(Impressies: Van Rhijn Bouw, foto's; Sleutelstad).

Raad: "Nieuwbouw Watergeuskade tandje lager"

Het plan Watergeuskade tussen de Zoeterwoudseweg en het water van de Trekvliet is wel erg hoog. De vinden niet alleen omwonenden, maar ook veel partijen in de Leidse gemeenteraad denken dat het wel wat lager kan, zonder dat het businessplan van ontwikkelaar Van Rhijn Bouw uit Katwijk onderuit gehaald wordt. Ook de ontwikkelaar zelf gooit de deur niet dicht en wil de komende maanden nog uitgebreid in gesprek met de buurt over de uitgangspunten voor het plan waar de Leidse raadsleden gisteravond urenlang over spraken.

Chris de Waard in gesprek met ontwikkelaar Jan van Duijn van Van Rhijn Bouw over het plan voor de Watergeuskade.

Komende dinsdag volgt besluitvorming over de Nota van uitgangspunten in de gemeenteraadsvergadering. Dan zal ook blijken welke wijzigingsvoorstellen op een meerderheid kunnen rekenen. De maximale hoogte is er daar een van. Een gebouw van dertig meter met hoogteaccenten tot een meter of veertig past bijvoorbeeld binnen de Leidse hoogbouwvisie en daar wil de politiek graag aan vasthouden.

Veel andere wensen van verschillende fracties zullen de eindstreep volgende week vrijwel zeker niet halen. Wethouder Spijker zal de raadsleden met klem ontraden om teveel aan de uitgangspunten te wijzigen. Dat deed ze ook donderdagavond al tijdens de inhoudelijke discussie over de zogeheten Nota van Uitgangspunten. “U doet nu precies waar de Rekenkamercommissie (RKC) voor heeft gewaarschuwd in het onlangs door hen gepresenteerde rapport”, aldus Spijker. Die RKC hield de raadsleden voor om niet bij elk plan te gaan sleutelen aan de algemene uitgangspunten, want dat kan Leiden de realisatie van de woningbouwopgave van 8500 huizen tot 2030 wel vergeten.

Leiden Politiek watergeuskade


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×