Een maquette van de tijdelijke woningen zoals ze volgens de gemeente op het grasveldje passen.

Raad wil zelf beslissen over verplaatsing tijdelijke woningen

Dat wethouder Damen eerder deze week aan omwonenden van de Valeriusstraat uitlegde dat het plaatsen van zestien containerwoningen op het gras tussen de flat en de Vijf Meilaan een collegebevoegdheid is, valt niet goed bij een aantal fracties in de Leidse gemeenteraad. Op verzoek van GroenLinks, D66, De Partij Sleutelstad en de Partij voor de Dieren volgt er maandagavond een gesprek tussen de leden van de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling en wethouder Damen. De partijen willen dat de bevoegdheid over de (ver)plaatsing van de tijdelijke woningen bij de raad komt te liggen. Als dat niet gewoon al zo is.

“Het plaatsen van containerwoningen aan de Sumatrastraat, de Wassenaarseweg en de Voorschoterweg is heel zorgvuldig gedaan,” Zegt D66-raadslid Marc Gaulard. “Er was destijds een lange lijst mogelijkheden van zowel panden als open plekken opgesteld. Een deel daarvan was geheim. Er is destijds lang met omwonenden en raadsleden gesproken en bijvoorbeeld geld gereserveerd voor verplaatsing. Hoe dit nu gaat, lijkt in ieder geval helemaal niet op dat proces.”

Ook GroenLinks-raadslid Gebke van Gaal heeft behoefte aan overleg met het college over de bevoegdheden in dit proces waarbij de spanningen eerder deze week torenhoog opliepen tijdens de informatieavond in wooncentrum de Parelvissers. “Ik heb vooralsnog geen mening voor of tegen het plan zelf,”zegt Van Gaal. “Maar wel over een aantal zaken in het huidige plan.”

Gaulard wijst er op dat over enkele jaren meer van dit soort besluiten genomen moeten worden. “Over enkele jaren moeten de containerwoningen aan de Wassenaarseweg ook verplaats worden en over zeven tot tien jaar ook de woningen die aan de Voorschoterweg nu het Nico van der Horstpark vormen. Is dat dan ook collegebevoegdheid? Dat zijn er in totaal zo’n honderddertig. Ik ben daar niet voor.”

Zowel D66 als GroenLinks vragen zich af waarom de originele plaatsing via raadsvoorstel is gedaan en de verplaatsing nu ineens een collegebevoegdheid zou zijn. “Bovendien willen we weten of er ook geld is gereserveerd voor de volgende verplaatsing. Die units gaan 25-50 jaar mee,” zegt Gaulard.

Leiden Politiek valeriusstraat


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×