De Bonte Koe sluit uit voorzorg de deuren tijdens het Leidens Ontzet. (Archieffoto: Chris de Waard).

'Kleinere Leidse kroegen staan op omvallen'

De horecasector in Leiden reageert teleurgesteld op de nieuwe maatregelen die premier Mark Rutte gisteren tijdens een persconferentie aankondigde. Voorzitter Reanne Bakker van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Leiden voorspelt dat binnen afzienbare tijd de eerste kleine ondernemers de stekker eruit moeten trekken.

Horecazaken mogen nog maar dertig mensen binnen ontvangen, maximaal veertig gasten op een terras bedienen en alle zaken moeten om 22.00 uur de deuren al sluiten. “Wij zijn wéér aan de beurt, wéér de horeca”, zo valt volgens Bakker het sentiment onder de ondernemers het beste samen te vatten na de persconferentie. “Je merkt vooral dat veel kroegeigenaren daar echt boos om zijn. Voor hen is dit echt verschrikkelijk. Ik weet niet wanneer de eerste kleine ondernemers omvallen, maar het zit er nu wel heel dicht tegenaan”, voorspelt Bakker. Het gaat dan met name om kroegen.

De voorzitter van de horecakoepel benoemt daarnaast dat het nieuwe maatregelenpakket niet alleen consequenties heeft voor ondernemers, maar ook voor de studentenbaantjes en flexwerkers. Zij moeten als eerste uren inleveren.

Leidens Ontzet
Deze vrijdagavond en de hele zaterdag zou gewoonlijk uitbundig het Leidens Ontzet gevierd worden, maar alles is anders in 2020. Bij geen enkele activiteit is publiek welkom, de 3 October Vereeniging houdt een livestream met de activiteiten die in beperkte vorm wel door kunnen gaan, deze is op Sleutelstad TV te volgen. Ondanks het ontbreken van een feest zijn sommige kroegen bang dat Leidenaren toch de stad intrekken waardoor het te druk kan worden, en sluiten uit voorzorg de zaak.

Bakker: “Veel ondernemers lieten hun beslissing om al dan niet open te gaan op 3 oktober, afhangen van deze persconferentie. Ik hoor nu dat de meeste middelgrote en grote zaken wel open willen gaan voor hun vaste klanten. Van de kleinere ondernemers is mij nog niet duidelijk in hoeverre zij open gaan.”

Thuisfeestje
“Zelf heb ik al veel over thuisfeestjes om mij heen gehoord”, vertelt Bakker. “Dat is natuurlijk enorm zuur voor ons om tegenaan te lopen. Juist omdat we allemaal weten dat daar de meeste besmettingen plaatsvinden. En toch wordt keer op keer de horeca aangepakt.”

Advertentie

Economie Leiden Leidens Ontzet 2020


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×