Links Hans van Dam (adviseur van de partij) en rechts Maarten Kersten (fractievoorzitter). (Foto: Lieuwe van Slooten).

Raadsleden Partij Sleutelstad voorlopig nog tot elkaar veroordeeld

Pas als één van de raadsleden zich officieel afsplitst van Partij Sleutelstad, heeft het andere raadslid recht op het voeren van die naam. Dat is een dag na een vertrouwensbreuk in de partij de conclusie. Zowel raadslid Anandkoemar Jitan als Maarten Kersten claimen namens de partij te handelen. “Wij zitten in een patstelling. Dit functioneert niet”, zegt fractievoorzitter Maarten Kersten in Politiek071.

Zondag maakte het bestuur van Partij Sleutelstad bekend dat ze het vertrouwen opzegt in raadslid Anandkoemar Jitan en duo-raadslid Anand Siwpersad. Daarmee lijkt een einde te komen aan een maandenlang conflict binnen de partij. Dat conflict ontstond toen de partij in onlangs een nieuw bestuur koos. De oprichters, veelal Leidenaren met Hindoestaanse achtergrond, voelden zich daarin niet vertegenwoordigd en kregen de indruk door fractievoorzitter Maarten Kersten de partij uitgewerkt te zijn.


IJsbrand Terpstra spreekt in Politiek071 met Partij Sleutelstad fractievoorzitter Maarten Kersten en adviseur van de partij Hans van Dam

Hoe verder?
Het is nu de vraag hoe de partij verder gaat in de Leidse gemeenteraad. Zolang geen van de twee raadsleden zich officieel afsplitst, mogen ze beiden de naam Partij Sleutelstad aanhouden. Zowel Kersten als Jitan houden hun poot voorlopig stijf. Toch ziet de fractievoorzitter wel mogelijkheden: “Er is een aantal voorbeelden waarop we alleen verder kunnen gaan en toch de partijnaam aanhouden”, zegt Kersten. “Denk bijvoorbeeld aan Partij Sleutelstad Kersten en Partij Sleutelstad Jitan.”

Nog niks vernomen
Ook voor burgemeester van Leiden Henri Lenferink is niet duidelijk hoe de het verder gaat met de partij in de raad. “Ik heb formeel nog niks van ze vernomen”, zegt hij in het Gesprek met de burgemeester. De voorzitter van de gemeenteraad ziet in dat het niet makkelijk wordt voor de partij. “Het is anders als een lid zich afsplitst van een grote partij, dan heb je dit niet”, zegt Lenferink. Praktisch gaat er in ieder geval wel wat veranderen als er door de afsplitsing een fractie bijkomt. “Er komt dan een extra kamer en de vergaderingen worden net wat langer als iedereen zijn zegje moet doen”, aldus de burgemeester.

Adviseur van de partij Hans van Dam hoopt dat er in de toekomst een passende oplossing komt. “Dit kan niet eeuwig doorgaan, wellicht biedt een juridische procedure uitkomst”, zegt Van Dam.

De redactie van Sleutelstad heeft ook Anandkoemar Jitan uitgenodigd in Politiek071. Jitan wil echter nog niet reageren omdat hij nog in gesprek is met zijn jurist.

Leiden Politiek Strijd om Partij Sleutelstad


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×