op

    Ik word wel blij van dhr. Barnie hoor, van dhr Birnie-t wat minder 🙂
    Hear hear… Hockey EN Groen (!)

 3. Sylvia Hageman op

  En weer een extra onderzoek, dat betekent in mijn ogen gewoon dat de raad geen ballen heeft en geen knoop durft door te hakken. Vraag ook af uit welk potje dit extra onderzoek betaald gaat worden…

 4. EchtNieuwsUitLeiden op

  In de raadsvergadering van 20 juni jl. heeft GroenLinks een amendement met D66, CDA en Partij Sleutelstad voor de herinrichting van het Roomburgpark ingediend. 26 stemmen voor ✅, 10 tegen: De VVD stemde tegen, omdat zij als enige partij unaniem pleiten vóór extra velden en nader onderzoek niet nodig achten. De grote meerderheid binnen de raad wil naast groen 🍃🌿🌳 ook meer sport in het park en roept op om samen te werken. Op basis van de stemming op het amendement komt er een inrichtingsplan hoe hockey en meer groen te combineren is in de hele (!) wijk.

 5. Splits die hockeyclub nou gewoon in twee of meer locaties. Dat heel Leiden zich concentreert op één locatie waar hockey gespeeld wordt is achterhaald voor een stad als Leiden. Brengt ook veel verkeersbewegingen met zich mee want ik vermoed dat hockeyspelers verspreid over de hele stad wonen. Als we dan toch groener willen zijn kunnen we ook de verkeersbewegingen van de hockeyers (veelal met grote auto’s) beperken. Zijn nog wel wat noodlijdende voetbalclubs die kunnen samenwerken en zodoende ruimte voor hockey creëren.

 6. Een grote speeltuin die niet weg wil, prima ligt, en waar iedereen blij en tevreden over is moet dadelijk afgebroken worden en 120 meter verderop weer worden opgebouwd. Dat kost wel allemaal geld! Het zou toch een beter idee zijn om die speeltuin te laten liggen en met dat geld een nieuwe, extra speeltuin aan te leggen?

  Dat is echt geld wegsmijten.

  Dat geldt eigenlijk ook voor de bomen andere natuur die gekapt moeten worden. Ook dat is er al, groeit en bloeit goed en er genieten heel veel mensen en dieren van. Ook dat moet je dan dus eerst kapot maken en dan verderop weer opbouwen. Dat kost tijd, moeite en geld. Ook dit geld kan toch veel beter gebruikt worden om ergens anders in Leiden een park aan te leggen? Daar zullen toch ook de politieke partijen die groen minder belangrijk vinden het toch mee eens zijn?

  Er zijn ook veel meer mensen blij mee dan mensen die er last van hebben. Alleen voor de leden van LHC Roomburg liggen die speeltuin en de natuur in de weg. Ik heb het eens opgezocht: dat zijn er 1200 (https://www.roomburg.nl/site/Default.asp?option=2502&stcname=vereniging_geschiedenis&menu=1). De bewoners hebben de handtekening van 4096 tegenstanders gekregen. Dus van de 5296 mensen die actief iets willen, is 77% tegen en 23% komt het goed uit.

  Het is toch onlogisch om zoveel geld uit te geven aan een plan dat voor een groot gaat over het afbreken en daarna in de zelfde staat weer opbouwen van waardevolle dingen, om iets te bereiken wat 3 op de 4 mensen niet willen.
  Het lijkt me zo makkelijk om raadslid te zijn.

  PS: Waar gaat dat filmpje nou eigenlijk over? Ik dacht te kunnen gaan zien hoe groot dat nieuwe veld zou worden ten opzichte van het hele park, maar dat viel tegen.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline