Impressie van het gebouwde terras dat Annie's al vele jaren wil aanleggen.

Raad van State schrapt terras Annie's: procedure terug bij af

De Raad van State heeft vandaag een streep gezet door de plannen voor een nieuw terras met omloop en trap voor restaurant Annie’s. De gemeente had de verleende vergunning voor het nieuwe terras niet in het bestemmingsplan voor de binnenstad mogen opnemen. Dat was conserverend van aard en dat betekent dat alleen zaken mogen worden opgenomen die onherroepelijk zijn en dat geldt niet voor de aanvraag van Annie’s voor een nieuw terras.

“We zijn weer terug bij 2013”, zegt vice-voorzitter Gerard Kramer van de Historische Vereniging Oud Leiden naar aanleiding van de nieuwste episode in de procedure rond de aanleg van het nieuwe terras voor Annie’s. De HVOL is, samen met het Waterambacht Leiden en Rederij Rembrandt, al jaren één van de felle tegenstanders van het nieuwe terras dat het zicht wegneemt op een stuk historisch Leids water en door de aard bovendien de relatie met dat water wegneemt.

Eigenaar Marc Huisman van Annie’s ziet het anders: “Het is gewoon de zoveelste fase. Degene die het het hardste wil, wint altijd.” Volgens Huisman was het schrappen van het terras uit het bestemmingsplan iets waar hij al rekening mee had gehouden. “Nu vallen we terug op de eerdere uitspraak van de Raad van State dat de gemeente de doorvaarbaarheid moest laten onderzoeken. Dat is gedaan en rapport geeft vertrouwen.”

Om het terras toch mogelijk te maken, moet de gemeente Leiden het bestemmingsplan weer wijzigen en opnieuw laten vaststellen door de gemeenteraad. Daarbij horen ook de gebruikelijke inspraak- en reactiemogelijkheden. Als het Leidse college in dat proces ook de vergunning opnieuw wil verlenen, zoals Annie’s die al jaren geleden indiende, stapt de organisatie weer naar de rechter, kondigt Kramer alvast aan. “Maar eigenlijk zitten we daar niet op te wachten. We hebben eerder al aangeboden om tot een compromis te komen, maar de gemeente wilde de uitspraak van de Raad van State afwachten. Die ligt er nu.”

De historische vereniging vertelde begin maart al aan Sleutelstad te kunnen leven met het terras als de oploop er vanaf wordt gehaald. “Dan gaan we met tegenzin akkoord met de vervanging van de huidige terrasboten die dienen als ondergrond voor het bestaande terras. Dat aanbod staat nog steeds”, aldus Kramer.

Zonder de omloop van ongeveer 1.80 meter breed blijft er veel meer water zichtbaar, denkt de historische vereniging die na jaren procederen een einde wil maken aan de juridische strijd. “De route loopt om het hele terras dus dat zijn nogal wat vierkante meters. En voor Annie’s gaat het niet ten koste van de terrasfunctie”, denkt Kramer. “Daar staan immers geen tafeltjes.”

De gemeente wil nog niet op de uitspraak reageren en komt later deze week met een reactie.

Economie Leiden Politiek Terras Annie's


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×