De corona-teststraat in april, toen het allemaal nog nieuw was. (Foto: Rob van Dullemen).

De virus-estafette: groei besmettingen vlakt wat af, nog weinig zwaar zieken

Het aantal nieuwe besmettingen in Nederland is de afgelopen week weer gegroeid. Wel is de toename een stuk kleiner dan de verdubbeling die het RIVM vorige week meldde. De Leidse regio liet zelfs een lichte daling zien. En wat ook meevalt: er belanden nu nog steeds heel weinig mensen met corona in het ziekenhuis

Grote steden
Landelijk zijn er afgerond 3400 nieuwe besmettingen gevonden, bijna zestig procent meer dan de voorgaande week. Opnieuw werd de helft daarvan geteld in de vier grote steden, maar er waren wel verschillen. Rotterdam liet een lichte toename zien (een derde meer dan vorige week) terwijl het aantal in Amsterdam ruim verdubbelde.

Voor het eerst in weken telde de hoofdstad nu meer nieuwe besmettingen (642 tegen 605), maar gerekend per honderdduizend inwoners bleef Rotterdam een hetere brandhaard (92 tegen 74). In Den Haag en vooral Utrecht werd het virus duidelijk minder verspreid. Alleen in West-Brabant (Breda en Bergen op Zoom) gaat het nog harder. De besmettingen daar lijken deels geïmporteerd uit de regio Antwerpen.

Leiden
In de Leidse regio was er na twee weken stijging nu een lichte daling van het aantal nieuwe coronagevallen te zien. Opvallend is dat het aandeel van de vier dorpen rond Leiden in de nieuwe besmettingen de laatste weken steeds kleiner wordt. Ze hebben samen evenveel inwoners als de stad, maar telden slechts vier besmettingen (drie in Leiderdorp en één in Oegstgeest). Leiden zelf had er in één week negentien.

In Hollands Midden valt Gouda voor de derde week op met een ruime verdubbeling van het aantal gevonden coronagevallen. Deze week waren dat er 69. Het aantal nieuwe besmettingen per inwoner ligt daar nu zelfs hoger dan in brandhaard Rotterdam.

Feestjes
Jong volwassenen in de steden zijn volgens de GGD’s en het RIVM op dit moment de groep met de meeste besmettingen en doen die vooral op bij feestjes. Zij zouden ook de belangrijkste verspreiders van het virus naar ouderen zijn.

Het aantal ziekenhuisopnames blijft nog laag. Zondag werden er zeven nieuwe patiënten met Covid-19 opgenomen. Dat lijkt nog niet op het begin van een nieuwe tsunami. Volgens sommige experts heeft het lage aantal zwaar zieken te maken met een zomereffect. In het najaar, als ons immuunsysteem zwakker is, zou het aantal opnames sterk kunnen stijgen. Maar het virus is nieuw, dus zekerheid hierover kan niemand geven.

De research voor dit bericht is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×