Sinds het opstappen van wethouder Peter Glasbeek wordt er naar een nieuwe coalitie gezocht. (Archieffoto: IJsbrand Terpstra).

Hart voor Oegstgeest stopt coalitiegesprekken met VVD en CDA

De zoektocht naar een coalitie in Oegstgeest is terug bij af. Hart voor Oegstgeest (HvO) laat donderdagavond weten niet langer in gesprek te zijn met VVD en CDA. Het belangrijkste breekpunt voor HvO is de bestuurscultuur in het dorp. “Wij hebben niet het gevoel dat de andere partijen openstaan voor een aanpassing van de ontstane cultuur die wij noodzakelijk achten”, aldus HvO in een verklaring.

Onder leiding van formateur Vincent Janssen (VVD) werd de afgelopen tijd in meerdere overleggen geprobeerd om een coalitie te vormen van VVD, CDA en HvO. Voor die laatste partij was de belangrijkste voorwaarde voor deelname aan een coalitie dat er zou worden gewerkt aan een transparant en integer bestuur, waarbij inwoners betrokken worden bij het te voeren beleid. De manier waarop de afgelopen jaren is bestuurd heeft tot ‘onvrede onder inwoners’ en ‘schade aan het imago van het openbaar bestuur geleid’, aldus HvO. De gesprekken leverden te weinig vertrouwen op om daar verder over door te praten.

Endegeest
Eerder lukte het ook al niet om een coalitie van VVD, CDA en D66 te vormen. Die laatste partij wilde ook iets doen aan de bestuurscultuur in het dorp en vond het nog te vroeg om over een coalitie met de twee partijen uit de vorige coalitie te praten. Daarvoor was het vertrouwen in de VVD te ernstig beschadigd, aldus D66-fractievoorzitter Elfred Bus eerder op Sleutelstad. Daarbij doelde hij op de besluitvorming over de toekomst van landgoed Endegeest, waarbij de VVD onverwachts tegen het plan stemde. Als gevolg daarvan stapte wethouder Peter Glasbeek op en viel de coalitie van VVD, CDA en Progressief Oegstgeest.

De VVD laat donderdagavond bij monde van fractievoorzitter Sven Spaargaren weten zich niet te herkennen in de kritiek op de bestuurscultuur. “Ik zie geen verschil met de vorige collegeperiode en toen maakte HvO zelf nog onderdeel uit van de coalitie. Ik heb er moeite mee dat nu het idee wordt gewekt dat er niet-integere dingen gebeuren.” Of de partij nog aan zet blijft in de zoektocht naar een coalitie, weet Spaargaren nog niet. “Ik wil eerst met mijn fractie praten morgen, maar de opties (voor een mogelijke coalitie met de VVD, red.) drogen langzaam wel op, ja.”

PrO, CDA en D66
Het alternatief is dat PrO, CDA en D66 met elkaar tot een meerderheidscoalitie komen. In dat geval moet het CDA wel de innige en jarenlange samenwerking met de VVD achter zich laten. Als ook PrO, CDA en D66 niet tot een coalitie komen, is er nog de mogelijkheid dat er een minderheidscoalitie aantreedt tot de verkiezingen in maart 2022. In dat geval is er wel een gemeentebestuur, maar zal voor elk besluit opnieuw naar medestanders in de gemeenteraad moeten worden gezocht om een meerderheid te vormen.

Oegstgeest Politiek Toekomst Endegeest en Overgeest


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×