Leidse café's doen oproep aan klanten: neem je verantwoordelijkheid!

Leidse café’s zien op tegen de heropening van de terrassen per 1 juni. De kroegbazen willen aan de ene kant niets liever dan hun zaken weer openen, maar vrezen ook dat er problemen ontstaan als mensen massaal neer willen strijken op de terrasjes. Vanavond maakt premier Mark Rutte waarschijnlijk bekend of de terrassen inderdaad weer kunnen worden geopend.

“Van volledige vergunning naar laatste ronde?” Zo begint de door Tineke Collee van café L’Esperance ingesproken ‘hartekreet aan de Leidse burgers en de overheid’. Namens enkele tientallen kleinere Leidse cafés wil ze op die manier voorkomen dat horecapersoneel straks als een soort politieagent hun gasten in het gareel moet houden als die zich onverhoopt niet aan de richtlijnen houden. “Dat kroegje op de hoek, dat klassieke bruine café of die studentenkroeg. Vaak klein in oppervlakte. Dat was altijd juist de kracht van zo’n zaakje.”

Collée waarschuwt dat mensen de cafés vooral niet moeten vergelijken met restaurants. “Daar weet je met wie je uit eten gaat. In een café niet. Daar ontmoet je mensen spontaan. Spreekt alleen met de barkeeper of je zit juist ineens met acht man aan een tafeltje.” De caféhouders rekenen op steun van zowel overheid als gasten om de gezamenlijke verantwoordelijkheid te dragen en straks bijvoorbeeld voldoende afstand te houden. “Dat kunnen wij niet alleen.”

Economie Leiden Maatschappij


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×