Centrumwijken zien markt liever langs Apothekersdijk en bij Nieuwe Energie

Voorzitter Arthur Elias van buurtvereniging Maredorp-de Camp en zijn collega Foppe van Rees Vellinga van wijkvereniging Pancras-West tonen zich in een mailbericht aan Sleutelstad verrast over het verplaatsen en uitbreiden van de Leidse centrummarkt naar de Kaasmarkt en Hooglandse Kerkgracht.

“Ofschoon wij begrip hebben voor alle haken en ogen die aan het ‘marktprobleem’ zitten, waren we toch verrast door het feit dat de plannen voor een tijdelijke marktverplaatsing in de plaatselijke pers min of meer definitief zijn neergelegd. Wij zouden daarover woensdag nog een overleg met de burgemeester en wethouder Van Delft hebben”, aldus de twee wijkvoorzitters die vrezen voor teveel drukte en daarmee voor het gevaar brengen van de gezondheid van zowel marktkooplui als wijkbewoners.

Apothekersdijk en Nieuwe Energie
Ze vragen zich af waarom de gemeente mensen naar het centrum wil trekken terwijl dat door de openstelling van de terrassen per 1 juni toch al drukker wordt. Ze pleiten voor uitbreiding van de markt naar de Apothekersdijk voor de non-food marktkramen. “De ruimte lijkt ons aldaar voldoende om veilig afstand van elkaar te houden. Daarbij ligt deze straat in het verlengde van de looproute vanaf Molen de Valk.” Ook vinden de twee wijkbestuurders het terrein naast gebouw ‘Nieuwe Energie’ als een goede tijdelijke locatie voor de ‘non-food-markt’ op zaterdag.

Koppenhinksteeg te smal
De combinatie van een markt op de Hooglandse Kerkgracht en de Kaasmarkt vinden ze ongelukkig omdat die twee plekken met elkaar worden verbonden door de nauwe Koppenhinksteeg. “Als daar naar verwachting veel mensen doorheen moeten, is de anderhalvemeterregel niet hanteerbaar. De te verwachten stroom mensen, die na de lockdown weer de straat op gaat, heeft nu al twee maal geleid tot afsluiting van de Haarlemmerstraat. Bovendien zorgt het scheiden van de twee delen van de markt voor veel meer verplaatsingen in de stad, iets wat we in deze Coronatijd juist moeten tegengaan.”

Parkeerprobleem
Volgens Elias en Van Rees Vellinga creëert de gemeente met de marktplannen ook een aantal andere problemen. “Als een deel van de zaterdagmarkt naar de Kaasmarkt wordt verplaatst, heeft dat tot gevolg dat bewoners op zaterdag hun auto elders moeten parkeren. Maar ook bezoekers die op zaterdag willen winkelen in de Haarlemmerstraat, kunnen niet op de Kaasmarkt terecht”, zo schrijven de wijkvoorzitters die er bovendien fijntjes op wijzen dat de Haarlemmerstraatgarage onder gewone omstandigheden op zaterdagen altijd al vol staat. “En in deze tijd, waarin het openbaar vervoer bewust gemeden wordt, zal de parkeerwens alleen nog maar groter worden. Dit heeft tot gevolg dat het bezoek aan de grootste winkelstraat van Leiden zal afnemen. Dit kan niet anders dan groot nadeel voor de winkeliers van de Haarlemmerstraat betekenen, die het al zo zwaar te verduren hebben.”

Tenslotte twijfelen de twee wijkbesturen aan de einddatum van de tijdelijke maatregelen. De gemeente wil de markt in elk geval tot 1 september op de nieuwe plek handhaven. “Maar ieder weldenkend mens weet dat op dat moment de coronacrisis niet voorbij is en dat een verlenging voor de hand ligt.”

Economie Leiden Maatschappij Politiek Centrummarkt te druk


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×