De discussie rond verkamering wordt vanavond afgerond. Dan stelt de Leidse gemeenteraad regels vast die uitwassen moeten tegengaan. (Archieffoto: Chris de Waard).

Vanavond beslist Leidse raad over verkameringsregels

Er komt geen uitsterfbeleid voor illegale studentenkamers, maar Leidse studenten hoeven ook niet bang te zijn dat ze massaal op straat komen te staan als de Leidse gemeenteraad vanavond de regels heeft vastgesteld voor het onttrekken van woningen aan de reguliere woonfunctie om het pand op te delen in losse kamers. Dat verzekeren burgemeester Lenferink en wethouder Spijker de raadsleden die voor zo’n systeem hadden gepleit. Maar het blijkt niet te kunnen.

Bij zo’n uitsterfbeleid zouden kamers in een illegaal verkamerd pand leeg moeten blijven staan als de huurder vertrekt. Uiteindelijk zouden na een jaar of vier dan alle kamers leegstaan. Op die manier hoopten de raadsleden te voorkomen dat studenten hun kamer uit moeten als de gemeente gaat handhaven bij een illegaal verkamerd pand. “Maar dat levert zo’n enorme administratie op, dat het in praktijk niet kan,” zegt Lenferink. “Bovendien moet je het niet alleen jarenlang bijhouden, maar ook regelmatig controleren of de kamers niet stiekem toch weer worden verhuurd.”

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over de nieuwe verkamerregels.

Hoewel er dus geen uitsterfbeleid komt, hoeven studenten niet bang te zijn dat ze massaal op straat komen te staan. De aanpak zal gefaseerd plaatsvinden en de handhavingstrajecten duren bovendien lang. Op die manier hebben studenten alle tijd om zo nodig iets anders te zoeken. Hun verhuurders zijn verplicht om ze daarbij te helpen of zelf vervangende woonruimte aan te bieden.

Deze publicatie is onderdeel van een serie artikelen over verkamering in Leiden, mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Leids Mediafonds.

Leiden Maatschappij Politiek Verkamering


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×