Vorig jaar werden er al ruim 4.000 handtekeningen opgehaald voor een parkpetitie. (Foto: Chris de Waard).

Voldoende handtekeningen voor referendumaanvraag Roomburgerpark

De Vrienden van het Roomburgerpark hebben de benodigde 750 handtekeningen binnen voor het doen van een referendumaanvraag over de herinrichting van het wijkpark. Dat meldt voorzitter Bert Stemerdink. Het indienen van een referendumaanvraag gaat in twee stappen.

Een voorbereidende aanvraag kan worden ingediend als deze is voorzien van tenminste 750 geldige handtekeningen. “En het zijn er nu 874”, weet Maarten Kersten van de Partij Sleutelstad. Zijn partij gaat net als de SP en de Partij voor de Dieren helpen om de handtekeningen bijeen te krijgen die nodig zijn voor de volgende ronde.

In de volgende fase moeten nog eens 5.000 geldige handtekeningen worden ingediend om de gemeente het referendum daadwerkelijk te laten organiseren. De laatste keer dat werd geprobeerd een lokaal referendum te organiseren was in 2019. Omwonenden van bouwplan LEAD, met drie woontorens tot 115 meter langs de Willem de Zwijgerlaan, wilden een volksraadpleging over dat plan. Dat mislukte. De teller bleef steken op 4.022 handtekeningen.

Een referendum over het herinrichtingsplan van het Roomburgerpark lijkt overigens een stuk kansrijker dan vorig jaar bij LEAD. Vorig jaar haalde de tegenstanders van de komst van een vierde hockeyveld in het park al ruim 4.000 handtekeningen op voor een petitie die de politiek opriep af te zien van de plannen.

Bovendien hakken de actievoerders al veel langer met dit bijltje. Ook in 2004 werden door de parkvrienden duizenden handtekeningen opgehaald toen er plannen waren voor gedeeltelijke bebouwing van het park. Wat de uitdaging nu wel groter maakt, is dat bij alle handtekeningen mensen zich officieel moeten legitimeren. Online kan dat via DigiD. Daar staat tegenover dat verschillende politieke partijen gaan helpen met inzamelen

Tweede ronde
Nu de handtekeningen voor de eerste ronde binnen zijn, wordt de inleidende referendumaanvraag binnenkort ingediend. Als de referendumkamer oordeelt dat er inderdaad voldoende geldige handtekeningen zijn, komt de tekst van de referendumvraag aan de orde. Als ook de 5.000 geldige handtekeningen worden opgehaald, kan het Roomburgerparkreferendum waarschijnlijk gelijk met de Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar worden gehouden.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Politiek Herinrichtingsplan Roomburgerpark


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×