De Wilhelminabrug en Spanjaardsbrug werden niet bediend tijdens de verstoring van het communicatieverkeer. (Foto: Colin van Gestel).

Provincie doet aangifte tegen saboteur scheepvaartverkeer Leiden

De Provincie Zuid-Holland gaat aangifte doen tegen de persoon die afgelopen weekend inbrak op het communicatieverkeer tussen brugwachters en schippers in Leiden. Via het marifoonverkeer kregen schippers tijdens het benaderen van een brug verkeerde aanwijzingen mee. Vanwege de gevaarlijke situatie die dat op kan leveren is besloten om twee bruggen tijdelijk niet te bedienen en om er melding van te maken bij het Agentschap Telecom. Dat heeft de stoorzender proberen te lokaliseren, maar vooralsnog zonder resultaat.

Bij de Provincie bestond de afgelopen dagen veel onduidelijkheid over wat er afgelopen zondag precies is gebeurd in Leiden. Diverse bruggen konden niet meer worden bediend waardoor de stad te maken kreeg met een flinke verkeersopstopping. In eerste instantie werd er gesproken over een moedwillige ‘hack’ van het communicatieverkeer die de storing bij veel bruggen kon verklaren, later sprak een woordvoerder over ‘een verstoring van de communicatie die mogelijk niet met opzet is ontstaan’. Dinsdagmiddag bleek de verstoring van het marifoonverkeer wel met opzet te zijn veroorzaakt, maar niet de oorzaak te zijn van de storing van verschillende bruggen zondagmiddag.

Verkeerde aanwijzingen
De provincie spreekt van een ‘nare samenloop van omstandigheden’ die de bruggen het afgelopen weekend parten heeft gespeeld. De inbreuk op het communicatieverkeer tussen schippers en brugwachters heeft daar zeker een rol bij gespeeld. Aan het begin van de middag nam een onbekend persoon dat open radioverkeer over en voorzag verschillende schepen van onjuiste informatie, zoals ‘een metertje naar rechts en een metertje naar links’, aldus de provincie. De brugwachters besloten daarop om de Wilhelminabrug en Spanjaardsbrug tijdelijk niet te bedienen, om gevaarlijke situaties op die manier te voorkomen. Na een half uur bleek de stoorzender te zijn verdwenen en zijn de bruggen weer in werking gegaan.

Van de verstoring is direct melding gemaakt bij het Agentschap Telecom, dat toezicht houdt op het frequentiegebruik in Nederland. Met peilauto’s kan die instantie tot op straatniveau nagaan waar een verstoring vandaan komt. Volgens een woordvoerder van de provincie heeft dat tot op heden nog geen dader opgeleverd. Om verder onderzoek mogelijk te maken wordt er aangifte gedaan bij de politie. Volgens de Telecommunicatiewet is het strafbaar om op een verkeerde frequentie uit te zenden.

Waddingerbrug
Toen de Wilhelminabrug eenmaal weer kon worden bediend, bleek de brug ook met een andere storing te maken te hebben. De verbinding tussen de centrale bedieningspost in Alphen aan den Rijn en de brug was defect, waardoor de op afstand bediende brug niet meer aangestuurd kon worden. Dat euvel werd later in de middag opgelost. Ook de Waddingerbrug had op hetzelfde moment te maken met een storing, daar was een sensor kapot die ervoor zorgde dat de brug ongeveer anderhalf uur buiten bedrijf was.

De Provincie Zuid-Holland spreekt van een nare samenloop van omstandigheden, maar erkent dat er bij de Waddingerbrug meer aan de hand is. Die brug stond de afgelopen tijd vaker in storing en het afgelopen weekend zelfs meerdere malen. “We hebben contact opgenomen met de aannemer van de brug en hem gevraagd om naar de oorzaak op zoek te gaan”, aldus de woordvoerder, die hoopt dat de storingen bij de Waddingerbrug snel kunnen worden verholpen.

112 Sleutelstad Leiden waddingerbrug


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×