(Foto: Robbert van Cleef).

Geen noodlening voor MyLife Tech en tien andere Leidse startups

Het binnenhalen van een Corona Overbruggingslening (COL) voor startups blijkt geen abc’tje. Bijna de helft van de 24 bedrijven uit Leiden en Oegstgeest die zo’n noodlening aanvroegen, kreeg al een afwijzing. Eén daarvan is MyLife Technologies, dat vorige week bij Sleutelstad het woord kon doen.

De COL-leningen zijn speciaal bedoeld voor startups en scale-ups. Sinds eind april kunnen jonge innovatieve bedrijven zo’n lening aanvragen. Er werden een paar honderd aanvragen verwacht, maar dat werden er 1700. Het kabinet heeft de geldpot voor de leningen daarom stapsgewijs vergroot van 100 naar 300 miljoen euro. Dat is nog steeds maar krap de helft van wat er is aangevraagd. Er moet dus geselecteerd worden. En na zes weken spanning begint nu het resultaat van die selectie duidelijk te worden.

Een van de pechvogels die een afwijzing kreeg, is MyLife Technologies. Dit bedrijf werd vorige week bij Sleutelstad en Omroep West belicht als voorbeeld van de tergende onzekerheid over de noodleningen. Deze startup werkt aan een nieuwe techniek om vaccins en medicijnen snel en pijnloos via de huid toe te dienen. De directeur van MyLife kreeg half maart door de coronacrisis een nieuwe financieringsronde van 500.000 euro net niet rond en vroeg een lening van twee ton om het gat te dichten. Donderdag kreeg hij de afwijzing. En zijn bedrijf is niet de enige.

Onrust bioscience
Eind vorige week ontstond er daarom onrust in bioscience-kringen. Brancheorganisatie HollandBio keeg noodsignalen van meerdere leden: uit Leiden, maar bijvoorbeeld ook uit Utrecht.

Volgens woordvoerder Timen van Haaster bestaan er al lang zorgen dat de noodmaatregelen van het kabinet niet lijken te passen voor veel jonge life science- en biotechnologiebedrijven. “Al vanaf half april hebben we hier contact over met het ministerie van Economische Zaken, maar nog steeds gaat het niet goed.”

Zijn organisatie is begonnen met het benaderen van Kamerleden over de kwestie. De afgelopen tijd hadden die het volgens hem druk met vragen over tests, mondkapjes en het toekomstige vaccin. “Maar nu gaat het over hoe we na deze crisis weer vooruit komen. Dat vraagt om een vitale economie, met juist ook bedrijven die medische innovaties kunnen aanjagen.”

Directeur Mike De Leeuw van MyLife is in elk geval verbaasd over de afwijzing van zijn aanvraag. Hij krijgt de indruk dat een startup die nog jaren financiering nodig heeft voordat er winst gemaakt wordt, bij voorbaat kansloos was voor de noodlening – omdat de levensvatbaarheid van zo’n bedrijf niet vaststaat. Maar in de life science is die lange aanloop normaal. “Het lijkt wel alsof ze ons vakgebied niet begrijpen”, verzucht hij.

Innovation Quarter
Maar InnovationQuarter, de instantie die in Zuid-Holland alle aanvragen voor noodleningen behandelde, laat met cijfers zien dat ze op zich niets tegen de bioscience heeft. Er zijn wel flink wat leningaanvragen afgewezen, maar dat zijn er in andere vakgebieden nog meer dan in de life science and health – een ander woord voor bioscience, inclusief medische technologie.

Om precies te zijn hebben 24 jonge bedrijven uit Leiden en Oegstgeest een COL-lening aangevraagd, voor in totaal ruim 5 miljoen euro. Van 9 bioscience-aanvragen zijn er nu 3 afgewezen,  3 toegekend en de rest nog in behandeling. Van de andere 15 andere aanvragen zijn er 8 afgewezen en 3 toegekend. Een snelle rekensom leert dus dat aanvragers uit de bioscience 33 procent succes hadden (en dat kan nog 67 procent worden), terwijl andere aanvragers maar 20 procent succes hadden en het straks met hooguit 45 procent moeten doen.

De discussie over de afwijzing van noodleningen houdt niet op, maar zal niet lang meer gaan over een achterstelling van de bioscience. Eerder is de vraag of de overlevingskansen van alle soorten startups niet te kritisch beoordeeld zijn. Bij brancheorganisatie HollandBio houden ze er zeker rekening mee dat dat aan de hand is. Er zijn al contacten gelegd met Techleap en andere clubs die in Nederland voor een goed startupklimaat proberen te zorgen.

De research voor dit artikel is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Leiden Science De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×