Het Leidse vaccin is al volop in productie. Maar of het echt werkt, moet nog blijken. (Foto: Janssen Vaccines).

Gezocht voor test coronavaccin: honkvaste 65-plusser, regio Leiden

Woon je in de buurt van Leiden, ben je boven de 65 en niet bang voor een prikje? En wil je wat bijverdienen? Dan ben je misschien de perfecte proefpersoon voor het Leidse coronavaccin! Maar let op: je vakantieplannen moeten wel even op een laag pitje.

Deze advertentie heeft Sleutelstad zelf verzonnen – het LUMC en het testcentrum CHDR gebruiken iets andere taal. Maar dit is wel hoe het er nu voorstaat bij de ontwikkeling van het veelbelovende coronavaccin van het Leidse bedrijf Janssen Vaccines.

Honkvast
Over twee weken start een belangrijke nieuwe testfase van dit vaccin. In totaal zijn daarvoor ruim vijfhonderd proefpersonen nodig, waarvan 135 in Nederland en 45 in Leiden. En de interesse bij jongere kandidaten is zo massaal dat zij zich sinds gistermiddag niet meer kunnen melden. Maar de aanmelding voor 65-plussers stond vanochtend nog open.

Jongere proefpersonen voor medicijnenproeven zijn altijd makkelijk te vinden. Zulke tests zijn zelfs een gewild bijbaantje voor studenten. De prikborden bij het LUMC en de sociale faculteit hangen altijd vol met oproepen. En dit keer gaat het om een aardig zakcentje van 4700 euro. En dat leverde heel snel genoeg kandidaten op tussen de 18 en 55 jaar.

Het vinden van genoeg 65-plussers ,die bij dit onderzoek juist ook belangrijk zijn, blijkt iets moeilijker. Ze lopen niet langs de prikborden. Ze zijn als ‘kwetsbare groep’ misschien net wat huiveriger voor zulk onderzoek. Maar er is ook een praktisch knelpuntje: wie zich aanmeldt, moet dicht in de buurt wonen en ook nog behoorlijk honkvast zijn.

Kandidaten voor het vaccinonderzoek moeten tussen nu en eind 2021 in 24 vooraf vastgelegde weken beschikbaar zijn in Leiden. Tot de komende jaarwisseling kunnen ze nooit langer dan 13 dagen op vakantie. En reizen naar ‘oranje’ gebieden is al helemaal taboe. Voor reislustige pensionado’s leveren die regels een flinke puzzel op.

Dosering
Het onderzoek dat over twee weken start, is een zogenaamde fase-2 studie van het Leidse coronavaccin. Bij dit onderzoek wordt een klein aantal proefpersonen minutieus gevolgd na toediening van verschillende doseringen van het vaccin.

Een van de onderzoeksvragen is of lage doseringen misschien al genoeg immuniteit tegen Covid-19 opwekken. Als dat zo is, kunnen straks met dezelfde hoeveelheid vaccin meer mensen tegen het nieuwe coronavirus beschermd worden. En als er straks miljarden mensen vaccinering nodig hebben, kunnen vele miljoenen mensen extra een snelle prik krijgen.

Intussen houden de vaccinontwikkelaars van Janssen er flink de vaart in. Nog deze maand willen ze ook de volgende testfase van hun vaccin starten. Daaraan doen vele duizenden proefpersonen mee, in gebieden waar het coronavirus nog volop huishoudt – zoals Brazilië en Zuid-Afrika.

Rustig afwachten
Bij die fase-3 studie moet in de praktijk bewezen worden of het nieuwe vaccin ook werkelijk bescherming biedt als je besmet raakt met het coronavirus. Omdat het te gevaarlijk is om mensen na inenting bewust met het virus te besmetten, moet er rustig afgewacht worden wie er besmet raakt en wat er dan gebeurt.

Tegen het eind van dit jaar moeten de resultaten bekend zijn. Als alles goed gaat, kan het vaccin dan in het vroege voorjaar geregistreerd zijn en ingezet worden voor de eerste inentingscampagne.

Nederland heeft in Europees verband al miljoenen doses voor die campagne kunnen reserveren. Dat geldt trouwens ook voor het ‘Oxford’-vaccin van Astra Zeneca, dat al iets meer tests doorlopen heeft. Maar welk vaccin het beste werkt, valt nu nog niet goed te zeggen.

Leiden Maatschappij Regio De virus-estafette


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×