Het Ambachts- en Baljuwhuis in de Voorstraat (Archieffoto: Google Streetview).

Ondernemers en kunstenaars willen snel duidelijkheid over Ambachts- en Baljuwhuis nu proces weer terug bij af is

De ondernemersvereniging en de Voorschotense Kunstkring hebben aangedrongen op het snel scheppen van duidelijkheid rondom de verkoop van het Ambachts- en Baljuwhuis. Nu het verkoopproces van het monumentale pand in de Voorstraat van Voorschoten weer terug bij af is, vragen zij in een brief aan de gemeenteraad om niet nog meer tijd te verliezen.

Het Ambachts- en Baljuwhuis was bijna verkocht aan de huidige huurder Jos Kriek. Er was al een deal onderhandeld, maar de gemeenteraad stak er een stokje voor. Coalitiepartij VVD was tegen waardoor het voorstel geen meerderheid had. De voornaamste reden was dat ze geen verkoop wilden op basis van één gegadigde. ‘De bakermat van het dorp’ werd daarom in de openbare verkoop gezet, maar dat betekende wel dat het proces weer van voor af aan moest beginnen.

Verwaarloosd
De ondernemersvereniging neemt het in hun brief op voor ondernemer Kriek die door het opnieuw starten van de procedure zijn droom uiteen zag spatten. ‘De politiek mag zo niet met een ondernemer omgaan. Een dergelijke gang van zaken beschadigt het ondernemersklimaat, terwijl Voorschoten juist gebaat is bij meer bedrijvigheid in het centrum. Het levert alleen maar verliezers op’, schrijft de ondernemersvereniging.

Ze willen dat er ‘binnen enkele maanden’ duidelijkheid is over de toekomst van het Ambachts- en Baljuwhuis. ‘Het dorp en alle ondernemers zijn erbij gebaat dat er met betrekking tot dit dossier snel knopen worden doorgehakt. Anders lopen we de kans nog jaren tegen een verwaarloosd en nagenoeg leegstaand gebouw aan te moeten kijken’, aldus de ondernemersvereniging.

Bevredigend
De Voorschotense Kunstkring wil ook dat de gemeente opschiet met het geven van duidelijkheid rondom het Ambachts- en Baljuwhuis. Zij maken al sinds jaar en dag gebruik van de zolder van het pand. ‘De onzekerheid voor onze kunstkring duurt inmiddels al bijna twee jaar. Wij dachten dat daaraan een voor ons min of meer bevredigend einde zou komen, maar door dit nieuwe voorstel gaat de onzekerheid nog veel langer duren. Wij roepen u daarom op zo spoedig mogelijk duidelijkheid te verschaffen’, aldus de Kunstkring.

Economie Politiek Voorschoten Ambachts- en Baljuwhuis Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×