Vanavond beslist Leidse raad over verkameringsregels

1

Er komt geen uitsterfbeleid voor illegale studentenkamers, maar Leidse studenten hoeven ook niet bang te zijn dat ze massaal op straat komen te staan als de Leidse gemeenteraad vanavond de regels heeft vastgesteld voor het onttrekken van woningen aan de reguliere woonfunctie om het pand op te delen in losse kamers. Dat verzekeren burgemeester Lenferink en wethouder Spijker de raadsleden die voor zo’n systeem hadden gepleit. Maar het blijkt niet te kunnen.

Bij zo’n uitsterfbeleid zouden kamers in een illegaal verkamerd pand leeg moeten blijven staan als de huurder vertrekt. Uiteindelijk zouden na een jaar of vier dan alle kamers leegstaan. Op die manier hoopten de raadsleden te voorkomen dat studenten hun kamer uit moeten als de gemeente gaat handhaven bij een illegaal verkamerd pand. “Maar dat levert zo’n enorme administratie op, dat het in praktijk niet kan,” zegt Lenferink. “Bovendien moet je het niet alleen jarenlang bijhouden, maar ook regelmatig controleren of de kamers niet stiekem toch weer worden verhuurd.”

Chris de Waard in gesprek met burgemeester Lenferink over de nieuwe verkamerregels.

Hoewel er dus geen uitsterfbeleid komt, hoeven studenten niet bang te zijn dat ze massaal op straat komen te staan. De aanpak zal gefaseerd plaatsvinden en de handhavingstrajecten duren bovendien lang. Op die manier hebben studenten alle tijd om zo nodig iets anders te zoeken. Hun verhuurders zijn verplicht om ze daarbij te helpen of zelf vervangende woonruimte aan te bieden.

Delen

1 reactie

  1. Dat ze ook aan de Leidse burgers denken, de overlast en de snelle groei van de Universiteit die zich de komende jaren zal voortzetten. Dus nog meer huisvesting te kort (ook) voor studeren dus probleem wordt alleen maar groter.

Over de auteur

Chris de Waard

Hoofdredacteur en oprichter van deze site en de radiozender Sleutelstad 93.7 FM. Volgt met name de gemeentepolitiek in Leiden en de regio.

Je bent nu offline